Proč se káva praží,když ji stačí jen usušit?

Od: Datum: 25.08.13 19:24 odpovědí: 10 změna: 15.10.13 12:27

Proč se pije káva jen pražená,když může být i jen usušená?Když vidím,jakým špatným způsobem je pražená,doslova i často speklá vysokou teplotou.Je známo,že potraviny spálené do hněda či černa jsou rakovinotvorná,protože obsahují jedy i rakovinotvorné akrylamidy.Přece zdravější i jednodušší by bylo kávová zrna jen sušit a ne pražit.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.08.13 19:32

Proč se pije káva pražená? Protože teprve pražením získá tu správnou chuť a aroma. Usušená káva, je něco naprosto jiného. No a to, že nám v obchodech nabízejí kávu, která je spálená, je chyby nás, kupujicích.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.13 19:36
avatar

máte nějaký důkaz o tom, že vám někdo prodává spálenou kávu či dokonce něco jiného spáleného. Dejte tedy podnět na ČOI. Kávu piju občas ne moc. O tom, že by byla spálená slyším porvé. Tak trochu mi Váš dotaz připadá jako fóbie z něčeho spáleného.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: buss®
Datum: 25.08.13 22:01

Postačí nekupovat mletou, ale zrnka a tam se to pozná. Ovšem dnešní kafe, když se kdysik mlela před použitím, , tak to vonělo po chodbách...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 25.08.13 19:37

Protože by nebyla dobrá. Káva při pražení získává na chuti a vůni.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: koki*
Datum: 25.08.13 20:43

Jak vlastně má vypadat pražená káva a ne spálená?Ať koupím v obchodě kávu kde chci,tak plno zrn je skoro černých a spálených,až jsou v nich díry.Pražená káva má být přece hnědá,ne?Připadá mi že nám prodávají velice často spálený podřadný šmejd,který se pražil rychle a za vysoké nesprávné teploty,aby toho více měli upraženo a větší zisk.A to i když koupím dražší kávu a ne nejlevnější.

Datum: 25.08.13 21:00
avatar

Káva se zkrátka praží, nepálí. Maso se také peče a nespaluje se, koláč se také peče a nepálí se, pizza se peče a a nespaluje. Pražení je druh tepelné úpravy... mno, klid.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.08.13 21:23

no, mirex, nemáš až tak pravdu. Zrna kávy se dají spálit. A bohužel se opravdu s takovou kávou můžeme v našich obchodech setkat.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 26.08.13 10:27

Pochybuji, že by si někdo troufnul prodávat spálená zrna. Kafe kupuju na kila a nikdy jsem se s tím nesetkal.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.08.13 11:19
avatar

Dají se najít poměrně slušné články na téma pražení.

doplněno 26.08.13 11:24:

Teplota při pražení může dosahovat až 500 stupňů, přičemž teplota zrn se pohybuje kolem teploty 200-250 stupňů. Takže ... určitě jde spálit, ale neměla by se dostávat na trh. Stejně jako spousta jiných věcí...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.10.13 12:27
avatar

když se praží správně není spálená. Poslední spálenou jsem viděl v těch černobílých sáčcích po 10dkg, která byla k vidění už za socialismu - tu jsme kupovali na ozdobu.

Jinak k otázce to je jako byste se ptala, proč se dělá karamel, když je cukr zdravější. Proč se buráky praží, když je stačí usušit (mají chuť fazolí). :)

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.