Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit dehet z komínu

Od: mirek1311* odpovědí: 10 změna:

Prosím,nemá někdo zkušenost,nebo radu jak odstranit dehet z komína?Myslím jestli neexistuje nějaký chemický přípravek,používám Kominíček,ale není moc účinný.Musím čistit komín 1x za 10 dní,kotel samozřejmě při topení nezavírám

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

nestandardní závada, která se nedá odstranit na dálku. vy chcete řešit následek chby, nikoliv příčinu. Doporučil bych komonictví v okolí aby stanovili závadu a navrhli řešení podle místního šetření. Jinak to budou jen spekulace.

mirek1311*
hodnocení

Díky,já myslel,jestli neexistuje i nějaká prevence,která by dehtování omezila

nasypat, nalít něco do ohně, aby zmizel dehet? To není, nebo přesněji, neznám. Ale opravdu je třeba najít příčinu dehtování, třeba slabý tah, malý průměr... a jsem u spekulací.

mirek1311*
hodnocení

To je asi malým průměrem,tak s tím asi nic neudělám průměr je 150mm/je to čtverec/přesto díky

hodnocení

2x

Mně dehtoval kotel, když jsem topil jenom na nízkou teplotu vody a malý výkon. Když jsem topil fest, tak dehet zmizel, vypálil se. Dehtování komína by mohlo být skapalňováním dehtových par ve studeném komíně. Dehtuje to jenom teď, předtím to nedehtovalo? Upřesněte spůsob topení, nějaký chemik bude vědět ty teploty okolo kondenzace dehtu a poměry v komíně. Jinak pozor na odstraňování dehtu v komíně vypalováním, je to nebezpečné, stalo se víckrát, že šlehají plameny nad střechu, praskají azbestocementové roury a vyletují kusy ven. Potom přes praskliny protéká dehet a barví stěny komína a smrdí...

mirek1311*
hodnocení

Díky,topím jen suchým dřevem

Kolik let to dřevo schlo? Jakou máte technologii topení?

Na pochopení problematiky si přečtěte rozsáhlou debatu na více fórech: google.cz/...

věřím, že z těch několik tisíc odkazů na tému dehtování si něco najdete.

Já bych se rovněž přikláněl k odstranění příčiny - ve studeném komíně kondenzují spaliny a komín se dehtuje.Je to něco jako když z chladna , přijdete v brýlích do vytopené místnosti. Z toho důvodů je nanejvýš nevhodné prodlužovat komín ocelovými trubkami , řádně nezaizolovanými proti chladnutí , tak jak je to často vidět.Komín je možno vysušit jasným plamenem při spalování suchého dřeva, po náležitém vymetení komína a při dostatečném přivodu vzduchu.

mirek1311*
hodnocení

Díky za rady a odpovědí!

Já bych se rovněž přokláněl k odstranění příčiny - ve studeném komíně kondenzují spaliny a komín se dehtuje. Z toho důvodů je nanejvýš nevhodné prodlužovat komín ocelovými trubkami řádně nezaizolovanými proti chladnutí tak jak je to často vidět.Komín je možno vysušit topením suchým dřevem, po náležitém vymetení , při dostatečné přivodu vzduchu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]