Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím natřít PET láhev

Od: vasicek* odpovědí: 12 změna:

Zdravím, věděl by prosím někdo čím natřít nádobu z polyethylenu, přesněji polyethylentereftalátu - prostě z toho materiálu, ze kterého jsou obyčejné nápojové PET lahve? Samozřejmě tak, aby na tom barva držela a přežila umístění venku.

Dík.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

2x

Existují barvy přímo na plasty.

doplněno 15.09.13 14:58:

Existují barvy např. Wiederhold, které jsou právě na pružné plasty. Jsou dokonce potravinářsky nezávadné.

petr123*
hodnocení

0x

Zkusil bych na to modelářské barvy používané na karoserie RC aut. Ty se dělají z podobného materiálu, navíc zůstávají trvale trošku "gumové"a nepraskají. Koupit je můžeš třeba tady:

modelarina.cz/...

rnk*
hodnocení

0x

taková barva neexistuje. Modely, které zmínil předchozí odpovídající jsou z polystyrenu, ten narozdíl od tohoto materiálu je možno naleptat.

petr123*

Prosím, neodpovídejte na něco o čim viditelně moc nevíte ;) Průhledné lexanové karoserie na RC autech rozhodně nejsou z polystyrenu!

Pro představu, z PET lahví se běžně dělají například kabiny na RC letadla. Pokud jí modelář nechce mít průhlednou ale "kouřovou", tak se na to používají právě výše doporučené barvy na lexan.

rnk*

OK. spletl jsem modely RC a plastové modely. Přesto je to něco jiného. Lexan je POLYKARBONÁT a ten je možno kvalitně natřít i lepit. Polyethylen, polypropylen a polyethylentereftalát nikoliv. O plastech moc nevíte vy.

petr123*

Já netvrdil že lexan = PET. Psal jsem že jsou vlastnostmi podobné a z tohoto úhlu jsem doporučil modelářské barvy.

Tyhle barvy dobře přilnou k materiálu aniž by ho naleptaly (na kastle se stříkají zevnitř, naleptání by bylo vidět), přitom jsou ale TRVALE PRUŽNÉ a mechanicky odolné.

ria*
hodnocení

0x

Ve více vrstvách akrylové barvy - ty by přežily i venku, ale otěruvzdorný to asi moc nebude... : /

vasicek*
hodnocení

Díky za odpovědi. V modelech se nevyznám, ale Lexan je snad polykarbonát, takže to nebude stejné, ale možná podobné a ta barva by držet mohla.

Co si myslíte o použití normální nitrocelulosové barvy, která se ředí ředidlem C6000?

rnk*

Nechytne. viz výše. navíc vytvrdne, není pružná a bude se loupat. Zvolte nějakou trvale pružnou barvu. ta chvíli vydrží.

hodnocení

0x

To záleží na tom, kde to bude, jestli to bude mechanicky namáháno a jak moc "dokonalé" to požadujete. Já z PETek před dvěma lety vyrobil takový větší větrník. Nastříkal jsem to běžnou základovkou ve spreji a potom univerzální barvou opět ve spreji. Zatím to drží a je to na slunci.

hodnocení

0x

Já si myslím, možná blbě, že láhev je příliš pružná. Stěny dotykem mění tvar, změnou tepla se také deformují. A to si žádná barva, bez popraskání, nenechá líbit.

vasicek*
hodnocení

Díky všem za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]