Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komínová klapka jednoduše

Od: weka* odpovědí: 7 změna:

MÁM DOTAZ

Chci udělat komínovou klapu a napadlo mě toto řešení...

Fričkou udělám do kouřovodu díru a prostě a jednoduše do něj budu zasouvat a vysouvat hrubší plech.

Je to nejjednodušší varianta komínové klapy...

Schvalujete mi to?

Komínová klapka jednoduše

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zkus doplnit k čemu má klapka sloužit a u jakého kotle má být nainstalovaná.

U plynového kotle je to cesta jak se dost rychle otrávit.

Komínová klapka se dá koupit!. Je to kruhový plech, který je uchycen na hřídelce a to celé se otáčí o 90° uvnitř trubky kouřovodu.

Je to poháněné elektromotorkem a má to koncové spínače, aby kotel nemohl topit do zavřené klapky.

fribble*
hodnocení

0x

Takže při zavřené klapce půjde všechen kouř mezerou v kouřovodu do místnosti?

weka*
hodnocení

jedná se o 40let starý kotel Emka, který už něco pamatuje a nevím kdy odejde, takže nějaký klapy s motorem apod jsou zbytečné...

jedná s mi o částečné přivření kotle...nikdy nebudu kotel přivírat na maximum či jestli vůbec lze kotel zavřít úplně?!

tah komína je dobrý, takže proč by měl jít kouř do místnosti?bude tam lehká mezera na odvod vzduchu do komínu, takže nevidím důvod, proč by to kouřilo?!

když jsem měl díru za kotlem v kouřovodu, tak mi taky neutíkal kouř do místnosti jen si to bralo falešný vzduch...

tady tou dírou, která bude mít tak max 1-2 mm vůle pochybuju, že nějaký kouř vůbec projde!

je to nejlevnější a nejrychleší varianta...nehledám tady věděckou odpověď jen třeba nějaký názor z vašich zkušeností!

ferda60*
hodnocení

0x

Takhle to míval děda u sporáku v kuchyni, jen "zasouvací plech" měl šířku asi jako poloměr trubky kouřovodu aby se to nikdy nedalo zavřít úplně. Později klapku zrušil, protože se z toho při manipulaci trochu sypaly saze a komín stejně příliš netáhl.

Teoreticky z toho může vypadnout někdy jiskra, a také je třeba hlídat nastavení, aby spaliny neunikaly do místnosti.

weka*
hodnocení

myslím si, že děda to zrušil jen kvůli nepořádku, ale mě nepořádek nevadí...mám kotel ve sklepě, takže prachu z kotle atd je tam až až...

vyhrává u mě i to, že nepustím teplo jen tak do komína...

úspora paliva jistá ;)

ferda6

No nevím, jestli je klapka ta správná cesta k úsporám. Mívala ji i kamna vestavěnou na výstupu, ale sloužila tam snad pro omezení nadměrného tahu když byl komín vysoký a ohřál se.

Ekonomice spalování v obyčejných topeništích prospívá častá obsluha, tedy častější přikládání menšího množství paliva, které hoří v dostatku (ne přebytku) vzduchu. Naopak doutnající uhlí nejen že nevydá ze sebe všechno teplo ale generuje i jedovatý kysličník uhelnatý, který v lepším případě odchází komínem a v horším uniká do budovy a tragedie je na cestě. Proto s klapkou opatrně.

Ekonomické je po vyhoření paliva uzavřít přívod vzduchu do topeniště a zabránit tak jeho ochlazování (využít tak zbytkové teplo v něm).

Také vyčištění kotle prospívá ekonomice provozu.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jestli potřebuješ ovlivňovat tah komína takhle, tak se na to vykašli. A už vůbec ne při provozu kotle - při topení. Škrť to jen dvířky a klapkami co máš na kotli. Jen blbni. Tady jde už o život, i když máš ten kotel ve sklepě. Nikdy nevíš, jak tě to jednou dostane.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]