Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, v Sprnu jsem řádně a v pořádku zaplatil koleje, ty mi byly přiděleny a k mému zděšení jsem při ubytování našel v pokoji jako spolubydlícího ruského spoluobčana. Chodí na jinou fakultu, já rusky neumím ani slovo, v pokoji kouří (já nekuřák) a česky neumí mluvit vůbec, chápe jen jednoduché výrazy. Jsem z toho opravdu nešťastný. Řekli mi že pokoj si změnit nemohu, jen pokud si najde někoho jiného na pokoj a s tím se vyměním. Zatím si nikoho nenašel a pravděpodobně ani nenajde protože kdo by chtěl na pokoji Rusa co neumí česky.
Nejde to opravdu nějak jinak zařídit? Zaplatil jsem kauci 2.500,- která propadne pokud od ubytování odstoupím. Na smlouvě je číslo pokoje, ale pod nálepkou s tímto číslem je nálepka s číslem jiného pokoje, tudíž už si to pravděpodobně někdo vyměnil za pokoj který mi byl původně přidělený. Jaké mám práva? Opravdu si takto studentský život nepředstavuji, abych poslouchal ruskou hudbu, ruštinu celý rok a nedomluvil se se spolubydlícím na ničem.
Moc děkuji za všechny rady
Kouření v celém objektu je zakázáno. Nevím jak moc tam kouří, při ubytování se mě asi po třetí větě zeptal jestli kouřím. Pak jsem se podíval sem do koupelny a umyvadlo bylo celé zaprasené od popela (to je i na mě moc a "pry to uklidi"). Bohužel určitě nechci zkoušet jak moc bude kouřit v budoucnu, myslím že jsem docela tolerantní člověk ale tohle celý rok opravdu nesnesu, kvůli tomu nezaplatím 30 tisíc abych byl na pokoji s někým koho nikdo nechce a vyfasuji ho já a nemohu s tím nic udělat, je to prostě můj problém. Kdyby byl alespoň ze stejné fakulty, mluvil alespoň cizím jazykem který studuji i já, bohužel ani jedno z toho.
Nápad z vážnou hudbou je dobrý, ale nechci vůbec řešit nějaké konflikty, chci při studiu podnikat - nechci pořád někoho práskat že kouří když nesmí, že dělá to a to a mě se to nelíbí. To opravdu nemám právo na změnu pokoje? Studium začíná příští pondělí pro plno studentů, nevěřím že na kolejích už se všechny pokoje ubytovaly a že mě tedy nemohou přehodit do jiného pokoje.
díky moc za názory
Začnu tím, že není nutné zakládat duplicitní téma, když si ho založil poprvé do špatné kategorie - administrátoři to napraví.
Pokud dělá bordel jako je popel po umyvadle, tak to nafoť (telefonem pokud nemáš foťák).
Kolega porušuje kolejní řád - důvod ho nahlasít. Ty chceš změnu, na druhou stranu ho nechceš práskat. Chceš to tedy vůbec řešit? Prostě ho napráskej - prvně na to, že tvůj pokoj s daným číslem je úplně někde jinde než uvádí evakuační plán, který visí na chodbě, potom na kouření - s tím mu asi řeknou, že nemá poručovat kolejní řád - pokud se to nezmění - práskni ho znovu, jednou by se mělo stát to, že s tím udělají něco víc.
Pokud poslouchá hlasitě hudbu, která tě obtěžuje, tak ho prvně vyzvi k tomu, ať si to pouští do sluchátek, protože tě to obtěžuje. Pak můžeš třeba zkusit obtěžovat ty hudbou. Pokud to pouští v době nočního klidu opět napráskat.
Chceš se ho zabvit, ne? Musíš tedy jít i proti tomu, že to vadí někoho prásknout. Zvlášť, když to s člověkem nejde po dobrém.
