Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvody topení v mědi nebo v plastu?

Od: rudiik® odpovědí: 17 změna:

Zravím všechny! V rámci rekonstrukce topení v RD stojím před otázkou, zda nové rozvody udělat v plastu a táhnout je z centálně umístěné šachty podlahami (ty se budou také předělávat) v plastových trubkách a nebo jít do klasiky a použít původní díry na měděné stoupačky. Případně ještě ty stoupačky zasekat do zdi. Ty plastrové rozvody jsou mi celkem sympatické, nejsou nikde vidět, navíc by prý měli vyjít i levněji, ale zase s nimi bude víc práce při "hledání" cesty podlahou - asi budu muset udělat nějakou drážku v polystyrenu, abych je měl kudy vést. Co byste spíše doporučili?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stoupačky udělejte ocelové a odbočky k radiátorům měděné. Pokud bude na odbočce pouze 1 radiátor, tak při nuceném oběhu (čerpadlo) stačí průměr trubky 12 mm, pokud budou 2 za sebou, tak k 1. táhnout 18 mm. Vše táhněte vrchem, když se trubky natřou, tak to i dobře vypadá.

hodnocení

Díky za doporučení. Oběh bude nucený, ke kondenzačnímu kotli to snad ani jinak nejde. A kolik by měl být rpůměr ocelových stoupaček při uvažovaném napojení 2 potažmo 4 radiátorů?

Dal bych černé trubky 3/4 ´´ a klidně to spojit ocelolitinovými fitinky.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den,

pokud to umíte tak měď.

hodnocení

Tak neumím :) Každopádně to bude dělat nějaký topenář...

honzmalatny*
hodnocení

0x

Osobně bych šel do mědi.

hodnocení

Tak "pocitově" se mi taky líbí víc měď, ale hledám spíš nějaké věcné argumenty.

fribble*

Tak já to zkusím - plast vyjde levněji, materiál i práce. Při změně teploty mění rozměr, prohýbá se, v podlahách potřebuje dost vůle, zazdívat bez chráničky nejde (praská omítka), tam, kde je vidět moc hezky nevypadá. Měd je dražší na materiálu i práci, ale je rozměrově relativně stálá, menší síla stěny, spolehlivější spoje a rozhodně elegantnější. Rozhodující pro mě by asi bylo, že čím větší kus potrubí je vidět, tím snáze se hledá případná vada.

doplněno 18.08.13 10:58:

To hop - podle dotazu plast nově podlahami, nebo pro měď použít díry po původním rozvodu, pokud jsem správně pochopil.

hop®
hodnocení

0x

Já nějak nechápu souvislost mezi materiálem a tím, kudy trubky povedou...

doplněno 18.08.13 22:36:

Pokud tím plastem myslíte třeba AlPex, tak i na něj jsou lisované či šroubované fitinky...

hodnocení

Odprostím-li se od vizuální stránky věci, tak měděné trubky jsou pevné, plastové ohebné. Tedy v případě stoupaček by plast musel být rozhodně zazděný. Měděné můžu nechat i venku, protože se nebudou nijak ohýbat. Navíc, měděné trubky se dají napojovat - dát tam třeba T-čko, plastovky se pokud vím dělají na okruhy od nějakého rozdělovače.

fribble*

Pozor - omyl. Plastová trubka pracuje natolik, že zazdívat je špatně. Musela by vést ve stoupačce na příchytkách, aby mohla pracovat

tommmika
hodnocení

0x

Ja jsem zvolil med pro topeni a plast pro rozvod vody.

Duvod: u topeni je vetsi teplota a plastove trubky jak uz tady psali se roztahujou. Dale cim vetsi teplota se tam pouziva tim se zkracuje jejich zivotnost.

Navic zivotnost medi je uz podle vyrobcu vetsi nez u plastu.

Daji se treba koupit i plastove trubky s nejakym skelnym vlaknem ktery doporucuji prave pro topeni protoze jsou odolnejsi vyssim teplotam nez klasicke, samozrejme cena je vetsi coz uz nahrava rovnou pouzit tu med.

Plastove trubky pro rozvod vody jsem dal do zeme i do zdi a to tak, ze jsem udelal do betonu drazku kam jsem dal plast.trubku kterou jsem obalil do mirelonu (primo na ty trubky) a spoje jsem jeste omotal tou plstí na trubky. Nasledne jsem zasypal piskem,dal beton, napojil izolaci a dalsi vrstvu betonu. Ve zdi mirelon a zahodil.

Med mi delal topenar ale plast jsem si delal sam. Svarecka na plast stoji 1300kč. Neni na tom nic sloziteho...navod dostanete ke svarecce.

Kdybych ale mel penize nerozmyslel bych se a udelal vsechno v medi!

hodnocení

Tak na ten rozvod v plastu mi byly doporučovány nějake PEX trubky. Něco podobného, jako se používá pro rozvod podlahovky, takže bez spojů. Ale vrtá mi u nich hlavou, kam je v té podlaze položit, aby netopily do podlahy. Asi dám řadši ty soupačky v oceli/mědi. Bude to jednodužší.

18.08.13 13:45
hodnocení

0x

Měď.

Aby to nevyznělo tak stoprocentně pro měď, přidám svůj příběh - na začátku devadesátých let mě uchvátil instalplast. Rozhodla skutečnost, že si rozvody dokážu udělat sám. Trubky navíc narozdíl od kovových nezarůstají a prostup tepla stěnou je taky nižší. Duše estéta by možná zaplakala tam, kde jsou trubky vidět když na zdi pracují protože nejsou ideálně rovné ale já měl možnost tahat většinu rozvodů sklepem a do patra jsem se vešel za obklad schodiště, takže trubky prakticky nikde nejsou vidět. Instalplast má tepelnou odolnost do 120°C a o kratší životnosti než u mědi jsem nikdy neslyšel.
Jak říkám, u mě víc než krása rozhodovala cena materiálu a to že jsem si to dokázal udělat sám. Trubky s nízkým postupem tepla a nízkoobjemové radiátory navíc dobře sedí termostatické regulací takže jsem rozhodnutí jít do plastu nikdy nelitoval.
hop®

Instalplast?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Věřím, že si tu něco od kolegů vybereš. Jen bych byl obezřetný v nějaké kombinaci: železo+plast a měď. Je to neuvěřitelné, ale v takovéhle kombinaci se v rozvodech a plechových radiátorech tvoří takovej šílenej humus. Dlouhodobě není dobrý ani americký lepení plastových trubek. Nevydrží to moc dlouho, a špatně se to opravuje. Skoro to ani nejde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]