Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím napojit kotel na stávající rozvod

Od: dalle® odpovědí: 10 změna:

Budu napojovat kotel Dakon FB2 40 KW na tuhá paliva na stávající topný systém, který je rozveden v oceli (plynový kotel). Ke kotli bude čerpadlo 25/80. Kotel je vzdálen od napojení 4 -5 m. A teď čím ho napojit... měl jsem tu pár rádců a nejsem si jistý čím. Ve hře je měď 35 mm nebo uhlíková ocel 35 mm. Budu potřebovat cca 20 m trubky a měď mi vychází asi o 6.000,- Kč víc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

1x

Za 6 000.- vám to schopný topenář udělá v železe za odpoledne i s materiálem. Kombinovat ocel a měď (viz příspěvky výše) stojí vždycky za ...

humbucker*

Ahoj. Fribble má pravdu. Kombinovat železo s mědí lze, ale ten rozdíl v materiálu budete pociťovat do tý doby, než to zase dáte všechno do železa. Bude do klapat při ohřevu i chladnutí. Soused to tak má a začíná dost nervóznět z těch nepříjemných zvuků. A už vůbec bych k tomu nepřidával jakýkoliv plast. Potom v trubkách týhle šílený kombinace vzniká šlemovitý sajrajt.

pfpetr*
hodnocení

0x
pokud mate moznost vyriznout si zavity tak bych dal ocel v topeni tece mrtva voda a nerezne

hodnocení

0x

Nevidím důvod pro měď, když máte vše v oceli. Závitořez, pokud nemáte, stojí pár stovek. Jak píše dalle, ta voda je mrtvá a ty trubky tu budou, když vy tu dávno nebudete (ale zvážil bych větší průměr). Jen pak dobře zaizolovat proti ztrátám tepla.

hodnocení

0x

dalle, mám již mnoho let topení neustále rozvíjené. Začal jsem šroubovanou ocelí, pak vařenou, následně PPR, pak měď a teď jsemse vrátil k PPR.

Příští prodloužení a změnu jedin v PPR.

instalater*
hodnocení

0x

Osobně považuji PPR v topení jako tu nejhorší možnost. Pokud bych šel do plastu tak PEX AL PEX .

hodnocení

O plastu ani neuvažuji, ale co se týká ocelových trubek, tak mám na mysli trubky z uhlíkové oceli, které se spojují lisováním.

hop®

Když jste porovnával cenu mědi a uhlíku, započítal jste i rozdíl mezi lisovanými tvarovkami na uhlík a letovanými na měď?

Třeba měděné tvarovky na profipress jsou přibližně desetkrát dražší než ty letovací...

hodnocení

To vím že tvarovky na lisování jsou dražší, ale v konečném součtu to celkově vyjde levněji než měď, ještě zkusím variantu klasických ocelových trubek které vyjdou nejlevněji, ale zase se práce prodraží.

pfpetr*
hodnocení

0x

nevím zda máte s tímto zkušenost ale já mám celé topení v rd tažené tímto tzb-info.cz/... a i při rozdílu teplot 70st. (teplota otopné vody cca 85st.)se neroztáhne ani o kousek navýc se vyrábí i v bílé barvě a proto nemám naprosto nic proti rozvodům z plastu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]