Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná čerpadla vzduch-vzduch

Od: petramalatna odpovědí: 4 změna:

dobrý den, hledala jsem na internetu nějaké rady ohledně vytápění a narazila jsem na termín tepelné čerpadlo vzduch vzduch. Podle mě to je ale obyčejná klimatizace s venkovní a vnitřní jednotkou, v létě chladí, v zimě topí a taky dokáže pořádně protočit elektroměr. Že se tomu tak říká jsem nevěděla, nebo je to nějaký jiný systém?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

0x

Obyčejná klimatizace netopí. Respektive odpadní teplo se odvádí mimo budovu. Jsou ovšem i vylepšené klimatizace a to je právě případ, který popisujete. Ovšem k vytápění bytu se to moc nehodí, protože ohřívá jen místnost, kde je instalovaná vnitřní jednotka. Také umístění vnitřní jednotky, obvykle někde pod stropem není pro vytápění nejideálnější. Pro "opravdové" vytápění existuje tepelné čerpadlo vzduch-voda, kde se ohřívá voda a ta pak cirkuluje v topném okruhu (radiátorech).

Princip spočívá v tom, že tepelné čerpadlo odebírá teplo z venkovního vzduchu a převádí ho na vyšší teplotu. K tomu samozřejmě potřebuje el. energii. Ta je ovšem několikanásobně nižší než získaná tepelná energie. Daleko výhodnější ovšem je, máte-li možnost odebírat teplo například z vody nebo půdy( tím myslím zem, nikoli prostor pod střechou -))

jendad

Klimatizace má lepší COP na vytápění než na chlazení .Proto se sní dá lépe topit než přímotopem . Když máte COp 3 ,tak z 1kw spotřebované energie dostanete 3kw .

forum.tzb-info.cz/...

aukro.cz/...

jendad

A dokonce s tím topí i na sever od nás *smich* , že by byli tak hloupí?

marty*
hodnocení

0x

Dobrý den, na topení určitě e-e... je to jak říkáte. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch která jsou na to opravdu zaměřená a vyrobená (i z pohledu výkonu), tak jedině do průmyslu nebo prostě do větších prostor než je obývák :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]