Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna do malého bytu

Od: barbucha® odpovědí: 8 změna:

Zdravím a ptám se, pouze orientačně:

Mám malý byteček velikosti 40 m2 - jedna větší místnost, jedna menší místnost, chodba, koupelna, wc. Chci si koupit krbová kamna, ale nevím jakou výhřevnost by měly mít. Topit bych chtěla dřevěnými briketami, kolik kg se asi tak protopí za zimu? Vím, že se to odvíjí podle toho, jak velké teplo chci (nejsme zvyklí na "trenkové" teploty) a taky od toho, jak tuhá je zima. Ale prostě jen tak orientačně.

Děkuji předem za reakce.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Ještě dodám, že dům je dobře zateplený, jsem pod střechou a uprostřed mezi byty.

rnk*
hodnocení

0x

Vybírejte mezi těmi nejslabšími.

uska*
hodnocení

0x

foxtechnika.cz/...

Tyto kamna vytopí garsonku 50 m2 ve starém nezatepleném domě.

doplněno 18.09.13 15:24:

Jotulky jsou dražší kamna, ale na zapeplený domek 11x 8 spotřebuji 1 vrchovatý 20 litrový kbelík dřeva na den. Vloni jsem ani přímotopy nezapla. Výhoda je obrovská, nemají popelník, tudíž žhvé vám nide nepropadne a třeba po 4 -5 hodinách jen rozhrávnete popel a přiložíte. Po shoření posledního kousku dřeva vydrží ještě teplé minimálně 4 hodiny. Jednou týdne vyberu 3-4 lopatky jemňoučkého popela. Holt, je to dvouplášťová litina.

joudic*
hodnocení

0x

Jotul jsou zbytecne drahe a musi se s nimi umet topit...
vybirejte jakekoli vam sympaticke kaminka do 5kW nejlepe s dvema dvirkama krbova-kamna.heureka.cz/... spotrebu bych odhadl na cca kybl denne podle venkovni teploty a velikosti topeniste

@joudic no nevím napsat paní ať si vybere kterákoliv jí sympatická kamínka no nevím, řešila jsem před rokem něco podobného už za 3 tisíce najdete opravdu pohledově pěkné krbovky teda pokud si za pár let chcete kupovat nová tak klidně protože materiál -něco otřesného- plíšky tenké skoro jak papír :( ( oproti jiným kvalitnějším) za slušné peníze se dají koupit opravdu kvalitní . já jsem vsadila na tyhle a spokojenost.

krbova-kamna.heureka.cz/...

petros*
hodnocení

0x

Dobrý den

Výborným palivem jsou také hnědouhelné brikety. Topení s nimi je nekouřivé a stáložárné, kamna lze provozovat i kontinuálně, tzn. bez nutnosti neustále podpalovat. Po skončení topení až brikety v kamnech nehoří již plamenem ale jen červeně žhnou, přivřete přívody vzduchu na minimum, nebo úplně, kamna pak sálají pasivně mnoho hodin a druhý den kamna roztopíte vhozením nových briket do popela krátkým proroštováním a přidáním vzduchu. Na toto palivo je ale dobré aby kamna měla otočný rošt ovládaný nejlépe zevně roštovým táhlem, při vybírání popele se uzavřou klapky a dvířka proroštuje se a za 5-10 minut popel teprve vynesete, tím si zajistíte čistotu v domácnosti. K přikládání briket stačí jedna rukavice. S hnědouhelnými briketami se dá vytápět velice pohodlně.

petros*

K tomu výkonu kamen.

Jestliže nemáte velké tepelné úniky (netěsná okna, dveře, atd.)a budete topit téměř každodenně (trvalé bydlení) pak na uvedenou plochu postačí kamna 5kw, přičemž je dobré aby kamna "směla" stápět i alespoň hnědouhelné brikety, to v případě, že by vznikla potřeba vyššího a delšího výkonu. (tuhé mrazy, předtemperování, pohodlný stáložárný provoz atd.) V případě velkých tepelných úniků, nebo při orientaci převážně na dřevo,(objemnější palivo) mohou být kamna i výkonnější (tím i palivová komora větší, dřevo= větší objem), rovněž i pro nárazové topení (vymrzlá chata po týdnu atd.) Platí také ovšem, že je lépe provozovat kamna o nižším výkonu spíše blíže výkonu vyššímu než naopak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]