Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, nemá někdo zkušenost s výrobou kolektorů(např.použití .radiátoru).Také výsledný efekt by mne zajímal.
Díky Jirka
V roce 1970-80...dejme tomu..
V roce 2013 Vám ta práce (a pár ušetřených korun za profesionálně vyrobené kolektory) Vážně stojí za to?
super otázka a super téma, také by mě to moc zajímalo a pro martina, můžete trochu víc rozepsat váš názor? můj příklad, na který se chystám : zdarma radiátory, zbytek černé barvy, zdarma spousty plastových hadic, už jen nějaké čerpadlo, kabel také ,,odpadní,, chtěl bych něco na temperování skleníku na kaktusy, hodlám do toho investovat svůj čas, nadšení a tak maximálně 500 kč, pokud mi seženete za 500 kč kolektory, tak budu moc rád. Na you tube se tomu celkem věnují, ale české nadšence jsem na netu moc nenašel.
Také bych rád využil větrnou energii, amatérským způsobem, ale nemohu nic nalézt, tedy pro české podmínky, od českých kutilů a nacpat peníze překupníkům nechci...
Já musím souhlasit s Martinem. Na střechu jsem si nechal poradit dát černou hadici " PELLD trubka v ko/..." 3 role, to je 600 metrů. Mělo to sloužit k přihřívání bazenu. Ne že by to nefungovalo, ale není to co jsem si sliboval. Navíc je třeba výkonné čerpadlo, aby vytlačilo vodu. Synek počítal spotřebu proudu, průtok vody, rozdíl teploty mezi teplou a studenou..
chválím to, ale dneska bych šel do jiného systému, jak píše Martin..
Účinost je úplně jinde..
Jak ten efekt chcete posoudit? Myslíte, že ikdyby se tu našel někdo kdo to dělal tak, že si to nechal změřit v akreditované laboratoři? Každý kdo tomu věnoval spoustu práce si to bude chválit.
doplněno 03.11.13 20:03:Takové posouzení je naprosto k ničemu. Jak má vypadat kolektor tu nebudu vysvětlovat, když je toho plný web.
K výrobě: přiznám se, že jsem o výrobě krátce uvažoval v souvislosti s tím, že je málo kolektorů meandrových a ještě do nich cpou kombinaci měděné trubky a hliníkového absorberu (elekrochemická koroze). Celoměděný meandrový se snad už ani nevyrábí...
Nakonec jsem sehnal poslední měděné kusy jednoho výrobce co přešel taky na hliník. A zákazníci mají smůlu, musí koupit co je...
doplněno 04.11.13 16:55:Pokud to neuděláte na principu skleníku, tedy krabice, dole izolace pak trubky, nahoře sklo, tak vám to bude topit nádherně v červenci a srpnu. Když bude venku 30, můžete si tím přitopit. Používá se to jako ohřev venkovních bazénů. Jinak si to ani neškrtne.
Proto jsem psal najděte si něco o konstrukci kolektorů. Stačí google.
doplněno 04.11.13 17:31:ukulele: k akumulaci do vody: 200 l vody při ohřátí o 10°C pojme (a při chladnutí vydá) 2,5kWh energie. Tak si zkuste kolik vody o kolik stupňů se vám tam ohřeje a uvidíte.
doplněno 04.11.13 22:09:ukulele: No to přece není žádná fyzika, stačí vám teploměr a vědět kolik tam máte litrů.
