Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vafky nebo jiné topení

Od: mokory* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Budeme pronajímat byt, který je vytápěn vafkami.Do koupelny chceme dál el. žebřík, protože tam žádné vytápění není. Vím, že vafky jsou velký žrout energie. Existuje nějaký aleternativní produkt? Do rekonstrukce nechceme investovat mnoho peněz.Děkuji za Vaše odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

WAWky samy o sobě až tak velký žrout energie nejsou, záleží na tepelných ztrátách vytápěného objektu a na obyvatelích - na jakou teplotu objekt vytápějí.

Topení je pohodlné, WAWky jsou téměř bezúdržbové, stačí jednou za 2 až 3 roky před začátkem topné sezóny nechat zkontrolovat a vyčistit.

WAWky už v bytě máte, do všeho dalšího byste museli investovat ...

___ Elektrický žebřík do koupelny? Jak je koupelna velká? Vytopil by ji?

Já v koupelně (cca 4 m²) používám infrazářič, zapínám jej pár minut před koupáním, po koupání hned vypínám.

Myslím, že žebřík koupelnu tak rychle nevyhřeje, že byste jej museli zapínat o dost dříve, takže byste i s nižším příkonem mohli spotřebovat více energie.

mokory*
hodnocení

koupelna je asi 1,60x1,50 m. taky mi napadlo nějaké přímotopové zařízení- třeba infrazářič. Zapnout před koupáním a pak vypnout. Žebřík by asi jen temperoval koupelnu.

buďte hodný páni domácí a dejte tam obojí..., když už tam zůstanou ty vafky... (já vím, co to je, mám to v pokoji, naštěstí to prakticky vůbec nepoužívám, ale tu pálku na spotřebu jsem si spočítal... a viděl i ze sporadickýho používání)

mokory*
hodnocení

Byt je velký asi 55m, jsou tam dvoje wavky, když by topili na cca 20 stupňů, kolik by byla roční spotřeba-odhadem?Předpokládám, že když půjdou do práce, tak to ztlumí třeba na 17 stupňů. Je to byt v přízemí.

iz*

Já mám byt 45 m², v jedné místnosti mám WAWky, ve druhé přímotop, v koupelně infrazářič a plynová karma, na elektřině i vařím a peču; k tomu skoro celý den zapnutý PC.

Spotřebu plynu mám v posledních letech o trochu vyšší než elektřiny, kterou více šetřím. Přes zimu více používám místnost s WAWkami, místnost s přímotopem jenom temperuji. Odhaduji, že pokud bych přímotopem opravdu topila, byla by spotřeba elektřiny mnohem vyšší. Infrazářič toho za dobu sprchování moc nebere (jde jen o pár minut).

Mám sazbu D35d, 16 hodin NT, 8 hodin VT. Do doby NT směřuji vaření, praní, ... prostě spotřebiče s vyšším příkonem.

Teď nemám po ruce svůj přehled, ale pokud si dobře pamatuji, vejdu se za rok do necelých 20.000 za oboje.

doplněno 23.08.13 21:47:

Myslím, že výměna WAW za přímotopy by spotřebu zvýšila (sazba NT se už od VT moc neliší) a navíc byste museli investovat do výměny.

mokory*
hodnocení

Díky za tento velmi(pro mě) přínosný názor..dovedu si přibližnou spotřebu u nás představit. Děkuju

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, já bych asi zůstal u těch kamen WAW. Měl jsem je a nedám na ně dopustit - v podstatě žádná údržba, snadná obsluha, bez elektřiny a příjemně teplo. Myslím, že se WAWky stále vyrábí nebo se dají sehnat i starší (repasované). Nové WAWky hledejte u výrobců MORA nebo KARMA.

