Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malba nových omítek

Od: atomovymalir odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, tento víkend jsem se vrhnul na malování pokojů v novostavbě. Omítka je naštukována někdy z konce května tohoto roku. Nyní jsem použil primalex univerzální penetraci, naředil dle návodu 1:1 max 1:2 a opět dle návodu nátěr po cca 4 hodinách opakoval. Nechal jsem to do druhého dne zaschnout a pak začal malovat Jupolem (použil jsem váleček). Po zaschnutí první vrstvy mě čekalo nemilé překvapení, malba vypadá jako hroší kůže nebo pomeranč, je místy zkrabatělá. Nevím, kde jsem udělal chybu, je to snad přepenetrované? Poraďte prosím, co s tím mám udělat! Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

0x

Penetrace byla zcela zbytečná, kdo Vám to poradil? Před lety jsme penetraci vůbec neznali. Ano, je možné, že je to penetrací.

atomovymalir
hodnocení

penetraci mě doporčili v prodejně barev a pokd vím, tak každý kdo maloval nové omítky či sdk, tak penetraci použil. Teď ale netším, co s tím. Jestli to mám lehce přebrousit brusnou mřížkou a malovat dál, nebo něco jiného. Byl jsem poctivý, dělal přesně podle návodu a ono se to vůbec nevyplatilo

hop®

Pokud si počtete třeba na této poradně, zjistíte, že ne každý penetraci v uvedených případech používá a doporučuje.

Je celkem logické, že prodejci doporučují penetraci, že výrobci v návodu píšou potřebu penetrovat materiálem stejné (tedy jejich) značky. Prodejce i výrobce potřebuje výrobek prodat, někdy bez ohledu na optimální technologický postup...

atomový malíře, omlouvám se, ale špatně čtete. Penetrace je často zbatečná, ne každý penetruje. zdůvodníte si porč tam dáváte penetraci. Protože Vám to prodejce řekl?

atomovymalir
hodnocení

určitě jsem nepenetroval jen proto, že mi to prodejce řekl. Pro barvu jsem šel už s tím, že penetrovat budu. Udělal jsem to proto, abych sjednotil savost podkladu, zpevnil štuk (ta jemná drolivá zrna, eliminoval vlasové trhlinky apod.) Že já vůl byl tak poctivý a jel podle návodu na primalexu, se mi hold nevyplatilo a teď budu koukat na malbu se strukturou pomeranče (místy, ale dost často). No nic, pokusím se to trochu zbrousit a budu malovat dál. Ostatní místnosti zpenetruji jen jednou a víc to naředím. Jinak žádná užitečná rada?

Jinak žádná užitečná rada?

jak chcete radit, když nedáte fotky stěny. Někdo tu již psal, přesádrovat Uniflotem..

hop®

Když jste tak chytrej, běžte si tu penetraci reklamovat za panem Jupolem a nebrečte tady, sorry...

jinx*

Ale ved penetrovat staci v 1 vrstve.nic viac,dost to tece a prska ja viem,je to ako biela voda a zena ked to po mne cistila tak to bolo za trest (pre nu).

Ako som uz pisal vyssie: nechat vysusit aspon 1 den a potom riedky prvy nater a tie ostatne tiez aspon tak aby po zaschnuti ostalo vidiet zrno omietky a nebolo vidiet tahy od valceka prip.tahy od stetca v rohoch a nedostupnych miestach.

joudic*
hodnocení

0x

nove omitky se delaly prvni vapnem a na to malba, nebo jedna vrstva ridka a druha normalni...
jestli je to hnusne, holt to budete muset prebrousit a az pak finalni nater

ondrajs

vápno nikdy!

Vápenný náter vám vyžere barvu kterou dáte na vápno jestli budete dávat jupol at namíchaný barevný odstín nebo si namíchále kolorkou sám vždycky to vápno sežere, je agresivní a navíc ve štukové omítce je ho víc než dost, vápno doporučuji do vlhkého plesnivého sklepa, ne do pokojů!

Idealně nepenetrovat ničím, u nové omítky je to zbytečné a rady výrobců většinou stojí ze prd..

štukovou omítku nejdříve vymalovat na bílo řidším bílym primalexem a na druhý den třeba ten jupol nebo to co máte namícháno.

