Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schéma zapojení Elmeru na noční proud

Od: fidonet* odpovědí: 11 změna:

Zdravím, nějak nemohu nikde dohledat jak zapojit hodiny se spínačem/ přepínačen na levný a normální tarif.

Prosím poradte.

doplněno 11.09.13 20:44:

Hope, elektroměr je přece pořád jen elektroměr, tedy 1 nebo 3 fazový a bude mít na přívodu každy stejný počet vodičů jako na odvodu. Přívod od hodin ( spínače ) bude taky pořat stejný.

A je jedno zda jde o nový nebo starý typ, max bude mít jeden otvor na nulu místo dvou.

doplněno 12.09.13 15:59:

Trochu jsem v rozpacích. Podle mě je přece jedno zda je za Elmerem jen žárovka nebo bojler, pokaždé tam bude stejný drát, ať tam mám levnou sazbu nebo ne.

Jediné co je navíc v dvousazbovém elmeru je to , že je tam relé, které přepíná sazebník. Od elmeru už vedou dráty přece jen jedny, a to vždy podle zatížení ( tedy třeba 6mm ).

Ale asi se pletu, naposledy jsem viděl elměr, který ještě nebyl digitální a spínač byl vždy mimo elmer. Ale v principu se zapojuje obdobně. Odborník si poradí. Že je spínač v elmeru je celkem logická cesta vývoje, což je dobře.

Hope díky za odpověd, budu nad tím přemýšlet. Posílam boda a díky

doplněno 12.09.13 16:02:

malem bych zapoměl: ten odkaz je super!

doplněno 13.09.13 10:00:

No to co pišeš jsem vůbec nevěděl.

Ted jsem se tam byl podívat co po chtějí abych zapojil, a z puvodního planu zapojit bytový rozvaděč, zasuvky, vypínače + venek, se nakonec vyklubalo jen venek. A protože jsem elektrikář ( byl) pro "vnitřní použití", tzv. pouze správa budov, nikdy jsem nedělal nic co nebylo v budově.

Potřeboval bych tedy poradit. Oni vůbec netuší jaký elektroměr tam budou mít. Takže co musím připravit pro zapojení elektroměru?

@Z bytového rozvaděče vytáhnu kabel ( zatím jsem neviděl dokumentaci ale asi bude hl.jistič 25A) 5 x 6mm Cu ( nebo 5 x 10mm v Cu) a protahnu ho do té bedny venku kdy bude elektroměr. Tam jen nechám připravené vodiče, nebo to musí být už protáhnuté přímo do "dírek". kdysi jsem věděl, že elektroměry jsou všechny stejné, tak jsem protáhl tři vodiče na přívod, tři na odvod 2x PEN a připojení na elměr byl připravený. Dnes je vše jinak. Bude si to ten elektrikář z ČEZ sám roztahovat podle typu elektroměru, nebo nás pošle do haje? Přivodní kabel z vedlejší bedny ( myslím takové ty elektroslopkové krabice) do elektroměrové krabice mu musíme připravit nebo to si on natáhne svuj?

Ještě blbá otázka zda se něco nezměnilo.

Musí být za jejich pojistkama ( nevím co tam mají) ještě můj hlavní jistič a pak teprve elektroměr, nezměnilo se nic?

S tím, že pokud jsou hlavní pojistky 35A, tak já dávám 25A jistič. Kabel od hlavních pojistek asi 5x 10mm Cu nebo stačí jen těch 6mm?

děkuji moc

Dej novou odpověď at Ti ji mohu ohodnotit za dobrou radu

doplněno 13.09.13 13:09:

Teď jsem se hještě dozvěděl toto.

Z te skříně z venku, mají jít dva kable, jeden asi silový a druhý asi na noční proud.

Abych dobře pochopil ten druhy na to ovládání : Je to vlastně jen proud , který bude jen spínat nějaký stykač v baráku, přes který pujde pak to zařízení, které chceme mít v noci puštěné? Jinými slovy, proud tam bude pouze když je levný proud, a slouží pouze na ovládání stykače. Nebo se mílím, a tímto kablem pujde silová elektřina v době levného proudu?

