Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění - výměník z hrnce s vodou

Od: joudic* odpovědí: 15 změna:

Takze jsem kutil a rad vymyslim ruzne vtipne veci, uvazuju, ze koupim Petry za par korun (vsechno teplo vali do komina) a postavim na ne nadobu s vodou a na to zapojim obehove cerpadlo a radiator...
(mohl bych omotat medenou trubku do spiraly okolo kominove roury, bylo by to vykonnejsi ale bojim se pretlaku, precejen cerne uhli se nezda a je silne, ale treba by to vyresila expanzka)

Co vy na to :D co si o tom pokusu myslite :D (bylo by to v mědi) viz obrazek

doplněno 22.08.13 03:41:

neni to vtip, myslim to vazne, tak dik za inovativni navrhy apod, vsak je jasne o co mi jde ;)

Vytápění - výměník z hrnce s vodou

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

0x

Zdarec.Mohlo by to fungovat.Není-li uzavřený okruh tak se to bude často zavzdušňovat.Zkuste odhadnout rizika která hrozí při takovémto způsobu vytápění.

hodnocení

0x

Vše už bylo vynalezeno...

ta nádoba nezabrání tomu, aby všechno teplo i nadále valilo do komína!

Voda se ohřeje, pravda, ale protože styčná plocha nádoby a vrchu kamen je poměrně malá, účinnost takového monstra bude také malá... největší teplo bude okolo kamen...

ty trubky bych při pokusech otočil, teplou vodu bral z vrchu nádoby a cpal do vrchu radiátoru...a opačně, ochlazenou tahal čerpadlem za spodu radiátoru a směřoval na dno nádoby...

je to jen na pokus, kdyby to mělo nějaký smysl, tak už to dávno koumáci zdokonalili...

zrovna tak měděná trubka okolo komína, kus tepla by vodě v trubce přibylo, ale opět účinnost takového "výměníku" by nebyla valná...

náklady na materiál (kamna, trubky, měď, čerpadlo atd,) a spotřebovaná elektrika při pohonu čerpadla... máš představu?

Já kdysi v začátcích mého topení v novém domě také špekuloval, obalil jsem komínovou rouru plechovou skříní a ohřátý teplý vzduch mi samospádem samotížně trubkami 125 mm stoupal do vyšších prostor domu... něco to pomohlo, ale účinnost také nic moc... a když takhle trochu kouře z kotle uniklo, byl ho plný barák... jo a také prachu a popílku... omyl...

kup kvalitní kotel na takové topení, s přiměřeným výkonem, bude to určitě lepší...

počkej na rady našich kolegů - machrů od topení...

Vytápění - výměník z hrnce s vodou #2

joudic*
hodnocení

prave ze kotel stoji 20k + radiatory a rozvody a prace topenarovi, jsem sikovny ale cele topeni proste nedam... ...a to je moc penez, letos na to nemam, ja jsem spokojeny s Clubkama, ale špekuluju jak to teplo kamen lepe zurocit ;)

nove petry 2000, radiator 500, cerpadlo 2500 (nekdo nekde tvrdil ze stejnou sluzbu udela cerpadlo do mycky :D), medene trubky max 1000... Petry + cerne uhli je previt, jakmile se to nehlida neni problem z kominovky udelat do bela rozzhavene potrubi (znam z chaty, tatik je blazen) a hlavne na tento napad me privedlo super video z USA, kdy si borec omotanim kominove roury (nejmin 20 otacek) udelal luxusni prutokovy ohrivac na sprchovani
ale toho omotani kominovky (u me se vleze nejmin 30 - 40 otacek) se bojim, pac para + tlak, neprijde mi to moc bezpecne

doplněno 22.08.13 06:26:

jeste jsem samozrejme uvazoval medenou trubkou omotat rovnou ty Petry :D proste v prostoru mezi dvirkama 6-7 obtoceni by se vlezlo nebo navarit na medene trubky chladic z auta, ktery by se polozil nahoru na kamna (taky USA video), ale to jsme porad u toho nebezpeci varu a nasledneho tlaku

doplněno 22.08.13 06:29:

proste v Americe jsou kutilove dost dravci :D tak se snazim z jejich vtipnych napadu si vzit priklad

doplněno 22.08.13 06:30:

snazim se proste o DIY (udelej si sam) vymenik

tomaslad*
hodnocení

0x

Kravina.

1. teplo se z lokalniho zdroje kamen/krbu v byte -pri otevrenych dverich - rozleva samo po byte jako rozlita rtut, pravda, nejdrive stoupa ke stropu a postupne se tepla vrstva rozrusta, ze nakonec i 15 cm u zeme je prijemne na nohy. Nejake pruduchy, nucene obehy, ventilatory, cerpadla - akorat to huci, prasi, zere el., je to nepohledne, nese vsechny zvuky.

2. misto techto silenych experimentu radeji instaluj pod kazde okno pomalobezny nehlucny PC vetrak, (300 kc / kus) alespon prumer 20 cm, ktery na zpusob podokenniho konvektoru bude delat: A) clonu (virtualni izolaci proti zime od okna, stoupajici proud "izoluje"proti zime od okna, a za B) realne bude studeny vzduch od zeme hnat nahoru, tj. pretlak donuti teply vzduch od stropu klesat do urovne zidle, sedacky, pracovniho stolu, proste kde je teplo potreba k zivotu.

