Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chci se zeptat zda je nějak omezena nebo doporučena vhodná délka přivodního potrubí k solárům, které vede venkem. Jde mi o to, že plánuji teď dát 2 kolektory, ale je možné, že časem budu chtít přidat třeba třetí. Na střeše bude nadkrokevní izolace, takže nepůjde jednoduše přemístit tašku s prostupem jinam. Proto mne napadlo umístit tašky už při pokládce tak, jako by se osazovaly 3 kolektory a ty plánované dva pak dát hned vedle odvodní (horní) prostupné tašky a přívod vést těch cca 1,3m venkem. Bude v tom nějaký problém?
Vadit by to mohlo kvůli sněhu. Váka sněhu by to mohla poškodit. Udělejte to opačně. Teď to dejte na 2 kolektory a pak trubku protáhnete. A proč tedy nedáte 3 kolektory rovnou?
Napište mi co tím chcte ohřívat (třeba bojler 300l), na jakou světovou stranu je střecha, sklon střechy a plochu 1 kolektoru (rozhodně nejsou všechny stejné) a já vám to zhruba spočítám. pokud jde o teplou vodu tak kolik je u vás lidí. Cena 1 kolektroru je tom zařízení asi ta nejmenší položka (cca 10 tis.) Pokud to ´vyjde na 3, tak bych je dal i za cenu půjčky. Ona dodatečná montáž nese dodatečné náklady. Montážní firma musí vypustit glykol, rozstřihnou potrubí, dopojit a znova natlakovat. V neposledí řadě se ten typ kolektoru už ani pak nemusí vyrábět...
Ano, plánuju bojler 300L, střecha je na jih s odklonem cca 20° na východ, sklon 45°, podhůří Jizesrkých hor. Zatím uvažuju o 2x TS500 od ThermoSolar s absorpční plochou 2,26 m2. Voda bude ohřívaná pro 3-4 lidi, přičemž máme rozhodně nadprůměrnou a celodenní spotřebu. Naštěstí máme vlastní studnu a odpad bude přes ČOV do potoka, takže aspoň tohle nemusím platit...
Určitě zvolte jižní stranu. Těchto kolektorů úplně stačí 2 kusy. Se třemi se vám to bude v létě přehřívat. Pokud skutečně máte celodenní spotřebu, tak by se to možná dalo ustát, ale sklon pouze 20° ještě zvětšuje zisk v létě a zmenšuje na jaře a podzim. Kfdyby šlo o sklon třeba 60° tak bych doporučil snad i 3 kolektory.
Tady jsme si asi nerozumněli. Sklon střechy je 45°, orientace je na jihojihovýchod (jih - cca 20°). Ale jinak díky za rady! Myslel jsem si, že by 2 měly na TUV a 300L bojler stačit. Ten třetí uvažuju až výhledově třeba v horizontu 5-10 let, kdybych tím chtěl začít i přitápět. Snažím se prostě myslet dopředu, abych pak nemusel v budoucnu dělat zásah do střechy, která se teď nově pokládá.
Při 2 kolektorech vychází roční úspora cca 2600kWh, při 3 pak 3700kWh.
To je teorie...praxe je spíše o něco pesimističtější.
3 kolektory Vám na přitápění a současně ohřev TV stačit nebudou..to Vám dám písemně.
doplněno 17.09.13 09:01:P.S.: při 3 kolektorech tohoto typu je roční úspora nákladů na vytápění cca 1%..resp.160kWh (počátán nový zateplený dům).
Při 4 kolektorech je pak úspora nákladů na vytápění cca 4,5% resp.700kWh.
Jestli se Vám to vyplatí či nikoliv..si spočítejte sám.
To ovšem mění situaci. Na jihovýchod a sklon 45° bych vám doporučil 3 kolektory. Počítám s tím celodenním odběrem, který jste uváděl.
Přitápění je ovšem nesmysl. Je to jen teoretická konstrukce zelených fanatiků. Nebo chcete přitápět při venkovních teplotách 35°C? Mimo červen až srpen přebytek tepla mít nebudete. JO, kdybyste v těch měsících chtěl ohřívat bazén, to by byla jiná. Přitápění se dělalo jen proto, že na něj byly dotace a vždy bylo nutno použít minimálně 4 kolektory o ploše jako jsou ty vaše. To při orientaci přesně na jih. Při odchylce od jihu je třeba kolektorů více. V létě pak takový systém nemá odbyt tepla a jde do stagnace, což snižuje životnost solární kapaliny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.