Zdravím!

doplněno 23.08.13 18:47:

GAMAT byl výrobek z NDR a jsou výborné. Ty se dají sehnat i repasované a vydrží zase mnoho let.

doplněno 23.08.13 21:57:

Obecně - vytápění plynem je stále levnější, než elektrické. V tomto případě bych doporučil jedny WAWky zcela vypnout (nechat jako záložní) a používat (s rozumem) jen jedny. Teplo bude v celém bytě přijatelné (pokud se nebudou zavírat dveře od místností). Takto jsem topil i já - byt 45 m2 a staženo přes den na stupeň 2. Potom zvýšeno na 3 nebo 4. Za velkého mrazu jsem to pustil na 6, ale maximum 8 jsem nepoužil nikdy. Pokud jsou WAWky dobře seřízené technikem, tak je spotřeba "normální". Ostatně - dnes pojem "levná energie" neexistuje. Snad jen netopit vůbec.

mokory*
hodnocení

Děkuji za odpověď. myslím, že tam jsou wavky Gamat.

hodnocení

0x

vafky jsou ŠÍLENÝ žrout energie;
snad nejméně bolestivá (ale přece - bez sekání se to neobejde, leda by se daly použít existující rozvody nebo se dráty daly protáhnout už existujícími husími krky) by byla úprava na přímotopy - zdánlivě ještě horší šílenost, ale pozor - např. Pražská energetika na tohle nabízela (nemluvím o začátku 90. let, ale o tarifech platných asi před dvěma roky) neskutečně výhodné tarify (pointa byla v tom, že se objednal nějaký "noční" proud na celkem tuším 16 hodin, s velmi nízkou sazbou - celkově to i při započítání paušální platby (ale taky odečtu za ušetření na jiné než jen protopené elektrice) vypadalo docela přijatelně (jasně že plynovej kotel a radiátory po bytě jsou lepší, ale ta investice je někde jinde) - ty přímotopy jsou téměř za 0,00 korun, el. materiál taky, práce elektrikáře nemusí stát moc (když si správně vyberete) (zednický práce ještě míň), horší bude, když kvůli tomu budete muset měnit příkon (což asi ano) - tady se platí za zvýšení docela vysoký jednorázový poplatky, ale je to v řádu tisíců;
samozřejmě byl nějak stanovený (podle plochy bytu) minimální výkon těch (nebo toho - jednoho) přímotopu - a ten musel být připojený na časovač s tím nočním proudem, ale třeba stačí oficielně zapojit jen 1 kus, a zbytek přímotopů už vrazit jen tak do zásuvek (když to vydrží pojistky) - tím by se ušetřilo to sekání (mimochodem jde výslovně o přímotopy, nikoliv akumulačky - proto i těch cca 16 hodin; na akumulačky byly jiný, při propočtu ne tak výhodný! tarify)
nevím jestli má Preng stejný tarify pořád, ani nevím, nakolik jsou podobné nabídky ostatních distributorů - to už byste si museli zjistit (třeba by to zas vycházelo líp na akumulačky..., staré akumulačky dostanete mimochodem buď lacino, anebo starší větší za odvoz - i s opravou se to vyplatí, jen musíte vědět, keré typy se dají opravovat (různé druhy těch topných patron));
mimochodem ten tarif a všechno související, co platilo o Preng před těma snad 2 roky, jsem si vypsal, a jestli budete chtít, můžu vám to poslat zdejší poštou (jestli to najdu), sem to pochopitelně coby možná už neplatný údaje dávat nechci

mokory*
hodnocení

Moc děkuju za odpověď, pokud bych v tom bytě bydlela já, tak bych do těchto předělávek asi šla- vypadá to docela, z ekonomického hlediska, dobře. Ale byt budeme pronajímat- takže nás náklady na topení tolik nebolí, nejspíš tam ty wav. necháme. někdo píše, že je to docela výhodné, hlavně nechceme velké zednické i jiné úpravy. Každopádně moc děkuju.

