Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plouvouci zpětná klapka

Od: exon® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den

Kam se zapojuje plovoucí zpětná klapka? Tet máme zapojené topeni že můžeme vytápět přes samospád nebo oběhové čerpadlo jenže to musíme ručně přepínat pomocí ventilů. Ale chtěl bych to udělat přes zpětnou klapku aby v případě poruchy čerpadla nebo výpadu el. proudu se to nemuselo přepínat ručně. Díky

Plouvouci zpětná klapka

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavelv*
hodnocení

0x

Jedinný ventil který musíte přepínat je ten velký, na samotížce, místo něj lze tedy dát tu zpětnou klapku, aby čerpadlo tlačilo vodu do radiátorů.

hodnocení

Takže místo toho velkého ventilu na samospádu dám plouvoucí zpětnou klapku a bude to fungovat bez problému?

topic

Problém může být ten, že samotíž klapku neotevře nebo jen minimálně = průtok nebude stačit.

pavelv*

Jak píše topic, může nastat problém že se klapka málo otevře. Co to řešit tak, že místo klasického ventilu osadit kulový ventil a na něj servopohon s vratnou pružinou. Existují vzduchotechnický - levnější, topenářský dražší. Jedinný rozdíl je v tom jak je uchycen, ale zručného člověka to nezaskočí. Při připojení na sít, se zavře a tím se natáhne pružina, při odpojení elektřiny se následně sám otevře. Viz belimo.cz/...

topic
hodnocení

0x

Pokud je směr proudění na obrázku zdola nahoru, tak klapku dejte k ventilu vlevo (nebo místo něj), průchodná zdola nahoru. Musí být instalovaná tak, aby jí samotíž dokázala otevřít.

Čerpadlo jde zapojit i jako ejektor, ten při stojícím čerpadle klade minimální odpor (klapka není potřeba)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Drobné vysvětlení. Ty ventily kolem čerpadla (na tom ochozu)jsou se šroubením pro jeho případnou demontáž bez vypouštění vody.

fribble*
hodnocení

0x

Myslím, že nejrozumnější nápad má "pavelv" - pří výpadku proudu otevře ventil na samotíži. Zpětná klapka se mi neosvěčila, otevírá poždě (min.80 na kotli), a ješte brzdí průtok.

hodnocení

Je to sice dobrý nápad ale v případě poruchy čerpadla se kotel přehřeje. Kolikátku trubku máte na samotíži? U mého kotle má být minimální teplota 80°C takže to mě nevadí. Má nekdo jiný nejaké zkušenosti stou klapkou?

pavelv*

A pokud máte kotel naplno otevřen a přepnete systém z čerpadla na samotíž tak se nepřehřeje? Pak buď vzít obyčejný termostat a udělat to tak, že když bude na kotli více jak 90°C (nutno experimentálně vyzkoušet jakou hodnotu) tak odpojí servo a to se otevře. Nebo potom k tomu dodělat nějakou chytřejší jednotku která bude měřit rozdíl teplot ( kotel - čerpadlo). Za normálního stavu by měl být rozdíl pár stupňů. Možná se nějaká jednotka vyrábí, v tom přehled nemám, radši jsem si jí zhotovil sám...

topic

To už je zytečně složité - můžou nastat poruchy čidla atd. a pak to je na nic. Chce to řešit jednoduše a spolehlivě.

Ejektor je ideální, samotíži prakticky nebrání, ale musí se dobře navrhnout - špatně navržený dost sníží výkon čerpadla.

Pak je klapka, podle konkrétního systému se musí zvolit tak aby jí samotíž dostatečně otevírala, jde použít i plastová klapka s vyndanou pružinou. Špatně navrženou samotíž neotevře nebo jen málo.

Automatické otvření ventilu - chce to udělat blbovzdorně. Může to být např. i termoventil s odděleným čidlem - při přehřátí výstupu z kotle otevře ochoz čerpadla. Nebo i mechanicky, např. táhlo se závažím a automatika to jen odjistí. U ventilů je ale vždycky riziko že neotevře.

Osobně bych volil: pokud samotíž chodí výborně tak bych dal klapku, pokud hůř (problém otevřít klapku) tak ejektor... Vyzkoušel bych klapku příp. víc variant, pokud by nefungovala tak bych tvořil ejektor.

hodnocení

0x

Takto to dělám již několik let a nebyl problém. Pokud se klapka dá vodorovně , není problém s průchodem samotíže.

Plouvouci zpětná klapka #2
hodnocení

Co když to bude přesně naopak? Místo čerpadla klapka? Bude to taky bez problému? Kdyby to tak šlo tak jenom místo kulového ventilu co tam teť mám dám tu klapku.

jirbar*

No ono se to tak dělá. Hlavní větev třeba 5/4" a čerpadlo v obtoku třeba 1" na hlavní větvi ventil. Jak by zafungovala klapka místo ventilu těžko soudit. Taky by mne to zajímalo k bojleru. Přes správný sklon si stejně myslím, že to vycirkuluje.

