Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused chce stavět plot

Od: choze* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, Mezi mým a sousedový pozemkem je starý plot a chce stavět nový. Sousedíme s mozemkem cca v délce 90 metrů. Jenže se s prarodiči skoro 20 let hádají že není plot na hranici a že má plot na našem pozemku cca 1 metr od hranice.Před několika lety jsem zdědil po prarodičích dům i pozemky kde teď žiji.

Byl jsem u souseda se dohodnout s plotem co a jak, jak bude vypadat a podobně. S plotem nemám problém. Všechno jednání probíhalo bez problému až do té doby, když jsme mu řekl, že než budou stavět bych byl rád aby se hranice nechala zaměřit at je klid a vyhneme se budoucím hádkám a problémům, jěnže to byl hned oheň na střeše. Dokonce jsme se chtěl s ním dohodnout že bych hranici nechal zaměřit já, objednal geodety vyřidil papíry a pod a že by jsme pak náklady rozdělily na půl ale dohoda není žádná.

Na hranicích pozemků dřív byli i kamenné rozcestníky které dělali hranici, já je dokonce jako malý kluk pamatuji ale ty najednou zmizeli bůh ví kam, a soused tvrdí že tam nikdy žádné nebyli.

Dokonce jsme je ani nepřesvědčil když viděli katastrální mapu, na té je hranice pozemnku rovná přímka, a oni mají plot do radiusu viditelným pouhým okem a uprostře délky je uskočený k nám cca o metr a půl.

Po 14 dned dohadování mi přišlo od úřadu oznámení O zahájení územního řízení o umístění stavby, soused si dal žádost na stavbu plotu na stavební úřad.

V té žádosti je napsáno, že jelikož jsou dobře známy poměry v území a žádost poskytuje dostatečnýpodklad pro posouzení záměru, tak se upouští od ústního řízení.

Dále je tam napsáno že druhá strana může vznést námitky do 15 dnů atd.

Potřeboval bych poradit co stím, nemám úbec žádné zkušenosti ani znalosti z tohoto oboru. Mám vznést námitku že plot není na hranici a žě žádám vytyčení pozemku nebo co stím? už se to vleče delší dobu a přestávám na to mít pomalu sílu každý den se tím zabývat.

Nebo jak se v této záležitosti nejlépe postupuje. Předem děkuji za odpověď Kolomazník

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Žadatelem stavitelem je soused... vzneste námitku, že podle vědomostí Vašich a rodičů není stávající plot na hranici pozemku a není jasná hranice pozemků. Uveďte tam vše, co jste psal tady do otázky... přiložte plán atd.

Potom důkazné břemeno bude na sousedovi, on musí dokázat, kde je hranice pozemku, třeba i tím, že nechá znova zaměřit... (potom můžete případně podplácení geodeta namítat Vy...) v dobré vůli mu můžete znova nabídnout spoluúčast na nákladech zaměření...

Také by nebylo od věci, pídit se po oznámení povolení stavby, teda jako soused můžete namítat, že jste nebyl zapojen do stavebního řízení o povolení stavby, teda plotu, nemáte žádné vědomosti o stavbě, výšce a materiálu plotu a nemáte ani představu o tom, jak může budoucí plot zasahovat do výkonu Vašich práv... třeba bude vysoký a plný, a bude podstatně stínit na Váš pozemek...

myslím, že jedna věc je umístění stavby, a druhá věc je stavba jako taková, teda samotný plot...

hlavně nezmeškejte termíny a vše doporučeně...nebo proti podpisu a razítku převzetí s datem...

choze*
hodnocení

Díky moc, perfektní odpověď. Víte pro mě je největší problém sepsat ty námitky s trochu slušnou "štábní kulturou" , s tím mám největší problém.

S tím jaký bude plot seznámen jsem, do toho rýpat nebudu a ani nechci. Včera mi právě přišlo oznámení o zahájení řízení, tak hned v pondělí chci zajít na úřad a podat ty námitky.

Ale moc děkuji za tuto odpověď

hodnocení

1x

Předchozí odpovědi jsou fajn, ale já dám do placu ještě jeden aspekt:
na jedné misce vah je metr trávníku, na té druhé jsou přátelské (nebo aspoň ne otevřeně nepřátelské) vztahy se sousedem, se kterým budete bydlet dalších možná několik desítek let. Já bych se v takové situaci docela zamýšlel nad tím, jestli mi to stojí za to. Ano, právo je jednoznačně na vaší straně (aspoň podle toho, jak to popisujete). Ale pokud ho prosadíte, bude ta cena přiměřená? Pokud se ten plot zaměří a posune, bude to konec problémů nebo naopak začátek?

asd*

Jedna věc jsou dobré vztahy, a druhá nechat si ... na hlavu. Teď je to plot, příště to bude něco jiného, ustupovat je chyba. To vás bude brát jako slabocha který si všechno nechá líbit. Pokud hranice na mém pozemku, tak bych mu maximálně nabídl prodej za rozumnou cenu, jinak nový plot jedině na hranici kde má být.