Budu první týden na vysoké, noví lidé, přátelé a já si je budu zvát do pokoje kde je někdo kdo mě od začátku nenávidí protože jsem ho napráskal že kouří v pokoji. Opravdu nechci řešit žádné problémy protože jsou úplně zbytečné pokud mě přehodí na jiný pokoj. Jde mi spíše o to jestli je možné vynutit si jiný pokoj, protože nevěřím tomu že týden před začátkem školy pro prváky už jsou všechny pokoje do jednoho obsazeny. Pokud je někdo kuřák, který umí mluvit rusky a má rád hry, pro něj to možná bude více než ideální spolubydlící, nemusí dělat žádné kompromisy. Ale vytvářet si nepřátelské území hned od prvního dne zrovna s někým s kým nevím jak dlouho budu v pokoji a v jeho společnosti mi není úplně dobře mi nepřijde moc dobré.
Ale děkuji i za takové rady.
Díval jste se na kolejní řád? Kde je povoleno kouřit? Plán ubytování, číslování pokojů a trasa únikových cest musí být vyvěšena na každém patře, zkontrolujte čísla. V případě požáru, chem. ohrožení čísla pokojů musí souhlasit. Potom písemně nahlašte nedodržení smlouvy, kterou jste předplatil. Určitě se neohánějte, že spolubydlící je jiné národnosti. Trvejte na technických a doložitelných věcech. Co je psáno, to je dáno. Vaše oprávněné požadavky předejte písemně a též požadujte písemné vyjádření. To do své žádosti vtělte. Udělejte si kopii. Pozor u toho kouření, zřizovatel spolubydlícímu může zakázat kouření, pokud se nesmí podle řádu. Udělá tyty nesmíš, ale Vy tam zůstanete stejně s ním. Takže žádost bych postavila na tom očíslování pokojů.
Kouření by mi vadilo, to bych netolerovala. Ale Ruština a že se nedomluvíte? Jste oba na VŠ, mluvte spolu anglicky. Spíš než se vztekat, že bydlíte s Rusem, byste toho mohl využít a třeba se Ruštinu začít učit. Je to slovanský jazyk, půjde Vám to snadno a pak také je to dnes jazyk žádaný.
Anglicky na tom taky není moc dobře. Já od Ruských věcí jsem raději na hony daleko, nemám rád celou jejich kulturu a mám s němi špatné zkušenosti. Vím že on za to nemůže, ale pro mě to je velice nevhodné. Chci podnikání soustředit na západ takže tam mi Ruština ani Ruské zkušenosti moc nepomohou. Ani nepřemýšlím nad tím že bych s ním doopravdy bydlel. Nejde to.
No já bych to nebral tak tragicky.
Zkus to vzít z té lepší stránky.
Naučíš se novému jazyku, získáš nové přátele
i vodku se možná naučíš pít.
Po škole budou tvé zkušenosti pro obchod nezaplatitelné.
Dolar je udržován na kapačkách uměle.
Nás ve škole učili ruštinu a teď vyžadují angličtinu.
Tebe učí angličtinu a kdo ví?
Nevím jestli výměnou pokoje by jsi nespadl pod okap.
Třeba k nějakému zemědělci pěstujícímu trávu a vyrábějícímu různé lektvary
Nebo k nějakému donchuanovi který by tě věčně posílal do kina.
Ber to jako osud.
Věř mi že bych MNOHEM raději šel k nějakému zemědělci, donchuanovi (kterej to aspoň umí s babama)
Na osud věřím, ale tohle je pro mě spíš zkouška co si nechám líbit a jestli si dokážu stát za svým. Rusy nenávidím už jen když je vidím v televizi, kdyby to byl černý američan co neumí česky ale jen anglicky, skákal bych radostí - Angličtinu se člověk líp nenaučí, poznáš trochu kulturu která tě zajímá - Ale co se naučím od někoho jehož národnost nenávidím a jsem od ní raději na hony daleko.
Zděšený a zoufalý studente VŠ, který si neumí poradit. v životě tě budou fackovat zleva, zprava, shora, zdola... A to si neumíš ani přečíst nějaký kolejní řád a jít žádat o výměnu? Je zcela běžné, že jsou ubytováni různí lidé, včetně jazyka, asi to není konkrétní školy. Tady o přece nikdo nevyřeší a odkáže tě na ubytovatele.
Vyřešeno - Díky všem co mi věnovali čas a prosím o smazání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.