Nejste přihlášen/a.
Ahoj
- koupila jsem si brambory - asi varný typ B - a nejdou mi dost dobře oloupat - jíst je se slupkou mi nevadí, docela mi chutnají - ale - není to škodlivé - anebo naopak je to prospěšné pro střevní peristaltiku -? - Jen tak mne to napadlo. Marcela.
Bramborové slupky obsahují jedovatý solanin, zvlᚡpkud jsou nazelenalé. Rozhodně bych jejich konzumaci ve větším množství nedoporučoval, hrozí otrava.
doplněno 14.09.13 15:50:Klidně jezte dál, stačí před vařením oloupat jenom ty nazelenalé nebo naklíčené, případně brambory určené na kaši, po uvaření brambory do salátů a pomazánek.
Brambory většinou nevařím, peču je spolu s masem nebo se zeleninou, občas na závěr zasypu nastrouhaným sýrem a zapeču krátce pod grilem ...
doplněno 14.09.13 20:07:Teď jsem dočetla ostatní odpovědi a vidím, že to Babkazov to dělá podobně. Já brambory peču i s mletým (menší šišky sekané) nebo s vepřovými plátky: Maso dám doprostřed vymaštěného plechu, neoloupané dobře umyté brambory nakrájím okolo.
Z odkazovaného článu "Nebezpečné mohou být zelené a silně naklíčené brambory".
Solanin je v nízkém množství v celé bramboře, jeho množství se zvyšuje až naklíčí nebo zezelená, do té doby je šlupka stejně (ne)bezpečná jako dužina. Aspoň takto jesm to pochopil já.
Běžně jíme brambory se slupkou a žijeme...Když jsou nové, omyji je důkladně a třeba drobné, pečené v troubě a s máslem, česnekem a solí nemají chybu...A někdy je neloupu i vařené jako přílohu k masu. Když už jsou na nich klíčky k jaru, tak je samozřejmě loupu, ale teď v tuhla dobu skoro nikdy, jen na br. kaši, či knedlíky. Dělala to tak už i moje mamka, tak to dělám také. Ale máme brambory z domácího pěstování.
Asi záleží na vkusu každého soudruha. Někdo slupne bramboru sakum prdum. Já osobně se slupkou ani náhodou. A ze stejného důvodu si nedávám v restauraci americký brambory. Mám tuze rád opečený brambory a často se stává, že místo nich dávají v restauraci právě ameriky. Takže musí být člověk jako ostříž a dvakrát se zeptat jak to mají.
To je pravda, Já mám na jídelníčku napsáno "Americké brambory" tj. ty se slupkou. Dají se sehnat i kvalitní zejména od firem Avico, Mc Cain nebo Farm Frites. Na přání samozřejmě udělám i opečené brambory na pánvi nebo ve frituře. Problém je, že to trochu déle trvá, takže sám preferuji ty mražené Americké, které smažím cca 4 minuty.
Marcelko, myslím, že u nových brambor s jemnou šlupkou to nevadí, pokud tě to nebude škrábat v krku při polykání. Je to, jak píše "atrama", ale staré brambory bych se šlupkou nejedla, to píše dobře zase "magdon". - pt
A americké brambory nejíte se slupkou? Slupka není nijak závadná, prasátkům se brambory nikdy neloupaly. Slupky nemají v sobě žádné extra vitamíny apod., po výživové stránce moc organismu nepřinášejí, ale škodlivé nejsou. Nyní brambory ještě mladé, tak proč ne. Pořádně vykartáčovat a uvařit. Do kaše a knedlíků oloupat.
doplněno 14.09.13 17:26:a do bramborového salátu
Umyté brambory jen tak halabala nakrájet, nasypat do vymaštěného pekáčku a na to položit kousek kuřete, třeba když se vydaří rozporcované skelety, které nejsou příliš oštucované a jsou s křídly nebo čtvrtky. Paráda! Není podmínkou-do brambor zamíchat sousta mrkve, malé cibulky, když jsou houby nebo žampiony, kerlubek, to celé posypat kořením! Hmmm, za 45 minut veliká dobrota. Bez běhání kolem kamen
Hlavně dneska nejsou brambory zdaleka tak dobrý jak byly dříve. Tenkrát zkrátka nový brambor to byla chuť a ani se nemusely loupat. Dnes mě připadá, že tzv. nová brambora je kolikrát horší než " stará". Z těch nových spíše cítím nějaké bahno, prostě nic moc. Slupka určitě škodlivá nebude. O zdravotní závadnosti zelených brambor myslím je se netřeba šířit.
Slupka nevadí, jedovaté prý jsou bramborové klíčky. Takový ten bubák, co z něj po čase vyrazí rostlina. Jinak pečená brambora - i se šlupkou, docela príma.
Doplněk:
... Ve slupce zelených částí brambor, pod ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg jedovatého solaninu na 100 gramů. Ale pouze na povrchových částech, dovnitř brambor neproniká.
Tip: Solanin se vařením nezničí, okrájejte proto důkladně zelené části a klíčky odstraňte.
Solanin obsahují tedy zelené a naklíčené brambory, které byly skladovány na příliš světlých nebo teplých místech. Otrava solaninem se může projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od 400 mg výše mohou být následky smrtelné.
Žila jsem rok v Anglii a tam jedí brambory jedině se šlupkou. Jak ty drobné, tak i ty velké, podélně rozkrojené a přelité něčím (fazolemi v kečupu, vejci, pažitkovým tvarohem ...).
Zdálo se mi ale, že používají odrůdy, které se ke konzumaci se šlupkou hodí. Nikdy to nechutnalo hořce. Tady, když zkusím jíst vařený brambor se šlupkou, je to nahořklé ..
Ahoj
- děkuju za všechny odpovědi - podle vaší rady vyhazuji jenom "tzv. očka" - ostatní neřeším - a slupky mi dost zachutnaly-! - a pozoruji - že se mi dost zlepšila střevní peristaltika. Anebo si to jenom namlouvám-? Zvláště pečené slupky jsou VYNIKAJÍCÍ - tak ahoj. Marcela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.