Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doba použitelnosti cementu

Od: fireman99 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, mám pár pytlů s cementem který je asi 3 měsíce po datu spotřeby. Mohu takový cement bez obav použít do omítek?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Cement od výroby ztrácí použitelnost v závislosti na čase.Pohlcování vody do struktury atomů uhličitanu vápenatého probíhá i v málo vlhkém prostředí,to,že je cement sypký,není měřítkem kvality.Rok starý cement bych použil jen do základů.Nikdy na nosníky.Do malty asi ano.

JABRAKA

figurek*
hodnocení

2x

jestli není zhrudkovaný, pak klidně můžete.

pt®
hodnocení

2x

Když neztvrdl a je sypký, tak ho použijte. - pt

hodnocení

2x

Z vlastní zkušenosti, pokud nebyl skladován v tak mokrém prostředí, aby ztvrdnul, bude OK. Čas nehraje roli, ale vlhkost ano.

repkin*
hodnocení

1x

Já mám doma cement tak +/- 10 let (možná i více) starý, hrudky jsem vyházel a když jsme s tím dělali schody, tak ty už nikdo nerozbije. Jestli dům někdy spadne, schody budou stát dál.

hodnocení

0x

jak píší rádcové výše, pokud není hrudkovatý, tak použít můžete. výrazně ale zhoršíte kvalitu omítek.

" Jako pravidlo platí, že cement skladovaný v silu nebo pytlovaný v suchém skladu ztrácí po třech měsících řádově asi 10 % na pevnosti. U rychlovazných cementů může být tato hodnota vyšší - proto nemá skladování cementů tř. 42,5 /... překročit dva měsíce."

ZDROJ

kjanik112*
hodnocení

0x

Pokud jdou hrudky lehce rozemlít v prstech.

fireman99
hodnocení

Je v pohodě, je stále sypký a pio celou dobu skladovaný v suchu na paletě. Tak vám děkuji.

hop®

Na paletě - to není důležité. Na velmi vlhké chajdě skladuji podobné materiály uzavřené ve vymytých kýblech od primalexu nebo keraštuku, pečlivě uzavřené. Potom jim nevadí ani stáří, ani mráz. Po třech letech jsou po otevření "jako za mlada"...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Moje skušenost se skladováním pytlovaného cementu je taková to. Před převratem v r. 1989 jsem kápnul na paletu čerstvého, ještě teplého cementu 400vky. Po radě mého zedníka jseme asi 10 metráků nasoukali do igelitových pytlů po nějakém hnojivu a díru v pytli zahnuli pod balík. Asi rok to vydrželo bez problémů uložené v suchu, jen později začal cement trochu tuhnout v rozích. Použilo se to do základů, přidala se lopata cementu a bylo to věčný. Nákup provázela úsměvná historka. Prodavač ve stavebninách neměl problém mi celou tu paletu prodat, ale vyvezl mi ji před bránu s tím, že nechce řešit další zájemce. Než jsem dojel pro vlek, tak na tý paletě seděl kámoš, co chtěl taky pár q cementu. Prý mu je tahali lidí z pod zadku, ale ubránil to všechno. Kára, co měla víst 220 kg odfuněla asi 12,5 q. Toliko zážitky s nákupem a skladováním cementu za totality.

fireman99
hodnocení

A jak je to s vápnem? Sypkým v pytlích.

repkin*

Také mám doma hydraulické vápno cca 10-15let staré a pořád OK. Důležité je, aby se k tomu nedostala vlhkost. Já to mám dáno ve velkém igelitovém pytly, který pak vždy jak kdyby smotám, popř. přehnu a na to něco položím.

humbucker*

Ahoj. I různá vápna jsem skladoval. No, spíš odložil v koutě nepoužívané garáže na jindy. Vyhašené suché v pytlích(nepamatuji si jejich názvy) přečkaly v dost dlouho v suchu v origo obalech. Nehašené suché také v pytlích, taky chvíli vydrželo, ale nekontrolovaně nabralo vlhkost a pytel mu už nestačil. Nevím jak rychlá reakce proběhla, ale poté už ho bylo dost, dobrého tak na posyp louky k likvidaci mechu. Soused mě toho zadarmo zbavil. Poznatek, nemá cenu skladovat větší než potřebné množství nehašeného vápna. Vyhašené musí být pořád pod vodou a ve skladišti s teplotou nad nulou.

hop®

Pálené vápno už jsem neviděl, ani nepamatuji...

V téměr každé paletě dole se objeví nafouklý pytel (nehašeného) vápna. I ten jde vyhasit. Je to ale horší jak u cementu. Zvlhlé vápno se nevyhasí.

hodnocení

0x

Před dávnými léty byl problém cement sehnat, takže když se to povedlo, kupovalo se tolik, kolik byly Stavebniny ochotny prodat. Pytle jsem silně natřel vyjetým olejem a cement v nich vydržel bez problému přes rok. Když jsem pak po létech boural žumpu z tohoto cementu postavenou, oddělal jsem na tom Kango.

Pane kolego, vy taky pamatujete cement "250" za 45Kč za metrák? A to že panáček ve stavebninách ho neměl, nebo seděl na pytly a schtěl úplatek? Nebo bilanční lístek?

Jo jo, pamatuju. V notýsku jsem měl telefonní seznam všech pražských stavebnin a nákup probíhal asi následovně:

1. máte cement? - nemáme.

2. máte cement? - ráno byl, zkuste příští týden.

3. máte cement? - jo, něco se najde. Máte 400? - ne, jen 125.

...

7. máte cement? - jo. - 400? - jo, ale přijeďte si hned, mám jen 1 paletu.

8. máte cement? - jo, zrovna přistavili vagón, tak si pospěšte.

Takže jsem všeho nechal a jel napříč přes celou Prahu. Když jsem tam dojel a odstál hodinovou frontu, měli poslední 2 pytle. Zajásal jsem - aspoň něco.

Miluju lidi, kteří mě přesvědčují, že tenkrát bylo líp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]