Děkuji předem za odpověd.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

To je otázek, vezmu to postupně... :)

Oni netuší jaký elektroměr tam budou mít: je to jedno, elektroměrové rozvaděče (ER) musí být schválené a jsou typizované, pouze musíš instalovat ER pro daného distributora. ER je již "prodrátovaný" z výroby, nebo ho musí prodrátovat elektrikář.

Z přípojkové skříně je veden kabel do ER, průřez se volí podle následného hlavního jističe před elměrem. Obecně je doporučen CYKY 4x10J, který vyhoví pro hlavní jistič až 3x50A. Tento kabel je jištěn nožovými pojistkami, obecně o dva stupně vyšší hodnotou než je hlavní jistič, pro hlavní jistič 25A je tedy předchozí jištění 40A. Tento kabel musí zapojovat revizák od distributora, případně elektrikář s vědomím tohoto revizáka - jde o práci v neměřené části soustavy. Kabel je přiveden na svorkovnici ER, pokud tam je. Pokud tam není, tak fáze na hlavní jistič a PEN přímo do elměru (nebo lze využít můstek, pokud v ER je.

Z ER vede silový kabel do bytového rozvaděče (RB), jeho průřez může být menší, podle plánovaného odběru, ale doporučuje se nejméně CYKY 4x6J, takže moc na výběr není. Pozor, u ER, které nemají připojovací svorkovnici, se tento kabel připojuje přímo do elektroměru. Pak můžeme narazit na problém, protože všechny průřezy silových vodičů připojovaných do elměrových svorek musí být shodné - je to tak u PRE a myslím že i u ostatních distributorů.

Další kabel, který vede z ER do RB je ovládání HDO. Ovládací drát má mít minimální průřez 0,75mm2, maximální průřez 1,5mm2 a modrou barvu. Podle tarifu mohou být nutné dva, jeden na ohřev TUV (bojler) a druhý na PV (přímotopné vytápění). Běžně toto připojení řeším kabelem CYKY 3x1,5J, v případě nutnosti druhého ovládacího drátu ten černý přeznačím na obou koncích modrou stahovací bužírkou, je pak i jasný rozdíl mezi modrým a modročerným.

Ovládání HDO funguje tak, že v době nízkého tarifu (ovládaného dálkově z rozvodných závodů) sepne relátko v HDO (odděleném nebo integrovaném v elměru podle konstrukce) a ovládací drát je uzemněn. V RB je potom stykač, který má jeden konec cívky připojen na fázi přes jistič (max 6A, ideálně 2A) a druhý konec je připojen právě na ovládání HDO z ER. Tento stykač pak spíná silový proud do dalších spotřebičů (samozřejmě zvlášť jištěných v RB).

Ještě k tomu hlavnímu jističi (před elměrem) - ten se dává podle toho, jakou máme smlouvu s distributorem. Větší rezervovaný příkon nám nemusí povolit, pokud na to není dimenzovaná přípojka. Podle tohoto jističe se volí hodnota pojistek před ním.

Až k RB stčí táhnout čtyřdrát (tři fáze a PEN), rozdělení PEN na PE a N je provedeno v RB, odtud už jde zem a nulák zvlášť (pak už se nikde nesmí opět spojit).

Jinak toto ovládání vybraných spotřebičů slouží k tomu, aby tyto spotřebiče neběželu v době VT, tedy v denní době, kdy je obecně vyšší odběr elektřiny. Pokud je sepnut NT, běží i bojler přímotopy, samozřejmě pak všechny ostatní spotřebiče za tuto nižší sazbu. Tato výhoda je kompenzována vyšší pišální platbou v tomto tarifu.

Ještě k reakci @111: akumulačky nejsou zahrnuty pod přímotopné vytápění...

Pro lepší využití NT není problém někam k RB nainstalovat třeba LEDku (na 230V), která rozsvícením signalizuje, že jedeme na levnější proud, takže můžeme zapnout pračku, troubu a začít si vařit kafe. To světýlko je připojeno paralelně k bojlerovému stykači, některé stykače mají svoji mechanickou signlizaci stavu (sepnuto/rozpojeno), takže ta LEDka není ani třeba...

