Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz zemřel mě manžel v lednu máme 4 děti .Máme rodinný dům.Neschodneme se s dědictvím děti chtějí časem dům prodat což já bych nerada.3 mají svoje byty ale dcera bydlí s námi s vnukem. Manžel byl v důchodu já taky.Chtěli mě tam nechat na dožití a pak prodat a dcera at si jde potom kam chce. Ale jak by k tomu přišla všechno financovala s námi chodníky kotel prostě všechno.Takže to nechci a zároven nechci prodat dům žijeme v něm 27 let a teprve v roce 2005 jsme doplatili hypotéku. Zdá se mě to nespravedlivý celý život jsme dávali do domu .A nakonec mě ho donutí prodat a nebo aby sem si s dcerou vzala hypotéku jestli jí dostanem vůbec mám malý důchod a dcera malý plat a budem splácet něco co jsme pracně splatili kdyby jsme je vyplatili.A to nevím ani jestli se vyplatit dají nebo ne. čekáme na odhadce.jde dům nějak zachránit?
Dobrý den paní Marie,
pokud je nyní váš dům ve spoluvlastnictví vás a vašich 4 dětí, pak při prodeji nemovitosti je nezbytný souhlas všech spoluvlastníků. Vaše dcery tedy nemohou prodat dům, pokud s tím vy jako spoluvlastník nesouhlasíte. Samozřejmě tady je možnost vyplatit dcery z jejich podílů. Zkuste jim to navrhnout a dojít k nějaké dohodě. Pokud byste se nedomluvili, můžete se s tímto návrhem obrátit na soud.
Dobrý večer Marie. Je to smutné, co Vás potkalo. A bohužel v mnoha případech nastává ještě k té smutné ztrátě Vašeho manžela dohadování o majetek. Není to dlouho, co mi zemřela matka a také vypořádání dědictví neproběhlo úplně bez problémů. A to se jednalo pouze o prodej domu. Nikdo už tam nebydlel a bydlet nechtěl. Ale k Vašemu dotazu. Vy jste byla s manželem vlastníky každý 1/2 domu. V dědickém řízení na Vás přejde 1/4 domu a 1/4 bude rozdělena mezi děti. A tady si nejsem úplně jistá, jestli i z té 1/4 nebudete mít část. Snad to ještě někdo upřesní. Předpokládejme tedy, že Vaše budou nejméně 3/4 domu. A z té 1/4 má podíl i dcera, která s Vámi v domě bydlí. Věřím, že se Vám to zdá strašně nespravedlivé znovu shánět peníze na vyplacení třech dětí, které chtějí svůj podíl v penězích. Netrapte se zatím touto eventualitou a třeba to čas vyřeší. Já bych doporučila jedno podle mého názoru nejlepší řešení pro vás všechny. Kdyby se Vaše děti zřekly při dědickém řízení svých podílů ve prospěch Vás. Vždyt to přeci nakonec stejně zdědí. A Vám to pomůže v klidu se vyrovnat se ztrátou manžela a neřešit hned finanční problémy. A aby byly v klidu i Vaše všechny děti, mohlo by se nějakým právním instrumentem ošetřit to, že nebudete žádným způsobem nakládat s vlastnictvím domu za Vašeho života a každé z dětí bude po Vás dědit rovným dílem nemovitost. To by přeci bylo spravedlivé pro všechny. Jestli jsem špatně vypočítala podíly, tak se omlouvám a doufám, že to někdo napraví. Ale za tou myšlenkou vypořádání nemovitosti si stojím.
K tomu, co napsala Lidka bych uz jen dodal, nenechavat to az na dedictvi po Vas.
Ted je to Vas majetek, tak s nim muzete nakladat jak chcete.
Muzete svuj podil prevest na jednu z dcer (nejspis tu, ktera s Vami zije a chce v dome zit dal), ta pak bude mit velkou vetsinu podilu a zbytek holt musi sehnat v penezich a ostatni vyplatit.
Bude to ale mensi castka, nez kdyby se v dedictvi po Vas rozdelila Vase cast na ctyri dily.
doplněno 17.02.09 21:26:Jeste nez napisete, ze by to vuci ostatnim nebylo spravedlive - hloupost. Nemaji ted, nebudou mit ani potom.
Rodice by nemeli nechavat deleni sveho majtku na detech. To malokdy dela dobrotu. Hlavne u soukromych nemovitosti (u komercnich to zase tolik nevadi).
Jeste za zivota by na tohle mely myslet a majetek rozdelit. Ten dostane tohle, ten zase tohle. A nebo taky nic. Nebo jenom co zbyde. Ale je proste jednou provzdy vyreseno, kdo co ma a co ne. Bez dalsiho handrkovani.
