Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kourovod na tuha paliva jen 120mm?

Od: tomiokk

Zdravim,

mel bych takovy dotaz.

Mam komin vyvlozkovan 120mm nerez. Podle zakona ma byt vyvlozkovan na tuha paliva minimalne 140mm.

Vetsina kamen ma prumer 150mm. Jejich ale dost co jich maji i 120mm.

Myslite ze by byl nejaky problem kdybych na muj komín dal tyto kamna 120mm

kamna.astranet.cz/...

a nema nekdo z vas zapojeny kamna do komina 120mm?

Moc dekuji za Vasi odpoved.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Mám také vložku 120 a není problém i s revizí komína. Mám kamna jen na dřevo a to tyhle

krbova-kamna.heureka.cz/...

doplněno 16.09.13 16:13:

jendad - mám zkušenosti z oběma typy Jotulek. Nejsem kamnář ani kominík, ale v praxi rozdíl množství paliva nepoznáte. Ty původní Jotulky z plnými dvířky jsou pro mne horší neboť nejdříve dřevo odhořívá vzadu kamen a žhavé zůstává u dvířek. nejdednou mi vypadly uhlíky ven. U druhého typu kamen se skleněnými dvířky je to právě naopak. Odhoří napřed ze předu a žhavé zůstane v zadu. Za celou loňskou zimu se mi nepodařilo sbírat žhavé uhlíky z podlahy. Tolik z praxe.

hlavně záleží na tahu, někdy je 200 horší jak menší komín
jendad

Ty nordicy by jste si měli rozmyslet . Zaprvé dřevo tam asi budete muset dávat na stojáka - možnost vypadnutí žhavého .A za další ty dveře jsou veliké! To znamená , že vám bude zakuřovat do místnosti. Na tak velké dveře by jste měli mít aspon 150mm odkouření .Podívejte se na ty klasické jotulky f 602N , jaký mají dvířka (cca 20x20cm) .Tam se zakuřováním problém nebude.Ještě dodám ,že jotulky v tomto provedení nekupujte .Nemají sekundární vzduch . Ty kamna jsou stavěné na klasicky plná dvířka s otočným kolem , kde dole je primár a nahoře je sekundár . Ty skleněná dvířka mají pouze primár a jsou převzaté od typu CB(ty to řeší jinak). Takže vám bude chybět sekundární vzduch a dřevoplyn (modrý dym z komína) vám neshoří a vyletí vám do komína minimálně třetina paliva nespálena.

jendad

Jak vám mohou odhořívat kamna od zadu? Vždyt tam nemají přívod vzduchu . Jedině ,že by jste tam měli díru . Kamna mají takzvaný S tvar topeniště . To znamená , že přívod vzduchu jde ode dvířek do zadu a potom se vrací pod deflektorem ,kde je nasáván sekundár a nad deflektorem hoří plyny. U typu cb je sekundár pod deflektorem ,v nerezu se předehřívá a je stále puštěn naplno.

Tady je to pěkně vyfocené centrumkrbu.cz/...

Nevím jestli máte typ N , GD nebo CB . Ale u typu N a cb je zapotřebí roztopit kamna na provozní teplotu (200°c na plotně na spalinovym teploměru) a zavírat na 1/2 , pak na 1/4 a pak na 1/8 .A dívat se co dělá teplota na kamnech . Měla by být cca 200-350°c na kamnech , tehdy je v topeništi vysoká teplota nad 600°c , kdy hoří dřevoplyn.

Protože , když máte otevřená dvířka , tak dřevo hoří čistě , ale za přebytku vzduchu (mnoho tepla jde do komína) . Proto mají kamna na dvířkách těsnění , a regulaci , aby jste mohli zavírat vzduch a teplo nešlo zbytečně do komína. Jakmile začnete zavírat primár, tak dochází k špatnému spalování a vzniká nespálený dřevoplyn, proto je tam další místo , kde je přisáván sekundár , a ten vyhoří čistě . Dochází tak k pomalému a čistému hoření , kdy kamna jsou nažhavena a pomalu stoupá kouř do komína a rychleji chladne .

Tady je popsán v návodu tvar S topeniště

plamen.hr/...

A tady je popsán systém cb

Oboje pracuje na stejném principu - zavíráte primár a sekundár to dohoří . Typ jotul f 602 N GD , nemá sekundár , proto když ho zavíráte , tak se vám čudí z komína a máte špinavý komín.

Jinak měl jsem typ N a mám Cb , ale hodně dlouho mě trvalo jak se v tom má topit , a jak to vubec funguje . Ve dřevě je uhlík(C) a ten hoří s kyslíkem(O2)

Někde jsem četl na energoportálu , že když hoří C + O2 na CO , tak to je 1 jednotka energie

ale C * O2 na CO a pak znovu s O2 na CO2 tak to dá 2,5 jednotky .

spálením CO (modry dym , dřevoplyn) právě vydává vysoké množství energie , ale je potřeba k tomu teplota nad 600°c . A k tomu je právě dobrý ten spalinový teploměr na plotně .

On se běžně dává na kouřovod cca 30-50cm nad kamna

Pak víte , jak máte kamna regulovat (jakou mají teplotu v topeništi) .Poznáte to nejlépe na komínu ,kdy se z něj nekouří , ale jen vlní čisté spaliny.

tomiokk

Dekuji vsem za informace...

Kamna jsem si jiz vybral jiny kamna.astranet.cz/...

Ty prvni jsou salava tyhle konvekci a dvirka maji mensi takze snad nebude problem

jendad

Pěkna kamna :) . Mě by jen vadilo řezat polena na krátkou délku .Už jsem si zvykl na 40cm délku .Ono se to i lépe rovná do rázu .Mužete dělat silnější pruměry

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]