Fido, snad jsem Ti to trošku vysvětlil, takže očekávám další upřesňující dotazy ;)

doplněno 13.09.13 21:06:

Ještě doplním, práce v přípojkové skříni nebo v připojeném elektroměrovém rozvaděči nesmí dělat běžný elektrikář sám o sobě. Jde o práci na neměřené části rozvodné sítě a pracovat na tom smí revizní technik pověřený distributorem. Samozřejmě podobné práce dělám, ale informuji o tom svého revizáka, stejně pak musí přijít a znovu dát plomby, které jsem musel uštípat, abych se k drátům dostal. V případě instalace nového ER moji práci zkontroluje, ER zaplombuje a vystaví papír o revizi - bez tohoto papíru by nepřišel technik namontovat elměr...

doplněno 13.09.13 21:11:

P.S.: a nebudu jednu odpověď "kouskovat" jen kvůli bodům, tričko už mám! A kdo má pořád klikat na "Vložit" a "odpovědět"... :-D

"Pro lepší využití NT není problém někam k RB nainstalovat třeba LEDku"

Jen doplním, že se vyrábějí stykače s LEDkou už zabudovanou, takže pokud máte u rozvodnice průhledný kryt, žádná další signalizace není potřeba.

fidonet*
hodnocení

No jako silnoproudař nerozumím elektronice. Jak zapojit LED, aby mi něco signalizovala, když LED je na 1.5V ( tedy já vím, že mi v pohodě funguje i na 4.5V ), ale nevím jak ji zapojit do obvodu 240V . Poradíte prosím jednoduchý navod ( přesný ) jak to zapojit. // odpověď " předřaď k tomu rezistor" mi nepomůže. potřeboval bych spíše přesný název, třeba rezistor 5Rxx0c - jen ukazka )

Děkuji

doplněno 17.09.13 11:06:

nedokáže nikdo odpovědět?

hop®

Nejistější bude koupit "světýlko" přímo určené na 230V střídavých. Může to být žárovčička s trafíčkerm, doutnavka, anebo LEDka s předřadným odporem už v jednom pouzdře. Tady asi nemá smysl vymýšlet vymyšlené, ceny za podobné kontrolky nejsou nijak závratné...

hop®
hodnocení

2x

Fido, neupřesňuješ elektroměr ani poskytovatele, ale jukni sem...

doplněno 11.09.13 20:46:

Děkuji za poučení :(, a pomohl Ti apoň můj odkaz?!

doplněno 11.09.13 20:49:

Mimochodem, ovládací drát HDO je různý pro bojler a přímotopy, takže počet připojených drátů není předem daný, je to dáno typem NT, vybavením domácnosti, ale to jistě víš...
A jistě také víš, že PRE má HDO v elektroměru, ČEZ a EON jako zařízení vedle elektroměru, proto i prodrátování se různí...

doplněno 12.09.13 16:07:

Ještě doplním, k tomu, aby Ti povolili NT, je nutné využít HDO i jako spínač spotřebičů, nikoli jen jako přepínač tarifů.
Z tohoto HDO vede jeden ovládací tenký drát k relátku (stykači) bojleru a druhý drát ke stykači přímotopů. Je vyžadováno, aby bojler běžel POUZE v době, kdy je sepnutý příslušný NT podle smluvní sazby (asi 8 hodin denně), podobně i přímotopné vytápění (20-22 hodin denně). Mimoto bojler ani přímotopy nesmějí být připojeny do zásuvky, ale napevno, přes vlastní elektrické okruhy, jednotlivě jištěné (a ovládané) v bytovém rozvaděči...

doplněno 12.09.13 16:11:

Také jsem to na ulozto.cz nahrál speciálně kvůli Tobě, ono se to na webech poskytovatelů blbě hledá, proto jsem to raději našel v compu ;)

111®
hodnocení

0x
to co zde píšete je vše pravda. Spotřebiče na noční proud mají být blokovány. Ale ve finále je to tak, že se přepne počitadlo elektroměru stejně pro celý byt, či dům. Akorát ty vahrazené spotřebiče nepojedou ve VT. Ale vařit a prát na elektrice můžete v NT klidně. Chce to jen dělenou sazbu, aby se to nespínalo jen v noci 22:00-6:00, ale třebatakto:
14:00-16:00, 20:30-22:30, 02:00-06:00 Suma 8hodin
fidonet*
hodnocení

a jaký se tedy táhne kabel od olektroměru? ten spímamý? je to jen ovládací drát ke stykači v domě, nebo musím táhnout silový drát na konkretní spotřebiče?

stejně si to pak každy v domě předělá, aby mu na levno jelo vše, vždyt proto se i to platí.

takže co taham do domu za drat? cca 3x 2.5 Cu na ovladaní stykače? nebo jinou silovou mrchu třeba 5 x 6 mm?

děkuji

doplněno 15.09.13 19:15:

HOP a spol: myslím, že odpově´d je více než kompetentní, a děkuji. Jsem si to přečetl, porovnal se svými starými zkušenostmi a myslím, že uř se orientuji..

