Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El. bojler nad dřezem 5 litrů

Od: uska* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím, poraďte. Do chaty jsem koupila 5 l bojler nad dřez s nezámrznou pojistkou a teď nevím jak to bude v zimě. Voda lze z celého rozvodu vypustit, ale co s bojlerem? Musí se demontovat? Jak z něj dostat vodu?

A nebo nechat jej pod proudem, sem tam sepne nezámrzná pojistka, aby voda nemohla zmrznout v bojleru, ale jak to bude fungovat, když v rozvodech voda nebude? Bude to vadit když vodu vypustím a bojler zůstane zapnutý? Nemám vůbec tušení. Děkuji Uška

doplněno 03.09.13 11:19:

Jedná se o tento ohřívač vody. tatramat.cz/...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Uško, pokud vypouštíte na zimu vodu, vypněte i bojler. Tyto bojlery nemívají zpětný ventil a když otevřete oba kohoutky (teplou i studenou), měla by voda z bojleru vytéci, zbyde tam pár kapek které bojler nepoškodí.

Ještě raději napište přesný typ ohřívače, jukneme na to jak je konstruován...

doplněno 03.09.13 18:24:

Jabrako, pokud v sobě má ohřívač 5 litrů vody, už je to zásobníkový ohřívač (tedy bojler), nikoli průtokový...

jabraka*
hodnocení

1x

Zřejmě jde spíše o průtokový ohřívač.Rozhodně zapnutý nesmí zůstat bez vody.

JABRAKA

uska*
hodnocení

Tak jsem udělala pokus. Vypustila vodu z rozvodů a ze zmiňovaného bojleru vytekly asi 3 deci. Takže přes 4 litry v bojleru zůstalo. Pánové, prosím, nenapadá vás nějaká finta, jak vodu z bojleru dostat před zimou mimo demontáže?

doplněno 14.09.13 20:09:

To, že voda zůstala v bojleru je jen můj odhad. Do dřezu mi vytekly 3 deci. Nemám tušení, zda jsou trubky ve spádu a voda vytekla v nižším místě, musím jen doufat, že to tak je. Byl by to opruz každou zimu demontovat bojler. Budu vám věřit a bojler nechám na stěně. Na jaře budu moudřejší. Díky.

jirbar*

Jak 3 deci. To nemohu změřit. Pokud vypustím vodu z rozvodu, trubky jsou ve spádu a u bojleru otevřu kohoutky aby se mohl zavzdušnit, tak musí být prázdný. Přívod studené vody je určitě od spodu. Teplá má odtok od hladiny.

doplněno 14.09.13 23:24:

Zarazit vodu před vodoměrem. Otevřít oba kohoutky u bojleru a pak vypustit vodu na nejnižším místě u vodoměru. Ještě lépe otevřít taky kohoutek na nejvyšším místě někde v patře pokud je.

uska*
hodnocení

@jirbar To co radítě jsem udělala, ale nejsem si jistá, zda voda v bojleru nezůstala. U 80 l el. bojleru voda tímto způsoben také nevyteče, musím jí vypoustit přes pojistný ventil. U pětilitráku, ale ventil chybí, takže kontrola žádná. Jak pojedu na chalupu, tak bojler vyfotím.

Možná bude nejednodušší bojler poprvé demontovat a kouknout zda z něho něco vyteče.

hop®

Těžko změříte, kolik té vypouštěné vody nateče zpět do přívodní trubky od studené vody. Pokud totiž otevřete teplou i studenou vodu, tak se většinou baterií nasává vzduch a voda teče trubkami k nějaké níže položené otevřené baterii...

doplněno 14.09.13 23:56:

Uško, dejte sem foto toho bojleru i s baterií, něco určitě vymyslíme než začne mrznout ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]