Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit vál - červotoč

Od: milab® odpovědí: 9 změna:

Zdravím, potřebovala bych poradit jak se zbavit červotoče, dostala jsem krásný starý kuchyňský vál, ale je tam červotoč, čím se ho

mám zbavit,abych mohla vál používat, v drogerii jsou přípravky které nesmí přijít do styku s potravinami,není něco přírodního? Díky za rady Milada

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

1x
Bez chemie a nejlevneji se ho zbavite mikrovlnym zarenim.
sanyo*

Já bych se snažil použít možná tyto 4 způsoby :

1.Jak psal někdo, na delší dobu lehce uzavřít a vysířit sirnými knoty

2. Vál postavit na plotnu nad velký hrnec s vodou, pozakrýval okolí válu, aby horký vzduch proudil přes vál nahoru a pořádně jej vypařit horkou párou

3. Vál dát do staré skříně (plechové, dřevěné), zatopit pod ní ve staré hrnci a vál tzv. "vyudit! kouřem a horkým vzduchem.

4. Vál vložit do nepoškozeného igelitového pytle a pomocí vysavače z něj vysát natvrdo veškerý vzduch, tak aby vše podtlakem splasklo a zůstalo splasknuto, aby to dřevokazy a roztoče zabilo. (Nakonec tento způsob zabití roztočů vysátím vzduchu a vzniku podtlaku avízuje známý prodač vodních vysavačů Reinbow)

doplněno 04.11.13 22:55:

rnk - můj bod ad 4) No nevím, tehdy prodejce se dušoval, že to roztoče spolehlivě zabije, když mi vycucával vzduch z peřového polštáře v pytli, sice z polštáře v pytli byla placka jak karimatka, ale naopak já pochopitelně tomu nevěřím. Ovšem na druhou stranu není nic jednoduššího než toto vyzkoušet na nějakém minišmejdovi, zítra si půjdu najít nějakou "blešku". Jééé, teď jsem si vzpomněl, ve sklepě ve dřevě mám spousty dřevožroutů, jak tam žerou suché jilmy a pod., je úplně slyšet, jak jim to praská při práci a v polínkách je plno direk a všude kolem dřevní moučka,... to je nápad !

zajixxx*

Mikrovlnka..., horkovzdušná trouba ( teploty do 150 celsia), co třeba mražák? ... ten by těm potvůrkám asi taky neudělal nejlépe...

hujer123*

Jako nejjistěší řešení vidím kremaci červotoče včetně válu a zakoupení nového válu.

sanyo*

No to já sice taky, ale nabízí se ještě jedna otázka - bude ten nový vál lepší, hezčí a kvalitnější, jak ten starej? Vsadím 1,-euro že NE.

doplněno 05.11.13 06:52:

Asi nejrychlejší způsob bude - strčit vál do vany, napustit část vody, doplnit savo a milý vál pořádně proomývat, když už se ve vaně neponoří celej...

rnk*
hodnocení

0x

Koupit sirné knoty, vál s knotem uzavřít do něčeho těsného a knot zapálit a nechat 24 hodin. Bude to akorát chvíli smrdět sírou. Hlavně ať nepodpálíte barák.

doplněno 03.11.13 20:05:

síří se tak sudy na víno.

doplněno 04.11.13 17:03:

To mikrovlné záření máte vyzkoušeno? Já zkoušel v mirovlnce mouchu a nic jí to neudělalo. Hmyz přeřije i atomový výbuch a červotoč je hmyz. Jediné co by se mikrovlnkou mohlo povést by bylo desku zapálit.

doplněno 04.11.13 22:43:

sanyo:

To by mě zajímalo, jestli to zabití podtlakem skutečně funguje. např. u savců bych tomu i věřil, dekomprese je velmi nebezpečná, při velkém podtlaku se z krve uvolní bublinky plynu a zablokují průtok krve. Jestli má červotoč něco jako krev, která přenáší kyslík, však netuším.

Nechcete to někdo vyzkoušet? Doporučuji sát 15 minut.

hujer123*

Záleží na vlnové délce záření. Pokud je moucha menší, než vlnová délka, nic se jí nestane.

ukulele*
hodnocení

0x

Zdravím, vařící voda, polévat vařící vodou, jak je ten vál velký? nebo kdyby byla možnost ho zahřát v peci ( známý tak likviduje škůdce ve starých dřevěných částech modelů, ale ty se mu vejdou do trouby) ale někdo má přístup třeba k pekařské peci...

zabu
hodnocení

0x

Zabít červotoče čímkoliv a někde si ho vystavit. A na pečení koupit nový. Na trhu jsem viděl v neděli truhláře který nové vály prodával. Jen pro příklad, rozměr 65x50 za 380kč. Pokud by Vám stačil menší, tak bude o něco levnější. Má tam asi 5 různých rozměrů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma sirné knoty

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]