Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vlastním po otci autogenní soupravu acetylen kyslík obě plné lahve a potřebuji poradit. Chystám se řezat ocelové konstrukce ( bývalé obytné maringotky od cirkusu , tlouštka oceli cca 1 někde 1,5 cm.) . Z diskuzních for vím že mi po vyplítvání acetylenu bombu nikdo nenaplní a já nebudu mít čim řezat Zjistil jsem že jako hořlavý plyn jde použít i propan butan - je to vůbec možné? V případě že ano byla by to bomba protože PB jde samozřejmě sehnat lépe než acetylen a je taky bezpečnější. Dále se chci zeptat jak dlouho vydrží ta acetylenová a kyslíková bomba při řezání oceli tlouštky jako nahoře.
Děkuji za odpověd
Použití propan-butanu je možné ale musíte mít redukčák a řezák pro PB. Jinak co se týče spotřeby tak jeden acetylen mi většinou vydržel na dvě lahve kyslíku. No a platné osvědčení pro řezání plamenem je samozřejmostí .
Spotřeba kyslíku je větší, neboť propan -butan nemá takovou výhřevnost jako acetylen. U propan-butanu trvá trochu déle, než se kraj materiálu rozžhaví k řezu. Když ale uvážíme nižší cenu propan butanu, tak se možná vyšší cena za více kyslíku vyrovná. Při demontáži je také možno použít elektrické rozbrušovačky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.