Nejste přihlášen/a.
Poraďte prosím, jaký sprchový kout do nového bytu pro lidi od 60 let věku výše. Vanička, anebo bez vaničky. Výška vaničky. Zástěna, popř. další možnosti. Děkuji
dany
Podle mého názoru určitě čtvrtkruh minimálně devadesát centimetrů se zástěnami na kolejničkách z upraveného skla, dobře se to udržuje. A uvnitř určitě vaničku, my máme výšku cca 40 cm s integrovanou sedačkou, což je skvělá věc pro lidi, kteří dávají přednost sprchování vsedě. Ideální i pro mytí nohou.
..."od 60 let věku výše"... je velmi málo informací - nepíšeš, zda mají nějaké pohybové potíže a jaké možnosti řešení v bytě jsou...
Za sebe doporučím sprcháč aspoň metr čtvereční, bez vaničky - jen s lištou na podlaze (čím méně a menších výškových rozdílů, tím pro špatně se pohybujícího člověka lépe), skleněné nebo prosklené dveře otevíratelné aspoň 80 - 90 cm (je nějaká ´šance´, že se uživatelé budou pohybovat o berlích nebo dokonce na vozíku?), na stěnu namontované sedátko, držák sprchy výškově posuvný. Různé varianty jsou ke zkouknutí snad v každém koupelnovém studiu, v katalozích, na netu - pak už záleží jen na možnostech úprav bytu (a financích)...
doplněno 19.08.13 14:45:Usko - to je právě to, co píšu - tazatel dodal velmi málo informací...
Pokud je v bytě místa dost (tedy - aspoň v koupelně) a je možné instalovat sprchový kout i vanu, považuju bezvaničkový sprcháč za nejlepší. Pokud by ale vana měla chybět, je to jiné...
Bydlela jsem chvíli v bytě se sprcháčem bez vaničky. Za mne už nikdy! Pidi koupelna a nebylo kde třeba namočit prádlo (pokud bylo třeba) nebo vymáchat a nejvíc mě štvalo, že jsemsi mohla ohřát nohy proti křečím jen pod tekoucí vodou. Chyběla mi nizká vanička.
doplněno 19.08.13 16:11:sedačka - vytvarovaný roh
pro mě nemožné. Lidé s problémy se z tohoto rohu nezvednou. Je moc nízko. I mě se to stalo v obchodě. Vyzula jsem se, vlezla do sprcháče, posadila jsem se a ejhle. Nahoru ani rána. Museli mi pomoci. snad kdyby tam bylo madlo. Sklopná sedačka je výš a bez problémů vstanu.
I já si myslím, že vanička je docela praktická, voda se nerozcáká po koupelně a na údržbu je skvělá. Ano, záleží na pohybových možnostech, ale mé matce je skoro devadesát a libuje si, že má tu vaničku vyšší. Na zdi má ještě úchop, takže se dovnitř dostane dobře. Sedačka je tam vlastně vytvarovaný roh, myslím, že je praktičtější než sklápěcí.
Zděný sprcháč, 100x80cm, na kratší stěně zděné sedátko (20x80) přibližně ve výšce WC mísy, dlažba ve sprcháči ve stejné výšce jako okolní podlaha, pěticentimetrový soklík proti vytékání vody a nad nám sprchová zástěna...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.