A pozor na vydržení. Musíte tvrdit že plot na vašem pozemku nepostavil v dobré víře že je na hranici pozemku, ale že to udělal úmyslně, vyndal patníky atd., tedy že při stavbě věděl že zabírá cizí pozemek.

Jednejte s ním slušně s tím že to chcete vyřešit po dobrém a ke spokojenosti obou, ale jasně dejte najevo že svůj pozemek mu nenecháte. Vědomě se nechat okrást dělá jen slaboch a to vy nejste. Plot bude na hranici pozemku a hotovo. Vyměřit to necháte společně a se stavbou plotu mu pak mu klidně pomůžete.

Komunikujte pouze písemně, ideálně dvě vyhotovení, jedno osobně předáte a jedno si necháte s potvrzením převzetí. Pokud poštou, tak lepší než doporučeně je na doručenku.

choze*
hodnocení

Mě ani nejde tak o ten metr trávníku. Já za ním šel poprvé slušně se domluvit co a jak s tím že mají plot posunut k nám, v klidu jsme dyskutovali, a já bych byl i ochoten, nechat udělat spřesnění hranic a nechat to zaměřit podle nynějšího plotu, samozřejmě by to bylo v jejich režiji.

Ale když pán vytáhl katastrální mapu vytisknutou z internetu a jak je čára nekreslená v počítači šikmo tak je prostě taková zubatá a on mi začal tvrdit že to jsou nakreslený tašky na střeše tak to už bylo na mě moc. A všechno vyvrcholili tím když jsme mu řekl že na mapě je hranice rovně a on ji má udělanou do oblouku, tak mě a celou moji rodinu začala urážet že jsme byli vždy na geometrii slabší, to sem už nevyrdžel a pověděl jsem jí co si o ní myslím. A třešničkou na dortě bylo to že mi začala tvrdit, že všechny hranice po digitalizaci souhlasí a jsou jasně daný, že když se dělala digitalizace že se pozemky měřili laserem z družice. Tak to už jsem nevydržel a řekl jsme jim jestli sjou vážně tak blbý nebo dělaj blbce země a šel jsem pryč.

Tak za tohle všechno a ne jen za to. Pamatuju když jsme byl ještě dítě, jak se mořát dohadovali s bábi, protože maj třešen a ořech sazenou téměř na hranici a oba stromy jsou nakloněny knám, jen ta hromada bordelu každý rok co z toho je.

Takže za toto vše, i kdyby to mělo být půl metru jim nechám ani boha, ikdyby to mělo zkončit u soudu.

honza123*

Trošku se to špatně čte, když jste rozčílený. Promiňte, že na to upozorňuji.

choze*
hodnocení

V pohodě, taky na to koukám

hoummy*
hodnocení

0x

Tak si to nechte zaměřit a vše si tím vyjasníte :D

choze*
hodnocení

K tomuto kroku už jsme taky skoro dospěl. Byl jsem na geodezii pro info kolik by to stálo a pod. chvíli jsme tam mluvil s pánem, nastínil jsme mu moji situaci a on mi na to řekl že to klidně vyměří, ale že si stejně nepomužu. Protože říkal že co vyměří oni že není směrodatný pro žádný právní orgán a že to muže soused napadnout a tvrdit že jsme je podplatil a bude se to pak vléct buh ví jak dlouho, takže by to podle něj byla škoda peněz.

hoummy*
A co třeba zajít na katastr nemovitostí a tam si nechat vytisknout mapu. Můžete i online nahlédnout, zde : nahlizenidokn.cuzk.cz/...
choze*
hodnocení

A co s ní jako budu dělat, když není okotovaná? je pouze orientační

ghdghg
hodnocení

0x

No, já mohu pouze popsat jak sem při stavbě plotu v této části řízení postupoval já. Objednal jsem si geodeta. na internetu jsem si našel tři geodetické kanceláře z okolí a poslal jim email s poptávkou. Do 24hod odpověděli všichni. jednoho jsem vybral (všichni měli ceny velmio podobné). Geodet nejdříve zjistil všechny sousedy, ty obeslal doporučeným dopisem ve kterém byl termín, kdy hranice bude vyměřovat. Někdo přišel, někdo né. Přítomným dal podepsat papír o jejich souhlasu, nebo nesouhlasu s vyměřenou hranicí (v mém případě všichni sousedi souhlasili). Pak všem účastníkům (přítomným i těm, kteří u vyměření hranici přítomni nebyli) poslal doporučeným dopisem geometrický plán s vyznačenou hranicí a nechal jim čas na případné námitky. Celá tahle procerura zabrala necelé dva měsíce, ale bylo to hlavně z toho důvodu, že se muselo čekat s termínem zaměření (aby sousedi v případě zájmu mohli přijít) a dále se čekalo na případné námitky.

