Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průmyslové vysavače Metabo ASR 2025, Bosch GA

Od: beartech* odpovědí: 6 změna:

Zdravím Vás, vím že je tu poměrně hodně diskuzí na téma průmyslový vysavač použitelný pro stavební účely, ale zkusím to zúžit na podle mě cenově nejdostupnější, skutečně v praxi funkční zařízení, na jehož základu jsou postaveny modely Metabo ASR 2025, Bosch GAS 25, Aspiratore DSS 1225 A a možná další. Primárně toto téma samozřejmě zajímá mě, protože se chystám k nákupu Metabo ASR 2025 :) nicméně některé postřehy a nápady z provozu těchto zařízení by mohly zajímat i ostatní resp. je inspirovat při rozhodování do čeho jít. Já jsem u této volby skončil po zkušenostech s

- jednoduchou plechovkou Herkules za 1tis. z Bauhausu - kupodivu tento diblík sosá velice ochotně vše co mu příjde do cesty ale protože je systém filtrace řešen "ponožkou"na sacím koši turbíny a výstupní je 5cm kolečko řídkého molitanu je to systém 90% z toho co nasaje dovnitř jde 10% jemného prachu ven ( ale zase jde o nejlevnější provoz protože čištění obnáší zatahání za fusekli při vysypávání nádoby aby z ní opadal prach.

- vysavačem Karcher WD 5600 MP za cca 5tis. který má kruhovou filtrační patronu a systém čištění filtru profouknutím vzduchem po ucpání hadice a stisknutí tlačítka. Já si nemohu pomoci ale v průběhu používání jsem si vytvoři názor na to že tento systém čištění prostě nefunguje moc dobře a fungovat nebude, pro vysávání bez sáčku je použitelný tak 3x než dojde k definitivnímu ucpání filtru. Omlouvám se všem kteří mají jiný názor nebo zkušenosti a je možné že něco od jiných výrobců má lepší funkci, určitě vidím velkou výhodu v omyvatelných filtrech, kdy je člověk ušetřen toho že při vyfoukávání filtru spolyká část toho co vysával ale prostě se v budoucnu strojům s tímto systémem čištění filtru chci vyhnout. Hloupé je že u řady přístrojů je výrobcem nebo prodejcem mylně uvedeno že má mechanické čištění filtru ale do cenové hranice cca 8000tis. jsou výše uvedené modely jediné u kterých to je pravda. Možná se mýlím a pokud ano poprosím o info.

Zajímaly by mě postřehy a zkušenosti z praxe a pokud někdo neví nebo neřešil :

- kde lze sehnat nejlevněji filtry a sáčky pro tyto modely, optimálně pokud se někomu podařilo najít použitelný sáček od některého z výrobců neoriginálních sáčků ( ceny originálu jsou opravdu vysoké ), při googlení jsem se nedostal pod 100Kč na sáček ale možná existuje alternativa která pasuje ale nenese označení těchto modelů takže ji touto cestou nedohledám

- kdo je vůbec výrobcem strojů této série a kdo na to jenom lepí své logo, případně zda neexistují další klony než uvedené

- řešil někdo záměnost náhradních dílů mezi jednotlivými výrobci ( i když si myslím že je vše stejné tak jsou mezi díly od různých výrobců velké cenové rozdíly )

- nezkoušel někdo překopat elektroniku např. na automatický oklep filtru, případně zda je technicky možné aby běželo vysávání a automatický oklep v nějakých intervalech současně ( orig. ovládání to neumožňuje buď klepe nebo cucá )

- co jsem zjistil tak Bosch má pouze jeden filtr místo dvou ( jako je u Metaba nebo DSS 1225 A )a jeho cena není zásadně nižší na to že obsahuje o jeden filtr a vibrační motor pro oklep méně ) tzn. jde případě u Metaba otvor pro druhý filtr nějak beztrestně zaslepit? ( např. kdy již nebude dostávat takový záhul na stavbě a bude stačit jeden filtr atp. )

- nezkoušel na to někdo nějak napasovat hadici většího průměru než je originál 35mm?

Namátkou co jsem našel k těmto modelům, podle mě jde o celkem impozantní výkon, je otázka kolikrát to dokáží zpakovat :-D

nebo další záznam funkce oklepu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ludak*
hodnocení

0x

Asi bych šel do firmy Nilfisk.Mrkni ta to.

