Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem,
na jedné straně mám ve dvojrámečku společně klasický vypínač a schodišťák a na druhé straně v podstatě to samé Zamýšlím ty dva schodišťáky propojit pouze kabelem 3x1,5 Cyky, přičemž použiju pouze dvě žíly na propojení a fázi vezmu na jedné straně z klasického vypínače. Na druhé straně, odkud povede vedení 3x1,5 do světla, bych ze druhého vypínače vytáhl nulák a vedl ho do světla. Snad jsem to popsal tak, že to někdo pochopí. Vím, že tu fungovat bude, spíš mě zajímá jek moc je to bezpečně a pokud by to viděl revizák (nepředpokládám, že by přišel), zda to vůbec přežije.:-¨
Díly Honza
Fungovat to jistě bude, ale. Proud by se měl vracet do rozvaděče tímtéž kabelem, kterým z rozvaděče odchází. A jestli se někdo v budoucnu rozhodne inovovat rozvaděč osazením dvoupólových jističů nebo tam dá chránič, tak bude mít hodně zamotanou palici. A co tu třetí nepoužitou žílu použít právě na ten nulák?
Díky všem. Jsem asi úplně blbej. Použiju tu třetí volnou žílu a vytáhnu nulák z toho samého místa jako fázi. Chtěl jsem to rozdělit na nulák a zem, ale je to úplně zbytečný. Ve skřiní to tak stejně nemám.
Zapojení: jeden vypínač - vrchní šroubek přívodní fáze, druhý vypínač vrschní šroubek odvod spínané fáze.
Propojit levý spodní šroubek s pravým dolním, na druhém vypínači
propojit pravý šroubek 1 vypínače s levým šroubek druhého vypínače...
Ano, fungovat to bude, revizák na to zřejmě nepřijde, co Vám brání v tom to zapojit jak se má? Problém se může vyskytnout když přeseknete ten kabel ze kterého berete jen nulu. Odpojíte do něj fázi, a ejhle, pokud bude světlo rozsvícený, tak tam z druhý strany pujde proud, to málokdo čeká, zvlášť na nule. Další problém by mohl vzejít při použití chrániče. Zato pokud by mezi tima dvouma vypínačema byl natažen napájecí kabel a pak teprve by vedl do rozvaděče, tak by to ještě šlo, ale použít to ze dvou různých okruhů bych nedoporučoval
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.