Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druh a družka- smlouva o bydlení?

Od: 12zu odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, žiju se svým přítelem asi 2 roky v jeho baráku, který dostal od rodičů. Jelikož tam jeho rodiče jezdí každé léto přebývat, rozhodli jsme se, že si postavíme vlastní baráček. A zde začíná můj problém. Pozemek jsme neměli problém sehnat. Jeden se nacházel hned za starým barákem, který k němu naštěstí i patřil. Takže jsme ušetřili i nějaké penízky.Hypotéku si vzal zatíim jenom můj přítel a já že si vezmu potom na vybavení, Jenže to se mi moc nelíbí a nevím co mam dělat. Zatim je všechno psaný na mého přítele,a já vůbec nemám pocit, že to je i můj baráček.Přitom já už do toho svým způsobem dávam taky peníze, Tím,že financuju domácnost (jídlo, drogerie atd..) a to taky neni malá položka za měsíc. Jenže to nikde neni vidět. Když jsem se o tom bavila se svým přítelem, takže prý potom vypíšeme nějakou směnku na tolik kolik jsem dala do vybavení a to v případě kdybychom se rozešli, mě vyplatí.Ale já bych chtěla vědět co by ste mi poradili vy.Protože já chci být taky vlastníkem a nechci potom, kdybychom se rozešli, odejít s prázdnou. Nechci nic přivolávat, ale nikdy nevíte, co se může stát. Předem děkuji za radu a mějte se krásně! Zuzka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

1x

Já teda nevím, ale z vlastní praxe vím, že naopak spoluvlastnictví druha a družky způsobuje největší problémy, protože hypotéka je na oba, nebo jeden ručí za druhého, pak se rozejdou, tahají se o barák, jeden přestane splácet, na druhýho přijde exekuce, jsou z toho příšerné spory a tahanice, řeknu vám ještě horší než při rozvodu. Znám holku, co koupila s klukem barák napůl, ona měla hotovost, on si bral půjčku, ona mu ručila, teď se rozešli, mají barák, každý jsou u rodičů, barák se jim nedaří prodat, on nesplácí půjčku, takže ji splácí ona jako ručitel, teď si nemůže nic pořídit, hrozný. Věřte mi, že jsem takových sporů viděla mraky, proto jsem já naopak vše striktně oddělila. Bydlíme v domě přítelova otce, nevrážím sem ani korunu, jen jako vy kupuju jídlo. Přítel platí inkaso a platí v domě opravy a to co se nedá odnést. Já mám auto, elektrospotřebiče a nábytek. Pokud se něco stane, balím a jdu a nebudu se o nic tahat, soudit, splácet roky na něco, co mám napůl s někým, koho nemůžu ani cítit. Možná jsem paranoidní, ale je to má choroba z povolání. Ono mít majetky s někým napůl nedělá nikdy dobrotu. Pokud chcete mít něco svého, kupte si časem chalupu nebo něco nebo si prostě šetřete. Hlavně nepodepisujte nikdy nic na čem je napsáno SMĚNKA, směnky mají specifický režim a jsou z toho taky strašný spory, stačí jít za notářem, ten vám poradí a sepíše případnou smlouvu. Každá směnka je cesta do pekel.

lidka*
hodnocení

0x

Zuzko, upřímně řečeno, já bych do toho tímto způsobem asi nešla. Ale to je možná tím, že už jsem starší, mám za sebou rozvod a nechutný boj o polovinu domu. A to jsme začínali jako manželé a přesto jsem intrikami mohla o všechno přijít. No a nestalo se to jenom proto, že moje matka byla žena obezřetná a navíc neměla mého muže moc v lásce. :( A tak si schovávala veškeré doklady o převodu financí od mých rodičů. I v zaměstnání jsem se naučila naplňovat přísloví - důvěřuj, ale prověřuj a navíc - co je psáno, to je dáno. Je to sice někdy otravné, ale vyplácí se to, věřte mi. *stop*Směnka je sice dobrý platební instrument, ale s tím bych se nesmířila. Já bych chtěla od počátku být podílovým vlastníkem. Není to sice to nejlepší řešení, pokud byste se rozešli, ale připadá mi to nespravedlivější pro obě strany. Začala bych odkoupením pozemku od rodičů přítele a potom i stavbou na oba dva. Nevím, jestli je možné financovat stavbu ze dvou hypoték. Ale neviděla bych v tom problém, pokud byste byli oba dva vlastníky po jedné polovině nemovitosti. Vy v současné době, jak píšete, financujete provoz domácnosti. A to je částka, která může být přibližně stejná jako splátka hypotéky. Návrh, že Vy si vezmete půjčku na vybavení domu, no a když se rozejdete, uplatníte směnku a to bude vše? Možná, že to ode mne zní moc pesimisticky, ale to jste asi chtěla, aby to někdo takto posoudil z nezávislého pohledu, že? Zamilovaný člověk tak jako já neuvažuje, i když ve Vás trochu pochybnosti asi je, že? Takže si to dobře promyslete a určitě si o tom se svým přítelem otevřeně pohovořte. Doufám, že jsem ve Vás zbytečně nevyvolala nedůvěru k příteli. To bych opravdu nechtěla. Nakonec rozhodnutí je vždycky jenom na Vás. Hezký večer!

jabraka*
hodnocení

0x

Asi je skutečně názor Lidky potřeba respektovat.Bylo to už od počátku,kdy jste získali pozemek.Už ten je potřeba oddělit od původního,a zapsat do KN pod oběma jmény.Pak se zapisuje do KN i postavený dům po kolaudaci opět na obě jména.Pak nemohou už o spoluvlastnictví být žádné pochybnosti.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]