Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový chránič-funkce

Od: maxdamage* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, prováděl jsem zkoušku proudového chrániče pomocí tlačítka T. Rekonstruuji dům a neustále přeměňuji větve za měď a přidávám dálší větve. Po jedné zkoušce se mi po zmáčknutí nevyjelo to tlačítko T ven a od té doby nelze nahodit proudový chánič. Ale pokud vypnu 3F jistič,chránič nahodím,ale tlačítko zůstává zamáčklé. Jakmile 3F zapnu,chránič vypne ale tlačítko je stále zamáčklé. Chci se zeptat,zda je vadný ten chránič,nebo může být chyba v zapojení? Neznám totiž přímo vlastnosti chování toho tlačítka T. Poradí mi někdo?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
tlačítko T musí vyjet... po shození jističe je normální, že chránič drží, protože T netestuje chránič mechanicky, ale elektronicky (simuluje chybu).
jen mi není jasné, proč tak často chránič zkoušíte :)

hodnocení

0x

Vypadá to na mechanické přidření onoho tlačítka. Zkuste ho něčím (nožem, jehlou...) opatrně vyšťorat a pak párkrát při vypnutém jističi zmáčknout (rozhýbat). Mělo by se pohybovat volně. Pokud se to nepovede, nezbyde asi jiná možnost, než chránič vyměnit.

doplněno 16.09.13 09:22:

mikihans - Jestli jsem to dobře pochopil, tak tazatel zkouší chránič vždy po rekonstrukci dalšího obvodu, což je myslím správné.

doplněno 16.09.13 11:51:

Je to téměř jistě mechanická závada. Při rekonstrukci domu by měl být rozváděč chráněný proti prachu (přelepit igelitem), jemný prach se dostane všude a může způsobit podobné potíže.

maxdamage*
hodnocení

Zkouším jej po rekonstrukci každé místnosti (není to denně),než začnem dělat omítky,je to přece rozumné,než na to přijít později. A to tlačítko nevyskočí ani po odpojení hlavního jističe,což se mi zdá dost divné,když tam nic "neteče",že by mechanická závada? Zkusím radu MAGDONA

Ano, musí to být mechanicky zaseklé. Jak napsal @mikihans, pod tím tlačítkem je jen elektrický spínač, který simuluje chybu , tedy unikající proud. Vysouvá ho jen pružinka nezávislá na proudu či stavu chrániče. Buď se něco mechanicky poškodilo, nebo jen zablokovalo prachem a pod. a spínač je stále seplý. Můžete (po předchozím vypnutí hlavního jističe) to tlačítko i prošplíchnout nějakým čističem a vrtěním, či poklepáváním rukojetí šroubováku na krabičku ho rozhýbat.

Na druhou stranu, pokud má sklony se zasekávat, tak bych ho raději vyměnil, než být někdy později bez proudu v nejméně nevhodnou dobu. (Teda já bych ho prvně rozmontoval, ale to vám doporučit nemůžu.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]