Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Mám otázku ohledně zateplení...
Jsem vlastníkem srubového domu. Stěny jsou vystavěny z cca 20cm silných kmenů, které na sebe úplně nedoléhají, vznikají tak mezery mezi jednotlivými kmeny. Z vnitřní strany je natažena plastová fólie a následně přitlučen heraklit o tloušťce cca 3cm, který je omítnutý. Myslím si, že by bylo dobré vnitřní stěny nějak zateplit. Otázka zní, zdali můj návrh na zateplení je vyhovující.
Chtěl bych na vnitřní stěny zhotovit ze sádrokartonu předstěny a mezeru cca 5cm vyplnit minerální vatou. Následně vatu a sádrokarton oddělit plst. fólií. Nebude docházet k nějakému rosnému bodu? Děkuji za příspěvky.. Majkl
Bude. To vždycky. Je jen otázkou, kde se bude nacházet. A v tomto případě bude uvnitř dřevěného masivu. Nějaký čas to bude fungovat, pak dojde k hnití uvnitř masivního dřeva, což se zprvu projeví neobvyklým výskytem hub na povrchu... Znalec všeho z Berouna jistě potvrdí poklek několika srubů v okolí Červánku...
Clovece nestastna.
Mas srub z celych klad a das dovnitr omitku. No neni tohle na facku...? To sis rovnou mohl postavit zdenej barak.
Promin, ze jsem Ti neodpovedel na tvoji otaku (protoze o tomhle vim kulovy), ale nemohl sem si pomoct nenapsat.
Díky za rady pánové.. Srub jsem takto koupil, takže s tím nic nenadělám... Zajímalo by mě jak dál postupovat, abych se vyhnul problému s rosným bodem, jste mi někdo schpni poradit? Jedná se o stavbu 40 let starou. Každopádně chci zateplení zevnitř, z venčí to nepřipadá v úvahu..
Jasně, když to zateplím zevnitř tak to bude hnít..o.k. Ale co tedy s tím..? Nechat to tak jak to je? Doteď to nikde nehnilo, znamená to, že rosný bod je momentálně někde mimo? A co by se stalo kdyby se stěny obložily pouze sádrokartonem bez dodatečné izolace?
Beru jako radu to, že to nemá smysl zateplovat minerální vatou, nicméně jsem zde kladl otázku zda by vyhovovala předstěna ze sádrokartonu bez izolace..? A odpověď?
Majkle.
Jaký je důvod,že to nejde zateplit zvenčí?Domnívám se,že je tam několik vrstev šindele.Tak se to dělalo.Samy trámy jsou dostatečná izolace.Pokud je uvnitr folie,je to parozábrana.Neměla by dovolit posunout rosný bod do dřeva.Rosný bod je jen fyzikální veličina,není to nic hmatatelného.V podstatě se ochlazením vzduchu o určitém obsahu vodních par začne vylučovat kapalná voda.Ta folie zabrání proniknutí těch par do chladné prostory ,tudíž ke kondenzaci nedojde.Pokud bys provedl dodatečnou vnitřní izolaci,ochladí se i vnitřní materiály a pak bude voda kondenzovat už před folií.Tím,že vlastně vyhříváš vnitřní materiál stěny,chráníš se před houbou a plísní.Skutečně nepřidávej žádné další vrstvy!
Jabraka
Díky za vysvětlení.. Celá věc se má ta, že domek je celý postaven z kuláčů (kmenů) jak jsem psal výše. Síla kmenů je asi tak v průměru 20 cm. Z vnější strany jsou vlastně jen ty kmeny, žádné další vrstvy, právě proto bych to nechtěl zvenčí nějakým způsobem izolovat a chtěl bych tak zachovat vzhled srubu. Z vnitřní strany je pak dále nějaká fólie a na tom heraklit a ten je omítnutý.. To už jsem ale psal výše.. Chtěl jsem to zevnitř zateplit z důvodu lepších izolačních vlastností, ale upouštím od toho kvůli tomu rosnému bodu, co mi tady chlapi psali.. Ty vnitřní stěny jsou ale dosti křivé, tak jsem se právě ptal, zda-li by šli alespoň je vyrovnat sádrokartonem. Nebo jiným způsobem. Jinak ještě jedna věc mezi těmi jednotlivými kmeny jsou právě že mezery, dříve se ty roubenky ucpávaly všelijakými hadry a pak maltou. Tady jsou právě že ty mezery a proto si myslím, že tam budou i dosti úniky tepla. Díky za všechny reakce..
Myslím, že mezery mezi trámy se dříve vyplňovaly mazaninou vzniklou smícháním jílu a plev nebo řezanky.
Vyplňovaly se prostě tím,co bylo po ruce a zadarmo.Obyvatelé chalupy u lesa využili rašelinník a jíl, sedláci plevy kravinec a vápno.Co kdo vymyslel.Rozhodně bych to doporučil,lze použít i maltu z pilin a vápna,s trochou jemného písku.Nakonec nabílit vápnem,Samotné kmeny pak namořit tmavým Luxolem a to je pak paráda.