hodnocení

0x

no dobře no, koukám, jak jsou wafky báječný, já to bohužel dost dlouho nepoužívám, takže už jsem to zapomněl, ale jedno si ještě pamatuju - jen věčný plamínek příjde cca na stovku měsíčně - to jsem si odměřil, protože ho přes zimu nechávám hořet v bláhový naději, že tím nějak ovlivním proudění studenýho vzduchu do kamen (už tohle je věc: pořád se řeší nějaký tepelný mosty, a wafky znamenají ďouru z pokoje na ulici jak hrom, takže jakmile zhasnou hořáky, máte za pár minut z kamen efektivní chladničku pokoje);
takže si jen zkusme hádat, kolik plamínků by bylo potřeba tak na konstantní udržování aspoň nějaké teploty kamen, když je venku na nule nebo pod nulou - 20?(to sotva), 30?, 40?, 50?, víc? - bavíme se o jediný místnosti (ovšem docela velký - ty vaše budou menší)...,
já jsem si to kdysi i měřil - v minimální možný intenzitě hořáků, při větší..., ale už jsem to fakt zapomněl (pokud jsem si to uložil, tak ne do PC), pamatuju, že to bylo dost šílený číslo (na jeden pokoj); kdysi jsem zažil i plynový etážový topení, a jen velice zhruba jsem odhadnul (bez počítání), že co stačí tak na ohřev celýho velkýho bytu, propálí se u wafek na jediný větší pokoj;

však si udělejte i teď v létě orientační testík - pusťte to třeba na 10 minut na minimim, a dejme tomu výsledek vydělte dvěma - to sice asi bude poddimenzovaný, ale budiž, řekněme, že to bude minimální spotřeba (už za opravdový zimy, ne někdy koncem září; samozřejmě záleží na tom, jak moc těsní okna, případně jestli se dům nějak zateploval, jak moc topí sousedi..., jak jste doma - když to pustíte na plno, vytopí se studenej pokoj rychle, takže pokud se vyskytujete v bytě sporadicky, můžete topit nárazově a ušetříte); cena krychlovýho metru plynu je snad cca 13,- Kč (pokud máte k dispozici nějakou fakturu z toho bytu, koukněte na cenu - asi bude uváděná v kWh - tak si ji znásobte 10,50, a dostanete cenu za metr (pokud narazíte na cenu za MWh, vydělte si ji 95 a zas máte cenu za metr) (1 metr krychlový plynu by měl mít 10,55 kWh);

je to nakonec problém nájemníků, ne váš, a nějak výrazně kvůli wafkám zájem o byt neklesne (a naopak, když topení změníte, nijak zvlášť poptávku nezvednete), ale neřešíme, jestli wafky vyměnit kvůli nájemnému, ale kolik wafky sežerou a jestli jsou lacinější alternativy (tak zněla otázka); když neznám současný tarify elektriky a plynu, nemůžu tvrdit, že jedno řešení je o x% lepší než druhé; ale přece jen na základě jakýchsi zkušeností mám na ekonomičnost wafek svůj (negativní) názor (mimochodem nebyl bych ale proti kombinaci wafek a něčeho jiného (elektrického) - ta výhoda rychlého vytopení prostoru nemusí být k zahození (i když to chlazení v době odstávky nepotěší)

zena*

Připojuji se. Děkuji za přínosné analýzy. Mám WAW a starý dům, každoročně řeším zimu. Chtělo by to starého, zkušeného, šikovného údržbáře :)

Vafky nebo jiné topení

figurek*
hodnocení

0x

kdo vám řekl, že vafky jsou velký žrout energie?

Je to plynové topení, jakýsi plynový přímotop. Jestli je máte už zavedené, pak vám radím, nechte je tam. Snadno se ovládají, snadno se regulují a v zimě jsou více méně bezobslužné. Každé v úvozovkách "ekologické" vylepšení, každá změna vytápění směrem k úsporám energie vám přinese jen navýšené náklady. Tyto náklady a negativa (rozbouraný byt) budou vždycky větší, než přínos.

Do koupelny dejte žebřík a na kamna zavolejte plynový servis. Plynaři se na vaše vafky podívají, vyčistí, opraví a udělají revizi. To je nejlepší řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma plynové vafky
Otázky na téma vafky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]