Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Splachování záchoda vodou z rybníka. Jak?

Od: salazar333* odpovědí: 16 změna:

Prosím o radu. Chci na chalupě vybudovat splachovací WC (místo suchého záchoda). Na splachování musím čerpat vodu z rybníka cca 30 metrů. Existuje nějaké čerpadlo, které umí doplnit nádržku WC po spláchnutí nebo je zapotřebí např. nějaký sud, který ráno naplním a pak se bude nádžka nějak (jak?) doplňovat z něj? Díky za rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Což o to, čerpadlo existuje a není ani až tak drahé - říká se tomu domácí vodárna, má to tlakový zásobník vody a tlakový spínač. Díky tomu to funguje tak, jak popisujete - tedy po spláchnutí si to dočrpá vodu a vypne. Jiná věc je, nakolik je voda čistá, aby čerpadlo nenasávalo bahno, či řasy.

doplněno 25.08.13 16:50:

sekackynatravu.cz/...

salazar3333
hodnocení

Díky za radu, prosím ještě o doporučení, kam vodárnu umístit - někam ke břehu, nebo může být na WC - výškový rozdíl od hladiny k chalupě je cca 12 metrů.

Nemůže být na WC protože sací výška běžného samonasávacího čerpadla je cca 8m.

Musel byste použít ponorné čerpadlo, ale to je dražší..než samonasávací.

paw*
hodnocení

1x
Nevim jak to mate reseno dispozicne ale napisu, jak bych to udelal ja. Zalezi jak koc chatu obyvate.
Kouoil bych 1000l plastovy sud a k nemu malou domaci vodarnu (staci na 230v s malym sasobnikem) a tu dal na ten sud. Sud bych plnil ponorkou z rybnika vzdy kdyz bude treba. Pri odjezdu ponorku schoval a na podzim vypusil ze soustavy vodu a schoval vodarnu (pokud neni v uzamykatelne boude). Voda ze sudu lze pouzit I na polevani. Pripadne dat vice sudu a propojit je.
Aby septik.donre slouzil, musi mit pravidelny prisun sivin. Jinak to v nem.pochcipa. takze bych udelal zumpu a obcas ji nechal vyvezt. Kdybyste mel.traktor, tak na vlecku dat zase ten sud, nacerpat ponorkou a vyvezt na pole. ;).
doplněno 26.08.13 00:43: Pisu z mobilu. Omlouvam se za chyby.

hodnocení

0x

Kterékoliv "čerpadlo" (rozumějte sestava, která se v obchodech prodává jako "domácí vodárna") Vám Vaše požadavky splní.

I když koupíte některý z nejlevnějších typů, bude fungovat.

V případě rybniční vody bych nicméně za čerpadlo (nebo před nádržku) instaloval jemný mechanický filtr nečistot. Buďte však smířeni s jeho častým čištěním (pokud neinvestujete do filtru automatického (ten by ale stál víc než Vaše WC).

fribble*
hodnocení

0x

Ještě by bylo zajímavé, jak máte vyřešený odpad?!?

salazar33
hodnocení

septik. proč? ale když už jsme u toho - jak daleko může být septik od mísy - hodilo by se mi cca 8 metrů a dvě kolena - nebude pak potrubí smrdět? Diky

Třeba 500m...tato vzdálenost není daná žádnou normou.

Smrdět nebude, musí být odvětrán přes větrací hlavici, nebo svislou kanalizaci.

fribble*

Malý dotaz - dosud suchý záchod a teď septik. Nový už snad být nesmí, jen jímka na vyvážení? a kam půjde přepad ze septiku? Nebo blbnu už moc?

To už opravdu "blbnete" moc..:)

Septik smí být i dnes, pokud je doplněn pískovým filtrem, nebo biofiltrem.

Přepad může jít do vodoteče, do rybníka, vyjímečně do vsaku.

fribble*

To martincakl - a opravdu věříte, že tohle tazatel bude budovat a financovat, to už nejsou stovky (proto jsem se ptal).

Není podstatné čemu věřím...na to jste se neptal.

Já psal že to je možné a legislativa tomu neodporuje.

Na druhou stranu, na vesnicích je odhadem tak 70% nemovitostí (a 90% starých nemovitostí) napojeno "nikam" nebo "špatně"..a zase tak velký problém to není. Někdy se jedná o "vesnice" i s počtem obyvatel 2-3000...

salazar3
hodnocení

napsal jsem to špatně - nejde o septik, ale o jímku, která se bude vyvážet, jiná možnost mě bohužel nenapadla - není to kam vypouštět, ale vzhledem k víkendovému provozu počítám tak s 1-2 vyvezenima za rok. Je nějakej lepší nápad? - to s tou pískovou filtrací mě zaujalo.

To není otázka lepšího nápadu.Počet možnosti je omezen.Je to otázka co povolí SÚ a kolik si můžete dovolit investovat.
salazar3333
hodnocení

ptat se nikoho nehodlam (nepovoluji totiz vubec nic krome te zumpy a vyrobce mi slibil certifikat na zumpu s tim, ze si s ni pak muzu delat co chci). premyslel jsem i nad trativodem, ale sel by mi pres nejvic pouzivany prostor pro deti. trochu v tom litam, ale hned po prazdninach musim kopat

V tom případě nejmenší velikost tříkomorového septiku a za něj pískový nebo biofiltr.A doufejte, že Vás soused nenahlásí na RŽP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]