Jen bych se tedy zeptal: Jde o novostavbu, kam vyrobce domku na klíč nenatáhl přívodní el. kabely. venku je jen el.budka, kam elektrarny dotahly proud. neviděl jsem ji otenřenou, ale předpokládám, že tam jsou pouze pojistky.

Já mam tedy koupit novou "budku" na elektroměr a jistič? A ja jen přivedu kabel do této budky a nic jiného nesmím dělat?

Takže by měl přijít rev. technik nebo už distributor a sám v této budce zapojit dráty do přislušných svorek elektroměru, který si doveze? A propojovací kabel od hlavních pojistek ( ve vedlejší budce) k hl.jističi si taky natáhne sám? A to si ho sám doveze, nebo ho už musí mít připraveny?

omlouvam se za dvozdenní odmlku ( nebyl jsem doma)

111®
předpis příslušného dodavetele není? Tak e-mail s dotazem.
V podstat je potřeba přitáhnout jen ovládání od hdo DO DOMU.
V rámci přípojné skříně a elektroměru je to na dodavateli. Pokud dodá elměr který má v sobě HDO tak připojí navíc ovládací dráty do domu. Nevím jak to mají namyšlené jestli každý spotřebič svůj stykač, nebo stačí jeden stykač na vše.To asi bude dáno odběrem a počtem spotřebičů. To nejlépe poradí přes e-mail.
Ono nejde ani o to , aby si lidi neužili levné elektriky, ale o to aby vyhrazené spotřebiče nejely za VT!
Já třeba mám akumulačky+bojler na jeden sytkač. Bojler spíná pomocný kontakt stykače.
A protože mám staré rozvody, a kdysi jsem měl jedny hodiny u elměru a druhé v předsíni u stykače, a časem dodavatel nasadil místo hodinHDO, tak jsemštěloval hodiny doma podle toho, což mne přestalo bavit a tak jsem houpi HDO do zásuvky, do rozvaděčedal zásuvku do ní tohle HDO a šňůrou připojil stykač. Amaká to ke spokojenost.
Odpoledne za levno když zapne bojler, vaříme na el. plechu, pereme atd.
Tak asi takto.
doplněno 13.09.13 15:45: Jo myslím že ovládání se táhne modrým drátem. Na vodiče můžeš kouknout namých stránkách. I to jak jsem řešil tenrozvaděč.
telefon.unas.cz/...
telefon.unas.cz/...
hop®

Fido, konkrétní zapojení v neměřené části stejně bude muset dělat revizák nebo jím pověřený elektrikář. třeba PRE odebírá RISCky, tedy přípojkové skříně od DCK a je dobré, když i ER je z Holoubkova.

Ale TY, jen jako "natahovatel drátů", můžeš přivést patřičné kabely z nefunkčního a zatím nezpojeného elektroměrového rozvaděče do baráku, tím Tvoje "pravomoc" končí! Bez dohody s oficiálním revizákem dodavatele nesmíš jít pod plomby ani do neměřené části, tedy před elektroměr...

Revizáci od distributora jsou zároveň elektrikáři a dráty v neměřené části si většinou tahají sami...

Jo, a výstavba a usazení ER také podléhá určitým pravidlům a normám...

belkvlk
hodnocení

0x

takze zaprve mate patricnou kvalifikaci minimalne? 6?

2) do nemerene casti muze staci zavolat na poruchovou linku, rict sve cislo osvdceni atd...

3) minimalne 4x10mm2 u cu a u al 4x16mm2 jinak vam to neprupojeji...

4) pripojovacich podminkach je schema zapojeni lektromeru...

belkvk

zavolejte elektrikare kdyz tomu nerozumite jak je videt tak asi ne :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma příkon pračky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]