Jestli to máte krabaté tak nevim jak poradit, nevidím to ,ale jestli to pujde opatrne obrousit a vymalovat bilym primalexem, spíš řidším a uvidíte co to udelá. primalex nic nezkazí,vápno ano...

jinx*
hodnocení

0x

Pred rokom som maloval novostavbu.Omietky vyzrete vyse 1 roka.Penetrak sluzi na to aby si znizil mnozstvo farby na prvy nater znizi sa nasiakavost stien.Okrem ineho ma zabezpecit povrch tak aby bol pocitovo (aspon ja som to tak vnimal) lepkavy a to aj skutocne bol.Ma za ulohu odstranit (zalepit)prach a necistoty zo stien aby sa nemiesali do farby a v miestach kde je sadrokarton nater nepraska...ani v rohoch.Nerobia sa flaky a biela je skutocne biela...chcem tym povedat ze biela na miestach kde bol penetrak (robil som pokusy) a biela na miestach kde nebol boli viditelne farebne odlisne.

V tvojom pripade nastal problem asi ten ze

1.) penetrak schne 24 hod.

2.)Preco je penetrak PRIMALEX a nater JUPOL?

3.)Farbu ti miesali v obchode ze? Spravidla to nevedia a namiesaju hustu..to preto aby si si musel ist kupit znova...obycajny sprosty marketing.Ked som pred x rokmi bol na poziadanie malovat u svagra tak to dopadlo tak ze som farbu musel riedit,inak by som natieral doslova smotanu...okrem ineho 1 nater ma byt riedeny uplne na riedko.

Farba ma byt riedka asi tak aby ti aj po viacerych nateroch bolo vidiet zrno omietky.

Ja som mal Penetrak BASF a Farbu PRIMALEX PROJEKT (50kg) 2 balenia na cely dom.spravidla 2-3 vrstvy.

Rady typu vapno prip.vobec nepouzit ja teda neviem.To su ludia ktori stavali pred 25 a viac rokmi ked sa o vyhodach tychto materialov nevedelo.

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně na novou omítku penetrace není to nejlepší,i když to někde při prodeji nátěrů doporučují.Pokud se týče nové omítky,právě vápenný nátěr bych doporučil.Ten povrch vytvrdí,chemicky vytvořeným CaCO3.Trvá to ale dlouho.Vymalování interierovou barvou až druhým rokem.

V současném stavu je potřeba nechat malbu vyschnout a po několika dnech případně lehce přebrousit a pak vymalovat.Je potřeba ale každou vrstvu malby nechat uschnout a pak nanášet další vrstvu.

JABRAKA

jinx*
hodnocení

0x

určitě jsem nepenetroval jen proto, že mi to prodejce řekl. Pro barvu jsem šel už s tím, že penetrovat budu. Udělal jsem to proto, abych sjednotil savost podkladu, zpevnil štuk (ta jemná drolivá zrna, eliminoval vlasové trhlinky apod.)ano pochopil si to spravne. Že já vůl byl tak poctivýto je v poriadku..ked som prerabal byt pred 6 rokmi pochodil som tak isto a jel podle návodu na primalexu, se mi hold nevyplatilo...vyplatilo ako vyplatilo..skusenosti nezaplatis..a teď budu koukat na malbu se strukturou pomeranče (místy, ale dost často)myslim ze zavisi od teba ..ja by som to nezniesol a musel by som to po sebe opravit ...zrali by ma mrle kym by to nebolo o.k.. No nic, pokusím se to trochu zbrousit a budu malovat dál..spravne. Ostatní místnosti zpenetruji jen jednou a víc to naředím..o.k. ked das redsi ..ale nic neprehanat..ked je tam napisane 1:2 tak z toho nerob 1:6. Jinak žádná užitečná rada?Trpezlivost a odhodlanie.

atomovymalir

Já to právě taky nesnesu (manželce to nevadí), pokusím se to teda lehce obrousit brusným papírem a dát druhou vrstvu malby, snad to bude lepší. Jen doufám, že to neudělá i ta druhá vrstva malby, to už by mě fakt kleplo. Děkuji za příspěvek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]