pro mk. ten efekt se přeci dá posoudit amatérsky, ne? napíšu, mám někde svinutých 200 metrů hadice na střeše, mám to přikryté černou folií, vedu to skleníku, kde mám na zemi radiátory a nad nimi parapety s kytkami, a když je venku 6 C, tak mi to ve skleníku dělá třeba 11 C, jednoduché amatérské vysvětlení, buďme víc hraví a buďme kutily a nadšenci,myslím si, že se to dnes dost vytrácí a je to škoda
doplněno 03.11.13 20:15:mk. když vy nejste kutil, ale vědec, mě by to jako posouzení bohatě stačilo, já to zkusím s těmi hadicemi, a když to nebude fungovat, tak aspoň budou stočený, pro lepší uskladnění
doplněno 04.11.13 17:18:mk. jasný, já jsem se na to koukal, ale vycházím z toho, než do toho vrážet hromadu peněz, tak si raději zaplatím provoz horkovzdušného ventilátoru, na ten můj skleníček to stačí, ještě mě napadá, dát pod ty spodní police s kaktusy barely s vodou, jako akumulační nádrže? jestli se trochu projeví? ono se to i teď ještě pěkně vyhřeje, ale mám strach v noci a bylo by příjemné prodloužit pichláčům vegetační období...
doplněno 04.11.13 17:39:eee, no jo, když já si při fyzice četl o rostlinách v Baja California...
Dík za info, na něco jsem koukal, ale to je na mě, na naprostého amatéra příliš moc odborné. Když jsem byl malý, tak jsem na dynamo z kola připevnil plechovou vrtuli, co jsem vystříhl ze starého okapu, kus zvonkáče a světlo z kola a měl jsem vánoce, když se to roztočilo a zasvítilo, prostě naprostý amatérismus, já jak vidím nějaké zkratky jednotek, nebo výpočty čehokoliv co se týče elektřiny, tak jdu raději sestříhat ibišek a nebo přesazovat kaktusy...
Pokud má sluneční kolektor za něco stát, musí být izolovaný proti úniku tepla a to jak ze spodní strany, tak ze strany oslunění. A to za pětset nepořídíte. S tím temperováním místnosti by vám to fungonalo v létě, kdy to bývá zbytečné.
Netvrdím, že to nebude fungovat vůbec, ale účinnost bude velice nízká.
Nejlépe si se sluncem pohrajete u příhřevu vody v bazénu v létě. Tam opravdu budou investice minimální a navíc se poučíte, co se z vašeho systému dá vyždímat.
Hu...no, jak říkám ,,šnek,, ze staré hadice natřený zbytkem černé barvy se dá vyhodit vždycky, kdyžtak bude uchopitelný na naložení pro odvoz do sběrného dvora, chápu že to co bych chtěl já je vlaštovka a nemohu se srovnávat s raketoplánem, ale mě baví kutilství, ale takové to české s fištrónem. Když jsem choval akvarijní ryby, tak jsem měl takové šneky ze slabých hadiček na plechových krytech osvětlení a ohříval jsem si akvarijní vodu odpadním teplem, všichni čuměli !
Na začátku devadesátých let jsem si zkusmo udělal panel 1m x 1m, vzal jsem tabuly Cu, rozstříhl na půlku, jednu stranu v ohýbačce nakrepoval, složil na sebe, pronýtoval, sletoval a nasříkal černou matovkou. Udělal jsem dřevěnou bednu, oplechoval jí, na dno vložil poliš, pak panel a zasklil. Svařil jsem si stojan aby šel natáčet za sluncem a šel testovat. Voda se poměrně rychle v létě na slunci ohřála a když jsem ji pustil do bazénku, tak se zní kouřilo. Bohužel se ukázalo, že takto vyrobený panel není dostatečně dimnzovaný na tlak vody a prskl jeden spoj, voda vytekla, panel se rozpálil a protavil se polišem, nakonec popraskalo přehřátím i sklo.
drag...to je úplná F16 a já myslím na vlašťovku, jak říkal můj kolega, že má rád kutily co chtěj udělat papiňák z plechovky od leča a jak má někdo soustruh a další udělátka, tak to je už mistr a né kutil, ale asi prostě spousty věcí nelze vyrobit ,,na koleně,, tak, aby efektně fungovaly, to mi je jasné, ale věrný odkazu Járy Cimrmana, to budu zkoušet stále, heh..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.