JABRAKA
Já to vím,Milane.Taky mám chalupu,na Šumavě.Je to zamazané jílem s pilinami,spíš proto,aby dovnitř nefoukalo.Ale na tom je kryt tří vrstev šíndele a to je tepelná izolace.V té chalupě se zatopí večer a do rána zůstane ještě teplo kolem 16 st.Jedná se samozřejmě o zimní období.
JABRAKA
U mého srubu již drahně let používáme směs jíl-piliny-cement-vodní sklo. Před vypatláním se do mezer v asi 30ti cm roztečích zatlučou hřebíčky, které se nechají asi 1cm koukat. Ty potom slouží k lepšímu držení hmoty ve spáře. Následně se celá spára po vyschnutí přelakovala lodním lakem, čímž se ještě zpevnila. Je to postup, který již dělal děda před válkou (tou druhou, pro šťouraly) a do dneška je těch spár tam ještě tak 50%.
Děkuji vám všem za náměty.. Nicméně bych rád slyšel je-li to technicky možné zateplit zevnitř. Zazněly tady názory typu nech to tak jak to je apod. Byl bych rád, jestli se mezi vámi najde někdo, kdo dokáže skutečně rozlousknout tento jak se zdá tvrdý oříšek..
Ano už také vím, že vnitřní zateplení je věc zapeklitá, ale nikoliv nemožná.. Studoval jsem na netu docela dost, ale stejně asi nelze poradit takhle na dálku, chtělo by to vidět a na základě prohlídky pak stanovit vhodné řešení..
majkle vždy se musí navrhovat zeteplení na místě a po prohlídce. Sehnal jste již čtení o zateplení srubu zevnitř?
No něco jsem sehnal, ale jak říkám.. chtělo by to někoho, kdo by to skoukl na místě a doporučil nějaké vhodné řešení.. Je asi potřeba to spočítat a následně stanovit postup práce. Domek není zas tak starý a dřevo je v dobré kondici, žádné plísně nebo vlhkost tam není. Jak jsem uvedl stavba je cca 40 let stará.
To byl takovy zert,ale ted vazne...kdo to stavel?jakou pouzil technologii,z jakeho dreva,atd..
Ze vnitř by to samozřejmě šlo, jen se obávám že by jste se musel zbavit tohoho heraklitu. Ale nebojte, když už to bude dole tak si hned spíchnite novou elektriku.Ten heraklit s omítkou vám bude dělat tepelný most. proto to bude chtít nejspíš dolů, a pak už to problém podle mne nebude.
Zateplením takovéhoto domu se samozřejmě zabívají firmy. Nejlépe pokud to zkusíte řešit nebo hledat třeba zde:
To Majkl:
Ta stavba by jako nízkoenergetický dům neprošla.Pokud bys chtěl a hlavně potřeboval investovat do této chalupy,bylo by potřeba se řídit zásadami pro dřevostavby.Ty mají zcela specifické požadavky i pro tepelnou izolaci.Pokud by tomu nebránily finance a nároky na vnější vzhled domu,dala by se provést izolace rockwool rohoží a zakrytí palubkami,půlkuláčema nebo i OSB deskami s flexibilní fasádou.Nebyl by určitě ani problém provést i izolaci polystyrenem.
JABRAKA
Jasně všechno je o penězích, chtěl bych pokud to bude možné udělat izolaci zevnitř. Pokud by to mělo dělat problémy, tak se do toho pouštět nebudu. Z venčí to nepřipadá v úvahu, bylo by to moc finančně náročné. A ani bych ty kuláče nechtěl schovat, myslím, že by to nebylo dobré. Prostě zvenčí ne. Jinak ani nějak nepočítám s tím, že bych z toho udělal nízkoenergetickou stavbu. Jen jsem tomu chtěl pomoct trochu zevnitř, ale jak to tak vypadá, tak bych tomu spíše uškodil. Zkusím kontaktovat někoho z oboru a domluvit si ním schůzku a konzultaci přímo na místě. Pokud by někdo z vás měl nějakou zkušenost s touto nebo podobnou problematikou budu rád za vaše náměty.. Majkl
ahoj a co takhle udělat obložení ze vnitř ze dřeva,třeba ze silných palube,a třeba několik vrstev,když silné neseženete.Prostě nedávat žádný materiál který nedýchá,žádné folie,ale jen zase dřevo.Přidejte třeba 20cm,nebojte se toho,bude to fungovat.A kdyby se náhodou něco v zimě v místě rosného bodu srazilo,tak se určitě oběma směry v létě odpaří,pokud to bude dýchat a nebude tam žádný polystyren ani folie.Zateplení nebude uplně super,ale nic vám neshnije.Ono to chce někdy použít selský rozum a zkušenosti minulých generací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.