Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedle rodinneho domu 4 patrovy dum

Od: hradecak odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

dnes mi na dveře zazvonila projektantka, s tim, ze mi oznamuje (ze slusnosti), ze nam ma vedle domu, cca 50 metru vyrust 4 patrový dům, s okny do naší zahrady, namísto jednopodlažního domu, který je s námi v těsném sousedství.přijde mi to jako ironie, zrovna jsme investovali do zivého plotu, aby nam sousedi nekoukali do zahrady a oni místo tohoto jednopodlažního domu chtějí postavit 4 podlažní.Dá se proti těmto nekalostem nějak bránit, poradte prosím jak?

děkuji za každou odpověd, pro zájem mohu přiložit dokumentaci.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud je stavba ve vašem těsném sousedství, budete účastníky územního a stavebního řízení a rámci něj se můžete vyjádřit. A pokud to bude jediný vysoký dům v okolí, máte šanci.

pacourek*
hodnocení

1x

Pokud vaše zahrada sousedí s pozemkem kde se staví máte právo se vyjadřit ve stavebním řízení(to znamená ne ze slušnosti ale z povinosti.Pokud řízení proběhlo na jednopatrový barák ale staví se čtiř patroví stačí zajít na místní stavební uřad

hradecak
hodnocení

jak bych vam to popsal - soused ma jednopatrovy dum s pudou), ale je na tom financne spatne, takze ho proda, zboura se a misto nej ma vyrust 4 patrovy dum s byty a kancelaremi.Jeho dum sousedi s nasim pozemkem...

petrkasc

Z vlastní zkušenosti vám mohu jen popřát pevné nervy a značnou dávku odhodlání. Kdysi jsem něco podobného absolvoval, bohužel pro mě s neúspěšným koncem (nakonec jsem boj vzdal, protože mě to stálo příliš času, nervů, nabourávalo to rodinnou pohodu a já si prostě řekl, že se raději odstěhujem, ale že mě dohadování se s úřadama, s developerem, případné žaloby ke správnímu soudu, atd... prostě nestojí za to. Řekl jsem is, že život je příliš krátký a já jej nehodlám promarňovat úsilím o to aby někde něco nebylo postaveno...).

Pokud se do boje přece jen dáte, tak radím najít si dobrého advokáta, protože si musíte uvědomit, že proti sobě patrně máte profesionály, kteří se ve svém oboru vyznají, domnívám se, že nejspíš i mají "vyšlapané cestičky" na stavebním úřadu, příp. na magistrátu a oddělení územního rozvoje a plánování a že tedy nejspíš všude tam budou mít tendenci jít na ruku jim a nikoliv vám... Možná věc vidím příliš pesimistiky, ale myslím, že je dobré si uvědomit, že výstavba několikapodlažní administrativně-bytové budovy (vycházím z informací, které jsem sem napsal) je business možná za desítky milionů a to si developer nenechá jen tak překazit... takže, možná je v první řadě na místě úvaha o tom, jestli vám to celé stojí za nejspíš dlouhý boj a ztrátu nervů.

ukulele*
hodnocení

0x

Nekalostem? Jakým nekalostem?

hradecak
hodnocení

nevim jak byste se tvaril, kdyby vedle vasi zahrady, kde pozemek nas a souseda je oddelen jeho domem, protoze je na hranici jeho pozemku ma vyrust 4 patrovy dum s byty... vpodstate jako kdyby vyrostl na nasi zahrade.Přijde vám to normální?

petrkasc
hodnocení

0x

Už proběhlo územní řízení pro vydání územního rozhodnutí?

Jsem v tomto oboru jen laik, ale kdysi jsem něco podobného absolvoval, takže z toho, co si vzpomínám:

Mám takové tušení, že informace o stavebním záměru by měla být v místě plánované výstavby vyvěšena na veřejně přístupném místě cca. jeden měsíc před provedením místního šetření. Pokud se vás výstavba nějak konkrétně dotýká (např. se děje v přímém sousedství), tak se můžete do tohoto řízení přihlásit jako účastník řízení (přihlášení se podává na stavebním úřadu). Pak získáváte možnost podávat námitky, kterými se stavební úřad musí ze zákona zabývat.

Celkem silně radím najít si na tyhle kroky dobrého právníka, který se na tento obor specializuje. On vám totiž pravděpodobně poradí jak námitky formulovat aby je jen tak nikdo nemohl smést ze stolu a pokud by to udělal, aby za mu to jen tak neprošlo. :)

hradecak
hodnocení

Magistrat mdle platného uzemního planu mesta Hradce Kralove se místo stavby nachazi ve funkční ploše : smíšené plochy meststke nizkopodlazní zastavby.Podle regulativu UPMHK lze v techto plochach stavet stavby pro bydleni do tri nadzemních podlazí všetne podkroví jako přípustné hlavní využití.Jako doplnkove vyuziti lze pripustit i dalsi funkce (administrativa, sluzby, zdravotnictvi).Z hlediska funcniko vyuziti je navrhovany objekt v souladu s UPMHK.

Regulativ nizkopodlazni zastavby omezuje vysku objektu na tri nadzemni podlazi.Navhrovany objekt tuto vysku o jedno podlazi prekracuje.V danem pripade se vsak misto stavby nachazi na krizovatce Prazske tridy s Kutnohorskou ulici, v narozni poloze, kterou lze oznacit za prostorove vyznamnou.Vyssi hmota navhrovane budovy ma v tomto miste sve opodstatneni z hlediska struktury zastavby.Jako podminene pripustnou (regulativ upmhk pro danou funkcni plochu vyssi objekty primo nevylucuji) je proto mozne navrhnvanou stavbu v tomto miste umistit.

pohanka*
hodnocení

0x

Nebude to jednoduché, ale určitě to zvládnete s pomocí dobrého a stavebních zákonů znalého člověka. Hodně věcí si přečtete i na internetu. Pochopila jsem dobře, že soused má postaven domek přímo na hranici Vašich pozemků. A ten domek se má zbourat a postavit ten čtyřpodlažní? To by se určitě plno lidem nelíbilo. Pokud se staví na pozemku nový dům, tak vzdálenost mezi domy musí být 7 metrů. Pokud se staví dům na hranici, protože to jinak nejde, tak na pozemek souseda nesmí být žádná okna. Což u 4 patrového domu možná bude problém. Jsou různé kličky, jak stavebník může obejít st. zákon. Příklad - přestavba a přístavba již stojícího domu je jistě levnější, než zbourání starého, nevyhovujícího domu. Postavit nový dům na místě stávajícího obnáší mnoho vyřizování na úřadech, povolení, jednání s dodavateli energií atd. Dá se to obejít, že malý domek, již bouračka vlastně, se ze dvou stran pěkně obestaví, kompletně nově a poté se prostředek zbourá a nově všechno vybuduje a spojí. Vyjde to na poplatcích o hodně méně. Doporučuji studujte, ptejte se, a nic nepodepisujte bez porady se stavebním odborníkem.

doplněno 04.09.13 20:06:

U nás v obci postavili čtyřpatrové družstevní domy a sousedí také se zahrádkami a rodinnými domky. Ale nevidím to nijak ve špatném světle. Domy jsou v dostatečné vzdálenost, nestíní. Pokud postaví u Vás na hranici, tak Vám budou přece stínit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]