beartech*
hodnocení

Ahoj, díky za reakci, o Nilfisku vím, prolezl jsem vše co mají v nabídce ale jako čištění filtru mají jenom jeho zpětný profuk který se mi moc neosvědčil, zamlouvá se mi jejich řada Nilfisk Multi 30, cenově se to poskládá do 5k což jsou dvě třetiny Metaba, filtr to má omyvatelný za třetinu jednoho filtru do Metaba, sáčky kolem 80Kč což je drahé ale zase by šla asi najít alternativa. 30l verzi proto že lze prý lépe využít kapacitu sáčku ( filtr zasahuje do nádoby, u 20l asi zbývá méně místa na sáček ale to nemám nijak ověřeno ). Ovládací prvky jsou rozděleny a ne sloučeny do jednoho multifunkčního otočného čudlu který když se poláme nejde nahradit jinak než dokoupením originálu za vysokou cenu ). Obecně se mi líbí, ale mám obavy z funkčnosti čištění filtru, navíc u tohoto systému je nutné ucpat hadici a pak stisknout tlačítko na čištění jinak to nefunguje, v případě připojeného nářadí to znamená odpojení hadice ( není to nic nepřekonatelného zvláště když se s tím člověk neživí a nemusí to dělat 100x denně ale i tak )

hodnocení

0x

Řekl bych že jakýkoliv vysavač bez cyklovnového filtru bude fungovat jen určitou dobu.

Takže pokud se chystáte vysávat velké množství jemného prachu (broušení sdk, řezání dřeva...) tak by stálo za to doplnit systém o něco podobného.

beartech*
hodnocení

Zdravím, na tohle jsem již několikrát narazil ale přešel jsem to bez povšimnutí, máte pravdu, vypadá to zajímavě, jako základ bych viděl nádobu na vysávání popela k normálnímu vysavači a nějaké zbytky KG trubek co mám po kanalizaci ( před lety jsem si ji koupil s vysavačem Herkules v domění že to vyřeší problém s vysáváním plev atp. - nevyřešilo, co se do plechovky nacuclo šlo dál do vysavače dokud se neucpalo sítko který mají před výstupní rourou. ). Pokud bude čas a něco polepím dám vědět.

Mimo jiné to vypadá že modelu ASR 2025 od Metaba případě GAS 25 od Bosche již odzvonilo, Oba již mají v produktové řadě novinky které, co se týká Metaba, sice zatím nejsou k dostání ale vypadá to na výprodej ASR 2025 a náhradu ASR 25 L SC.

Fce jsou téměř stejné ( ASR 25 L SC má silnější motor a automatický oklep při přerušení práce ) filtry podle obrázků vypadají stejně ale pochybuji že novinka bude k dostání za 7500Kč jako ASR 2025 takže mohu meditovat ( ale rychle ) zda 2025 koupit nebo si potom nadávat až ASR 25 L SC vypluje za 10tis v základu :)

Na youtube je spousta návodů jak su cyklon postavit doma... stačí dát hledat "cyclone filter"

Stačí mít nějakej vysavač s rozumnym výkonem a zbytek filtrace obstará cyklon. Odpadá pak i složité čištění během provozu.

postavil bych to na nějakym kýblu s obručí

http://www.tvojefirma.cz/sklady-kapalin/sudy-kanystry-nadoby/plechove-kbeliky/plechovy-kbelik-279087/

beartech*
hodnocení

Zdravím, abych to uzavřel resp. doplnil

- cyklona dobrý, určitě to zkusím ale nic s čím by se dalo pracovat při chození na trámech ( zatím jsem u podlahy v podkroví )

- vyhrál výběhový model Metabo ASR 2025 asi za 7650Kč ( nový model ASR 25L SC je sice na trhu ale jeho cena moc pod 9300Kč nejde, má sice nějaké výhody ale už dát 7,5k za vysavač se mi zdá moc )

- oklep filtru funguje dobře

- k mé otázce na možnost okepu filtru za provozu - nemá to logiku protože pokud saje moc by toho z filtru při okepu neodpadlo, systém kdy probíhá okep při vysávání mají vysavače vyšší řady např. od Starmixu kde je mechanismus který uzavře průtok jedním filtrem, spoustí oklep, tzn. jeden filtr se čistí a přes druhý se vysává, nicméně to je cenově někde jinde.

- má velký podtlak takže se hadice přicucává ke každé rovné ploše a pokud se něco sekne v ústí hadice zprovidla jej nepřeperu a proletí to stejně za hrozných zvuků, při kterých hadici lituji, do nádoby

- díky velké filtrační ploše dochází k poklesu sacího výkonu poměrně pomalu a do naplnění nádoby to zpravidla bez okepu vydrží

- nejlevnější filtr jsem našel pod označením FKP 4300, jsou pro Starmix ale teoreticky by mohly pasovat i do Metaba, neověřoval jsem

proobkladace.cz/...

- sáčky jsem za rozumnou cenu nenašel. jejich cena se pohybuje 80-100Kč / ks. Něco jsem viděl na polském Allegru nicméně to zatím neřeším protože již toho z anecelý měsíc vysál tolik že i v sáčcích za polovinu bych byl nyní již na ceně nových papírových filtrů které zatím drží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]