K bojlerům je dávám také ale chce to ji opravdu dát optimálně aby byla uzavřena a neutíkala přes ní teplá voda zpět do topení když se třeba netopí.

hodnocení

Když to bude takto tak to pujde nebo ne?

Plouvouci zpětná klapka #3

Ale není jisté že když je plovoucí klapka takto svisle tak ji samotíž dostatečně otevře,proto jsem ji zakreslil vodorovně. Je to osvědčené a funkční .

sanyo*
hodnocení

0x

Exone, nehledejte něco, co už máte a funguje to zcela na 100 % - je to ten váš první nákres v dotazu - ventily pod a nad čerpadlem nechte otevřené 365 dnů v roce a ten levý hlavní ventil na stoupačce nechte jen pootevřen v polovine polohy mezi zavřeno a otevřeno - to znamená páka na kulovem ventilu asi 45 stup.. A nemusíte se o noc starat, žádné denní či noční uzavírání či otevírání, Pokud nemáte, tak vám doporučuji dát k čerpadlu reostat, který zapíná a vypíná podle vámi nastavené teploty, stojí to pár korun, topenář vám to udělá, uvidíte a budete mít pokoj. Já mám zapínání čerpadla zapnuto cca na min. 40 st. C. Já to mám takto už 20 let a mimochodem mám pořád první kotel ( Atmos), je fakt ale, že topení dělali pouze machři, a toto slovo zdůrazňuji. Pochopitelně k tomu mám kombinovaný bojler.

doplněno 18.10.13 22:31:

Tak nevím, pročítám dnešní příspěvky, mám za to, že jsem včera posílal svůj doplnující příspěvek s fotkou mého kotle s detailem na rozvod u kotle - viděl jste to někdo, mám za to, že ten příspěvek s fotkou tady byl ...? Jinak pozor axone, měli bychom si například porovnat system našeho zapojení na kotel a další podrobnosti - např. kde máte přesně kotel, já mám kotel v RD ve sklepě, min. 3 metry pod radiátory v přízemí RD atd, atd - což zcela mění samotížné fungování podobných ale přitom rozdílných zapojení..., napiště mi prosím někdo, zda jste někdo viděl fotku mého kotle?, díky,., přesto fotku vkládám znova...

Plouvouci zpětná klapka #4
hodnocení

Tak to sem neveděl že može být pootevřený ten ventil na samotíži.. Každý říkal že musí být zavřený. To bych potom nemusel nic řešit... Takže mě to může jet normálně přes čerpadlo a zároven budu mět pootevřený ventil na samotíži?

jirbar*

Já jsem přesvědčen, že místo do okruhu bude čerpadlo honit vodu kolem dokola

hodnocení

To sem si taky myslel ale podle @sanyo by to mělo fungovat i takto tak nevím. Aspon sem to tak pochopil z toho co napsal...

Tak šup šup běžte to vyzkoušet ... otevřete trochu ten ventil na ochozu a uvidíte pak zkuste vypnout čerpadlo jestli to jede na samotíž

hodnocení

Takže je to blbost aspoň u mě to nefunguje. Pootevřel sem ventil na samotíži a zároveň jelo i čerpadlo ale skoro všechno šlo přes samotíž. Podlahovka v koupelně vůbec nehřála. Pak sem ještě přepl čerpadlo na plný výkon a podlahovka po čase byla jenom vlažná. Při normálním topení když to jde jenom přes čerpadlo tak podlahovka krásně hřeje a to je čerpadlo pustěné na nejnižší výkon. Takže budu muset najít jiné řešení.

profesor*

Jediným plně funkčním řešením je montáž elektromagnetického ventilu 6/4" v provedení NO (bez napětí - proudu je otevřený) paralelně s čerpadlem (místo nespolehlivé klapky kterou nemusí samotíž otevřít). Možno doplnit o příložný termostat. Termostat se připevní k potrubí teplé vody těsně za kotel na tuhá paliva. Po ohřátí na Vámi nastavenou teplotu topné vody zapne čerpadlo a uzavře samotíž. Systém jede na čerpadlo. Při ochladnutí kotle nebo vypnutí čerpadla obsluhou, případně při výpadku el. proudu se systém okamžitě přepne na samotíž. Čerpadlo i magnetický ventil se ovládá vždy společně! Pokud dojde ke zkratu v čerpadle a to vyhodí jistič, magnetický venti automaticky otevře samotíž, protože je napájen ze stejného jističe. Předpokládá to správnou, co nejnižší hodnotu tohoto jističe. Řešení je spolehlivé, ale drahé (el.magnet. ventil). 6/4" stojí ccá 5-7 000,-Kč.

Ano solenoid také poslouží , spolehlivost dle výrobce . Spotřeba u 6/4" kolem 40W . Všechno má svý + i -

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]