Nejste přihlášen/a.
Takze jsem kutil a rad vymyslim ruzne vtipne veci, uvazuju, ze koupim Petry za par korun (vsechno teplo vali do komina) a postavim na ne nadobu s vodou a na to zapojim obehove cerpadlo a radiator...
(mohl bych omotat medenou trubku do spiraly okolo kominove roury, bylo by to vykonnejsi ale bojim se pretlaku, precejen cerne uhli se nezda a je silne, ale treba by to vyresila expanzka)
Co vy na to :D co si o tom pokusu myslite :D (bylo by to v mědi) viz obrazek
doplněno 22.08.13 03:41: neni to vtip, myslim to vazne, tak dik za inovativni navrhy apod, vsak je jasne o co mi jde
Vše už bylo vynalezeno...
ta nádoba nezabrání tomu, aby všechno teplo i nadále valilo do komína!
Voda se ohřeje, pravda, ale protože styčná plocha nádoby a vrchu kamen je poměrně malá, účinnost takového monstra bude také malá... největší teplo bude okolo kamen...
ty trubky bych při pokusech otočil, teplou vodu bral z vrchu nádoby a cpal do vrchu radiátoru...a opačně, ochlazenou tahal čerpadlem za spodu radiátoru a směřoval na dno nádoby...
je to jen na pokus, kdyby to mělo nějaký smysl, tak už to dávno koumáci zdokonalili...
zrovna tak měděná trubka okolo komína, kus tepla by vodě v trubce přibylo, ale opět účinnost takového "výměníku" by nebyla valná...
náklady na materiál (kamna, trubky, měď, čerpadlo atd,) a spotřebovaná elektrika při pohonu čerpadla... máš představu?
Já kdysi v začátcích mého topení v novém domě také špekuloval, obalil jsem komínovou rouru plechovou skříní a ohřátý teplý vzduch mi samospádem samotížně trubkami 125 mm stoupal do vyšších prostor domu... něco to pomohlo, ale účinnost také nic moc... a když takhle trochu kouře z kotle uniklo, byl ho plný barák... jo a také prachu a popílku... omyl...
kup kvalitní kotel na takové topení, s přiměřeným výkonem, bude to určitě lepší...
počkej na rady našich kolegů - machrů od topení...
prave ze kotel stoji 20k + radiatory a rozvody a prace topenarovi, jsem sikovny ale cele topeni proste nedam... ...a to je moc penez, letos na to nemam, ja jsem spokojeny s Clubkama, ale špekuluju jak to teplo kamen lepe zurocit
nove petry 2000, radiator 500, cerpadlo 2500 (nekdo nekde tvrdil ze stejnou sluzbu udela cerpadlo do mycky :D), medene trubky max 1000... Petry + cerne uhli je previt, jakmile se to nehlida neni problem z kominovky udelat do bela rozzhavene potrubi (znam z chaty, tatik je blazen) a hlavne na tento napad me privedlo super video z USA, kdy si borec omotanim kominove roury (nejmin 20 otacek) udelal luxusni prutokovy ohrivac na sprchovani
ale toho omotani kominovky (u me se vleze nejmin 30 - 40 otacek) se bojim, pac para + tlak, neprijde mi to moc bezpecne
jeste jsem samozrejme uvazoval medenou trubkou omotat rovnou ty Petry :D proste v prostoru mezi dvirkama 6-7 obtoceni by se vlezlo nebo navarit na medene trubky chladic z auta, ktery by se polozil nahoru na kamna (taky USA video), ale to jsme porad u toho nebezpeci varu a nasledneho tlaku
doplněno 22.08.13 06:29:proste v Americe jsou kutilove dost dravci :D tak se snazim z jejich vtipnych napadu si vzit priklad
doplněno 22.08.13 06:30:snazim se proste o DIY (udelej si sam) vymenik
Kravina.
1. teplo se z lokalniho zdroje kamen/krbu v byte -pri otevrenych dverich - rozleva samo po byte jako rozlita rtut, pravda, nejdrive stoupa ke stropu a postupne se tepla vrstva rozrusta, ze nakonec i 15 cm u zeme je prijemne na nohy. Nejake pruduchy, nucene obehy, ventilatory, cerpadla - akorat to huci, prasi, zere el., je to nepohledne, nese vsechny zvuky.