Děkuji za odpověd a taky za zájem mám z toho velké obavy nevim co se bude dít .A opravdu bych chtěla aby dům měla dcera a co hlavně aby se neprodal.Ale mám strach aby jsme o něj nepřišli.
Ano ale to je ten problém že to chtěli napsat na mě .Ale jenom do tý doby než sem se zeptala jak to bude s dcerou a vnukem kteří tady žijí.Bylo mě odpověděno že at si jdou pak kam chtějí vyčetli mě co jsem kdy udělala a neudělala od tý doby nekomunikují.Mě se to nelíbí aby něco takového řešila po mé smrti.Nemluvě o tom že prohlásili že by dům potom prodali a aby sem řekla pravdu myslím si že ani manžel by si to nepřál ,Mají svoje rodiny a dcera nemá nic ani ušetřeno všechno financovala s námi.Zítra sem objednaná k notářce aby sem se zeptala co s tim ,ale abych řekla pravdu myslím že se nic nedozvím.
Dobrý den.
Podle mne Vy jako vdova máte jednu polovinu domu a děti si mezi sebe rozdělí tu druhou polovinu domu (takže každé dítě má 1/8 domu).K tomu,aby dům mohl být prodán je nutný souhlas vás všech pěti vlastníků.
Škoda,že jste dům nedali za života manžela dceři jako dar,třeba s věcným břemenem.(Můžete nyní darovat dceři svoji část,aby se po Vaší smrti nemusela s ostatními sourozenci vypořádávat.).Jinak mne napadá jestli do dědictví nespadalo ještě něco jiného,vkladní knížky,chata nebo tak něco,z čeho by šlo ostatní sourozence vyplatit.
Taky si myslím,že je naspravedlivé ,aby dcera vlastně zaplatila za vložené finance do domu vlůastně dvakrát.Měla by se odečíst její vložená investice z podílu,který bude vyplácet,nehledě na to,že každá investice do domu zvyšuje jeho hodnotu. Nejlépe by dle mého bylo kontaktovat právníka.Třeba ve vašem okolí nějaký jezdí na chalupu a při dobré kávě poradí...
Na právníka sem se ptala v okolí i ale když vám řeknou sumu kterou s e zaplatí tak to nevim kde bych na to vzala.Nemám ješět zaplacenou notářku a odhadce.Nevím kolik budou stát.Mám jneom důchod manžel byl taky v důchodu takže nevlastníme jiný majetek.Měli jsme co dělat s timhle ještě že tu dcera bydlí.A kdyby odešla bývala jak s tim argumentovali že je jí dost aby se osamostatnila je podle mě taky hloupost proč by to dělala když měla kde bydlet a všechno platila.Chtěla sem to udělat aby se jí to darovalo ale manžel chtěl být spravedlivý a taky byl poslední rok moc nemocný jezdili ho navštěvovat do nemocnice nechtěl nikomu ublížit.Ale myslim si že nepředpokládal že by dům kdy chtěli prodat.Bylo od nich hezký gesto že tu můžu být dožít ale co by bylo s nima?A proč bych tady dávala do něčeho dál peníze kterých zase tak moc neni aby se barák ještě více navýšil.Dostali mě do pozice toho že si připadám jako by sem si brala něco z jejich.Kdyby sem měla co prodat nebo ty peníze měla dala bych jim je .Argumentovali tím že jim taky nikdo nepřidává na činži ale proč by jsme to dělali,mě tady taky nic nepřidávali a ani by sem to nechtěla ,Ono to možná vypadá že tady je to pomalu zadarmo a v bytovkách s e platí hodně.Ale at si spočtou uhlí 100 metráků za rok ob měsíc plno peněz elektrika .
Jako vlastník 60% nemovistosti, máte v ruce rozhodování o jejím osudu. K výplatě peněz vás děti mohou donutit jen soudně. A jak tady už bylo napsáno, dokud žijete, je to jen vaše, jestli to propijete, nebo darujete dceři, je na vás. Pokud ty problémy už jsou, udělejte jim přítrž hned, převeďte to darováním na dceru, nechte si věcné břemeno, bez něj ani ťuk. Sice to bude stát peníze, ale ostatním bude jasné, že to tak bude a basta. Tím spíš se s tím srovnají. A když budete mít odvahu se v tom ráchat, můžete požádat o započtení "půjčky" od vaší spolubydlící dcery na rekonstrukci kotle a dalších věcí. Vy nejste vinna, že vám něco patří a oni na nic nemají nárok, dokud žijete.
Udělejte pořádek, to je nejlepší řešení. Jen vyřízení dědictví se může vyšplhat na 15 tis. , záleží na rozsahu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.