Nejste přihlášen/a.
O jaký typ konkrétně jde? Komín je vyvložkovaný nebo jen obezděný? Nehoří Vám to ani v zimě nebo jen teď? Venku je totiž pořád poměrně dost teplo a tah může být na uhlí ještě stále malý. Zkuste nejprve větším množstvím dřeva udělat hodně žhavého, na to jen malé množství uhlí a teprve až dobře chytne a rozpálí se dejte víc. Pokud jde o prohořívací kotel (U22/U26), postup co uvedl kolega výše je ideální, nicméně chce to trochu praxi, získat odhad kolik uhlí naložit apod. Pokud to zvládnete, budete mít spoustu bezpracných hodin bez přikládání, následně necháte kotel vyhasnout, vyčistíte, naplníte a topíte stejným způsobem znovu. Předpokládám, že máte funkční regulaci přívodu vzduchu, toho tepla při tomto způsobu topení je opravdu hodně, tak abyste kotel neuvařil.
tak to bude tím komínem. Něco na něm musí být špatně. Třeba někde přisává falešný vzduch. Mohla by někde být netěsná nebo prasklá šamotová vložka. Pozvete kominíka ať se na to podívá. Ale bez kamery spuštěné do komína nevím... Některé kominické firmy snad maji i tohle.
A jak jste nastavoval termostatický regulátor primárního vzduchu? Je nastavený podle návodu, tj., dává dostatek vzduchu? Pokud jste ho kalibroval podle vestavěného termomanometru, ty jsou z výroby obvykle dost nepřesné (mám U24 a měří přesně jen v rozmezí cca 20 - 45°, pak se hodně rozchází. Zkuste dát druhý teploměr na výstupní trubku teplé vody, ve vyšších teplotách proměřuje i o 15° a pak můžete mít regulátor špatně zkalibrován. Druhá důležitá věc, která mne napadá je přívod spalovacího vzduchu zvenku. Komín může nasát jen tolik vzduchu, kolik ho do místnosti přivedete zvenčí - ideál je zvláštní přívod. Pokud máte kotelnu s plastovými dveřmi a okny a není kudy by se vzduch do kotelny dostal, v kotelně vznikne podtlak a hořet to nebude.
Nízký tah = začněte vyčištěním a kontrolou komína - komplet, i vybírací dvířka dole a kouřovod od kotle. Pokud se to nezlepší tak se dá řešit dál (způsob topení).
Kotel je nový, nebo to dřív nedělalo?
Vážení, nechci sem vnášet spory - myslím, že závada je někde jinde. Mám Viadrus doma a co jsem se s ním první sezonu natrápil nikomu nepřeji. Komín, nastavení klapek a všechno, na co jsem vzpoměl. Problém je ale jinde, ve Viadrusu nehoří uhlí ořech. Je to kotel se spodním prohoříváním ( princip kamen Petra), takže pokud mezi palivem není dost prostoru pro průchod vzducu, nehoří a nehoří. Naučil jsem se kupovat hrubou kostku a od té doby na kotel nedám dopustit. Shoří v něm dřevo, hnědé i černé uhlí, koks. Jenom musí mít člověk pořád na mysli princip jeho spalování - dost místa na průchod vzduchu.
To by mohlo výt ono. Nepsal jakým uhlím topí. Ale hnědé by se tam stejně dávat nemělo. Ale stejně se kloním k prasklé šamotové vložce toho nového komínu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.