Takto stanovený průběh hranic je údajně už neprůstřelný a nedá se dodatečně zpochybnit, protože každý soused měl možnost se k zaměření vyjádřit. Takto jsem podklady na stavbu plotu řešil já. je ale fakt, že nějakou tu kačku to stálo.

choze*
hodnocení

Tak takovéto řešení by bylo nejschůdnější. Jenže není v mých finančních možnostech si to nechat vyměřit. Proto jsem se chtěl se sousedem dohodnout a jít s ním náklady na půl.

uska*

Sepište námitky a st. úřad rozhodne o dalším postupu. Nebojte, bez vyřešení námitek se nezačne stavět, pokud námitky podáte v termínu.

saman47*
hodnocení

0x

Pokud proběhlo u Vás digitální zaměření pozemků a vy jste výsledek tohoto zaměření nerozporoval ve správní lhůtě, nejede už přes to vlak a platí konkrétní digitální zaměření. Mluvím z vlastní zkušenosti. Možná by bylo dobré zkontrolavat, jak vlastně to digitální zaměření dopadlo. Třeba je vše vpořádku a soused bude plot stěhovat.

choze*
hodnocení

Teď nějak nerozumím, příspěvku co jste napsal. Žádné dogitální zaměření neproběhlo. Proběhla pouze digitalizace map

to je asi jedno a to samé... stalo se to i mému strejdovi... šli na stavebni a najednou zjistili že hranice parcely je uplně někde jinde po té digitalizaci... a musíte to řešit v určitě lhůtě jinak nevim..

choze*
hodnocení

Hranice parcely nemuže být přeci z ničeho nic jinde, při digitalizaci se jen mapy co byly zakreslené na foliích na katastrálních úřadech, převedly do digitální podoby. Žádné jiný zaměřování co já vím neprobíhalo. To že jsou hranice pozemků ve skutečnosti někde jinde než podle mapy je ovšem něco jiného. Jediný případ kdy mohli vzniknout nejasnosti je ten že bylo více verzí mapy před digitalizací.

choze*
hodnocení

Tak jsme byl dnes na úřadě podat námitky proti stavbě, a moc jsem nepochodil. Pán mi na úřadě řekl že mi tedy pošlou vyrozumění, ale že bude na mě dokázat že plot je jinde než na hranici, takže si to budu muset nakonec nechat zaměřit ze svého.

Ještě mě napadlo jestli by se třeba nešlo se sousedem dohodnout že by jsme sepsali jakousi smlouvu nebo dohodu, ve které by bylo napsáno že budou plně souhlasit s novým zaměřením pozemku. je něco takového možné?

Co to je PODAT NÁMITKY?
Pokud jste písemně proti potvrzení o převzetí s podacím razítkem předložil úřadu svoje vyjádření ke stavbě a Vaší absenci na stavebním konání (zaviněné úřadem, který Vás nevyzval) čekejte písemné vyrozumění.
doplněno 26.08.13 20:52:

Nešpekuloval bych s nějakou dohodou...Soused nemá co rozhodovat, zda bude či nebude souhlasit s tím, co autorizovaná osoba či úřad podle záznamů v katastru vykoná a rozhodne... a k tomu dopředu, když neví, jak to dopadne.

Nechte si pozemek zaměřit, vytýčit, nejlépe za účasti souseda, a bude jasno. Pokud geodézie vydá rozhodnutí či zprávu, nebo vystaví papír, nebo to, čím vlastně potvrdí či určí hranice, může soused v případě nesouhlasu s novým zaměřením bojovat s geodezií... to už ale půjde mimo Vás. A geodézie bude Vaším spojencem. Samozřejmě, že se situace může obrátit, a pravda bude na jeho straně.

choze*
hodnocení

V dnešní době už není potřeba žádné stavební povolení na stavbu plotu. Stačí pouze územní řízení. A jak jsem psal na začátku, přišlo mi oznámení o zahájení územního řízení o umístění stavby. Na které mužou dle zákona účastníci řízeni podat námitky k územnímu řízení. Ty se ted projednají a pak mi přijde vyrozumění. Ale pán na úřadě mi předem řekl, že jelikož jsem podal námitku že plot není na hranici pozemku, tak budu muset doložit že mám pravdu a to jest si nechat pozemek zaměřit.

choze*
hodnocení

Tomu nevěřím že by byla pravda na jeho straně, jsem si 100 procentně jist že má plot na našem pozemku

hodnocení

0x

Buď seženete peníze na zaměření, pak lze něco dělat, nebo nemáte peníze a musíte se smířit s tím, co se stane.

Kamarád má souseda, takovýho protivu. Kámoš si nechal pro plot vytyčit hranici, přijel geodet, vše udělal, natloukl kolík s terčem do země a soused se již hádal, zdali ten kolík je zatlučen u něj či u kámoše. Ne je přesně na hranici. Skončilo to hádkou, že kolík (asi 12mm + krytka) je svoji půlkou části na jeho pozemku...

i tací jsou sousedi..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]