2. misto techto silenych experimentu radeji instaluj pod kazde okno pomalobezny nehlucny PC vetrak, (300 kc / kus) alespon prumer 20 cm, ktery na zpusob podokenniho konvektoru bude delat: A) clonu (virtualni izolaci proti zime od okna, stoupajici proud "izoluje"proti zime od okna, a za B) realne bude studeny vzduch od zeme hnat nahoru, tj. pretlak donuti teply vzduch od stropu klesat do urovne zidle, sedacky, pracovniho stolu, proste kde je teplo potreba k zivotu.
Setrit ano, kutilstvi zdar, ale vseho s mirou a hlavne brat vse ekonomicky: investicni naklady, provozni naklady, bod zvratu, TCO, MTBF, pro pokrocile - treba v pripade pretechnizovanych inteligentnich domu - pripadne i MTTR
novy kotel za desitku, kovosatek.cz/...
bacha ono nejde o vzduch ale o vodu, jakepak praseni
ano zimu jsem vcelku spokojene prezil na Clubkach a za nimi byl ventilator = 30C a 10000 za uhli za celou topnou sezonu, jako fajn ale proc nevyuzit vody jako nosice tepla a "nebudu muset tolik topit" (respektive mozna nebude muset celou dobu hucet a prasit ventilator za kamny jako doposud)
doplněno 22.08.13 06:40:proste snaha je podporit salave topeni, jednim radiatorovym telesem
doplněno 22.08.13 06:45: ja vim, ze jsem blaznivy, ale neni to fajn vedet ze se hreju diky svemu vynalezu
spíš se nauč v těch kamnech topit tak, abys teplo nevypouštěl do komína.
Tady je návod nějakého topiče.
Souhlasím s mrkvou .Naučit se topit v kamnech se šachtou se musíte naučit . Pokud je stále přetápíte , tak si pořidte větší kamna . Pomuže vám taky obyčejný spalinový teploměr e-teplo.cz/... Ten dejte na plotnu a regulujte vykon podle něj - max. do 300°c na plotně. Duležitá je taky vzduchotěsnost a regulace topeniště!
Ja se vcera dival na toto
Ale jak tady lidi pisou, teplo ti z niceho nevznikne, honis to dokola v jedne mistnosti a bud to prejde primo do ohrati vzduchu, nebo do ohrati te vody, trubek, topeni a pak vzduchu.
Pointa fakt je naucit se topit efektivneji v kamnach. Ja bych osobne velice uvazoval nad "raketovyma kamnama" (to si urcite najdes na youtube), jsou i modely celokovove, jde tam o tu velkou ucinnost spalovani.
No a pak (nebo spise napred) resil jestli nedokazu lepe zateplit.
Co to je velká učinost spalování?
Já bych to spíše rozdělil na čisté spalování a učinost předání tepla . Čistotu spalování řeší třeba američani(epa) , kdy sledují emise prachu v ruzných režimech hoření(od zavřených kamen až po max) v g/h .U nás je to obsah CO (maximum je ted 1%) .
Dále je potom udávaná u kamen učinost . Ta vyjadřuje množství tepla co kamna vydají a zbytek je komínová ztráta. Měří se to při nominálním vykonu.
A ted se klidně muže stát že jedny kamna hoří čistě , ale vy pustíte hodně tepla do komína (otevřené ovládání) a druhá kamna mohou hořet špinavěji ,ale vy je lépe regulujete a jde málo tepla do komína . A klidně mužete mít s druhými kamny podstatně větší komfort topení( nepřetápíte a máte dlouhou dobu hoření) a máte menší spotřebu paliva (nízká komínová ztráta). V prvním případě nakládáte často kamna a v druhém třeba jen 3x denně.
Raketová kamna se doporučují do rozvojových zemí . Nepotřebujete prakticky komín a dají se splácat z čehokoliv. Topí se v nich dřevem. Pán ,ale řeší topení s uhlím v clubkách .Psal ,že mu jde hodně tepla do komína. To má dvě příčiny .Bud špatná regulovatelnost (netěsní dvířka , kamna nejsou vzduchotěsná) , anebo má malý vykon a potřebuje větší kamna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.