Setrit ano, kutilstvi zdar, ale vseho s mirou a hlavne brat vse ekonomicky: investicni naklady, provozni naklady, bod zvratu, TCO, MTBF, pro pokrocile - treba v pripade pretechnizovanych inteligentnich domu - pripadne i MTTR :)

doplněno 22.08.13 06:32:

novy kotel za desitku, kovosatek.cz/...

joudic*
hodnocení

bacha ono nejde o vzduch ale o vodu, jakepak praseni ;)

doplněno 22.08.13 06:34:

ano zimu jsem vcelku spokojene prezil na Clubkach a za nimi byl ventilator = 30C a 10000 za uhli za celou topnou sezonu, jako fajn ale proc nevyuzit vody jako nosice tepla a "nebudu muset tolik topit" (respektive mozna nebude muset celou dobu hucet a prasit ventilator za kamny jako doposud)

doplněno 22.08.13 06:40:

proste snaha je podporit salave topeni, jednim radiatorovym telesem

doplněno 22.08.13 06:45:

ja vim, ze jsem blaznivy, ale neni to fajn vedet ze se hreju diky svemu vynalezu *smich*

hodnocení

0x

Pokud je to všechno v jedné místnosti, tak je to o ničem - teplo, které ohřívá hrnec, by jinak ohřívalo vzduch v pokoji rovnou, nic se neušetří. Mělo by to smysl, pokud by radiátor byl jinde, pak by to bylo použitelné pro rozvod tepla do jiné místnosti.

joudic*
hodnocení

jojo neco na tom bude :)

mrkva
hodnocení

0x

spíš se nauč v těch kamnech topit tak, abys teplo nevypouštěl do komína.

Tady je návod nějakého topiče.

forum.tzb-info.cz/...

jendad

Souhlasím s mrkvou .Naučit se topit v kamnech se šachtou se musíte naučit . Pokud je stále přetápíte , tak si pořidte větší kamna . Pomuže vám taky obyčejný spalinový teploměr e-teplo.cz/... Ten dejte na plotnu a regulujte vykon podle něj - max. do 300°c na plotně. Duležitá je taky vzduchotěsnost a regulace topeniště!

joudic*
hodnocení

uz jsem zminoval, ze mam doposud kamna Club, v tech to moc nejde (plneni shora), ventilace jen dole, vyvod do kominu je ve spodni casti ohniste... Petry bych musel koupit

paw*
hodnocení

0x
Pohledej na netu navod na vlastni kamna s integrovanym vodnim okruhem. Je toho celkem dost. Topeniste vyzdit samotem a hotovo.
Na tech Petrach to ma vyznam jenom ten, ze zvysis akukulaci tepla v mistnosti. Jinak nic.

figurek*
hodnocení

0x

pěkný dotaz. *smich*

jenže bohužel, množství tepla v místnosti se vaším zlepšovákem nijak nezvětší, takže účinnost vašeho radiátorového systému bude nula.

hodnocení

0x

poněkud od věci: k těm nově pořizovaným kamnům - hlavně ať to má klapku na uzavírání do komína (což Petry asi jistě mají, ale kupodivu dělají se kamna i bez toho)

neon*
hodnocení

0x

Ja se vcera dival na toto

Ale jak tady lidi pisou, teplo ti z niceho nevznikne, honis to dokola v jedne mistnosti a bud to prejde primo do ohrati vzduchu, nebo do ohrati te vody, trubek, topeni a pak vzduchu.

Pointa fakt je naucit se topit efektivneji v kamnach. Ja bych osobne velice uvazoval nad "raketovyma kamnama" (to si urcite najdes na youtube), jsou i modely celokovove, jde tam o tu velkou ucinnost spalovani.

No a pak (nebo spise napred) resil jestli nedokazu lepe zateplit.

jendad

Co to je velká učinost spalování?

Já bych to spíše rozdělil na čisté spalování a učinost předání tepla . Čistotu spalování řeší třeba američani(epa) , kdy sledují emise prachu v ruzných režimech hoření(od zavřených kamen až po max) v g/h .U nás je to obsah CO (maximum je ted 1%) .

Dále je potom udávaná u kamen učinost . Ta vyjadřuje množství tepla co kamna vydají a zbytek je komínová ztráta. Měří se to při nominálním vykonu.

A ted se klidně muže stát že jedny kamna hoří čistě , ale vy pustíte hodně tepla do komína (otevřené ovládání) a druhá kamna mohou hořet špinavěji ,ale vy je lépe regulujete a jde málo tepla do komína . A klidně mužete mít s druhými kamny podstatně větší komfort topení( nepřetápíte a máte dlouhou dobu hoření) a máte menší spotřebu paliva (nízká komínová ztráta). V prvním případě nakládáte často kamna a v druhém třeba jen 3x denně.

Raketová kamna se doporučují do rozvojových zemí . Nepotřebujete prakticky komín a dají se splácat z čehokoliv. Topí se v nich dřevem. Pán ,ale řeší topení s uhlím v clubkách .Psal ,že mu jde hodně tepla do komína. To má dvě příčiny .Bud špatná regulovatelnost (netěsní dvířka , kamna nejsou vzduchotěsná) , anebo má malý vykon a potřebuje větší kamna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]