Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kourovod na tuha paliva jen 120mm?

Od: tomiokk odpovědí: 6 změna:

Zdravim,

mel bych takovy dotaz.

Mam komin vyvlozkovan 120mm nerez. Podle zakona ma byt vyvlozkovan na tuha paliva minimalne 140mm.

Vetsina kamen ma prumer 150mm. Jejich ale dost co jich maji i 120mm.

Myslite ze by byl nejaky problem kdybych na muj komín dal tyto kamna 120mm

kamna.astranet.cz/...

a nema nekdo z vas zapojeny kamna do komina 120mm?

Moc dekuji za Vasi odpoved.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Mám také vložku 120 a není problém i s revizí komína. Mám kamna jen na dřevo a to tyhle

krbova-kamna.heureka.cz/...

doplněno 16.09.13 16:13:

jendad - mám zkušenosti z oběma typy Jotulek. Nejsem kamnář ani kominík, ale v praxi rozdíl množství paliva nepoznáte. Ty původní Jotulky z plnými dvířky jsou pro mne horší neboť nejdříve dřevo odhořívá vzadu kamen a žhavé zůstává u dvířek. nejdednou mi vypadly uhlíky ven. U druhého typu kamen se skleněnými dvířky je to právě naopak. Odhoří napřed ze předu a žhavé zůstane v zadu. Za celou loňskou zimu se mi nepodařilo sbírat žhavé uhlíky z podlahy. Tolik z praxe.

hlavně záleží na tahu, někdy je 200 horší jak menší komín
jendad

Ty nordicy by jste si měli rozmyslet . Zaprvé dřevo tam asi budete muset dávat na stojáka - možnost vypadnutí žhavého .A za další ty dveře jsou veliké! To znamená , že vám bude zakuřovat do místnosti. Na tak velké dveře by jste měli mít aspon 150mm odkouření .Podívejte se na ty klasické jotulky f 602N , jaký mají dvířka (cca 20x20cm) .Tam se zakuřováním problém nebude.Ještě dodám ,že jotulky v tomto provedení nekupujte .Nemají sekundární vzduch . Ty kamna jsou stavěné na klasicky plná dvířka s otočným kolem , kde dole je primár a nahoře je sekundár . Ty skleněná dvířka mají pouze primár a jsou převzaté od typu CB(ty to řeší jinak). Takže vám bude chybět sekundární vzduch a dřevoplyn (modrý dym z komína) vám neshoří a vyletí vám do komína minimálně třetina paliva nespálena.

jendad

Jak vám mohou odhořívat kamna od zadu? Vždyt tam nemají přívod vzduchu . Jedině ,že by jste tam měli díru . Kamna mají takzvaný S tvar topeniště . To znamená , že přívod vzduchu jde ode dvířek do zadu a potom se vrací pod deflektorem ,kde je nasáván sekundár a nad deflektorem hoří plyny. U typu cb je sekundár pod deflektorem ,v nerezu se předehřívá a je stále puštěn naplno.

Tady je to pěkně vyfocené centrumkrbu.cz/...

Nevím jestli máte typ N , GD nebo CB . Ale u typu N a cb je zapotřebí roztopit kamna na provozní teplotu (200°c na plotně na spalinovym teploměru) a zavírat na 1/2 , pak na 1/4 a pak na 1/8 .A dívat se co dělá teplota na kamnech . Měla by být cca 200-350°c na kamnech , tehdy je v topeništi vysoká teplota nad 600°c , kdy hoří dřevoplyn.

Protože , když máte otevřená dvířka , tak dřevo hoří čistě , ale za přebytku vzduchu (mnoho tepla jde do komína) . Proto mají kamna na dvířkách těsnění , a regulaci , aby jste mohli zavírat vzduch a teplo nešlo zbytečně do komína. Jakmile začnete zavírat primár, tak dochází k špatnému spalování a vzniká nespálený dřevoplyn, proto je tam další místo , kde je přisáván sekundár , a ten vyhoří čistě . Dochází tak k pomalému a čistému hoření , kdy kamna jsou nažhavena a pomalu stoupá kouř do komína a rychleji chladne .

Tady je popsán v návodu tvar S topeniště

plamen.hr/...

A tady je popsán systém cb

Oboje pracuje na stejném principu - zavíráte primár a sekundár to dohoří . Typ jotul f 602 N GD , nemá sekundár , proto když ho zavíráte , tak se vám čudí z komína a máte špinavý komín.

Jinak měl jsem typ N a mám Cb , ale hodně dlouho mě trvalo jak se v tom má topit , a jak to vubec funguje . Ve dřevě je uhlík(C) a ten hoří s kyslíkem(O2)

Někde jsem četl na energoportálu , že když hoří C + O2 na CO , tak to je 1 jednotka energie

ale C * O2 na CO a pak znovu s O2 na CO2 tak to dá 2,5 jednotky .

spálením CO (modry dym , dřevoplyn) právě vydává vysoké množství energie , ale je potřeba k tomu teplota nad 600°c . A k tomu je právě dobrý ten spalinový teploměr na plotně .

On se běžně dává na kouřovod cca 30-50cm nad kamna

Pak víte , jak máte kamna regulovat (jakou mají teplotu v topeništi) .Poznáte to nejlépe na komínu ,kdy se z něj nekouří , ale jen vlní čisté spaliny.

tomiokk

Dekuji vsem za informace...

Kamna jsem si jiz vybral jiny kamna.astranet.cz/...

Ty prvni jsou salava tyhle konvekci a dvirka maji mensi takze snad nebude problem

jendad

Pěkna kamna :) . Mě by jen vadilo řezat polena na krátkou délku .Už jsem si zvykl na 40cm délku .Ono se to i lépe rovná do rázu .Mužete dělat silnější pruměry

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]