Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lemování mezi terasu a zeď

Od: brambor* odpovědí: 4 změna:

U RD jsem si dobudoval terasu, kde je jako krytina trapézový polykarbonát. Ten končí cca 2cm od zateplené zdi baráku. Chtěl jsem se zeptat, jestli stačí na olemování ( uzavření díry - aby mi tam neskapávala voda z balkónu ) mezi tento trapéz a zeď baráku použít klasický pozink ohnutý do L, přitom na jedné straně bych ho uchytil první řadou vrutů, která drží tapéz a na druhé straně bych to klempířským tmelem přilepil na zateplenou fasádu.

Je to správný postup?

Díky Brambor

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Je předpoklad, že zastřešeni se bude vůči domu pohybovat. Vítr, tepelná roztažnost konstrukce, schnutí dřeva, sedání zdiva a pod. Teda by se zatmeleni asi brzy utrhlo, a netěsnilo.
Já podobný případ řeším upevněním pozinkplechu do L jenom na fasádu domu, ať už prostým přišroubováním do hmoždinek a zatmelením (podtmelením), nebo u zateplené stěny zapuštením užšího falcu do drážky v zateplení.
Potom pohyb konstrukce i s krytinou (polykarbonátem) pod oplechováním neškodí.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
řešil bych to pozinkovaným plechem, ohnutým do profilu Z, kdy vrchní část bude jen cca 10-15mm a bude zapuštěná (zaříznutá) a pečlivě zatmelená nejlépe silikon-akrylátovým tmelem do zateplení domu, střední část (svislá - rovnoběžná se zateplením) bude cca 300m vysoká a může být uchycená do domu (zateplení) pomocí hmoždinek a vrutů (tam bych to už nelepil) a spodní část (ta. co bude ležet na trapézu) bude minimálně též 300mm a tu bych neupevňoval (ohyb mezi svislou a poslední částí musí mít "tupější"úhel, který zajistí přítlak plechu na trapéz - plech se při montáži domáčkne a pak přišroubuje). Hlavně nezapomeňte pod ten plech mezi plech a trapéz dát profilové těsnění (něco takového - podle profilu trapézu - profilove-tesneni.cz/... nebo lindab.com/... ), jinak vám bude pod plech vítr zafoukávat sníh, vodu nebo i jen nečistoty a následně vám to bude špinit fasádu pod přístřeškem.

brambor*
Tak jsem si vzal z obou příspěvků něco. Zkusím tam dát L profil, který napevno přidělám pod šrouby co drží trapéz a pouze to dorazím k fasádě, protože z vrchu je to kryté okapničkou od balkonu a tam co je to spojené s trapézem dám ty vyplňovací profily. To by mohlo fungovat.
ronyx*

I to je řešení, pokud vám to u zdi kryje okapnička balkonu. Ale pozor na sníh - proto se to na zeď dělá dostatečně vysoké, protože když se na to nafouká sníh, tak aby ho nebylo tolik, že pak leží i na fasádě - to se pak ta fasáda rozmočí a mráz ji následně roztrhá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]