Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplený dům - chlad v domě

Od: vakr odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

zateplujeme dům, ale ještě není zateplený sokl + položená nopová fólie a drenáž, takže je možné že chlad jde ještě tudy, dům je v lehkém svahu a dle slov souseda, když poprší tak stráně jsou vhlké ještě dlouho... je tedy možné že tomu pomáhá i toto...

V domě je v zadních místnostech orientovaných na sever chlad. Slunce do těch zadních pokojů moc nesvítí a kdyby se tu nevětralo bylo by tu 18°C. Díky větrání je tu třeba 21°C. A to díky tomu že se nechají otevřené dveře do pokojů na jižní straně, kde svítí slunce a je tam teploučko.

Mě zajímá jestli po zateplení zkártka zdi budou tak izolovány, že budou studené.?

Očekával jsem že tu bude tepleji...

Prosím o zkušenosti především ty co mají zateplený dům, děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nierdraither
hodnocení

0x

Když se zateplí barák, tak izolace bude v létě chránit před teplem a v zimě před chladem. Když mám barák nezateplený, slunce mi praží do obvodových zdí, oken a nahřívá mi je. Jinak akumuluje teplo stěna, jinak sklo, jinak dřevěný/plastový rám okna. Takže klidně po týdnech parného počasí i když příjde ochlazení, budete mít ještě den dva teplo, protože stěny jsou naakumulované. V zimě zase, je stěna chlazena mrazem a větrem, často severním, severovýchodním a tím je silně ochlazována. Díky tomu dokází v zimě k tepelným strátám.

Smysl izolace je, abychom tomuto předešli. Tedy nadměrnému ohřívání obvodové stěny/ a naopak v zimě, jejímu nadměrnému ochlazování.

Takže, izolant vám bude v létě krásně držet chlad v budově a v zimě naopak bude zase držet teplo. Ale pozor! Musíme dbát na to, aby se dostatečně vetralo...

hm*
hodnocení

0x

Ale to je přeci jasné. Sice se říká "zateplení", ale ve skutečnosti je to "tepelná izolace". V zimě nebudou zdi tolik vychládat (od venkovního vzduchu), v létě se nebudou ohřívat (od venkovního vzduchu).

stirecek*
hodnocení

0x
To je i důvod, proč nezateplovat . Po zimě jarní slunce ohřívá a akumuluje obvodové zdivo,zatímco v zateplenych budovách je topná sezóna delší. To co neprotopim v zimě, protopim na jaře a podzim.
doplněno 21.08.13 14:56: Teplo se vždy šíří od místa s vyšší teplotou, k místu s nižší teplotou. Teplo šíří i vzduch, nemusí to byt jen slunce a pokud je severní strana izolovaná, je pochopitelné, ze se nemůže pres den naakumulovat . Proto se musí teplo pouštět okny. Z jižní strany to slunce zvládne okny, ale pokud venku nesvítí, teplý vzduch nemůže prohřát ani stěny, pokud jsou izolované. Pokud tedy zamezim relativně teplém vzduchu v jarních a podzimních měsících, pak mám zimu, jelikož sluneční svit netrvá dlouho a je poměrně slabé. Zelená úsporám je takový malý trik na lidi, kteří slyší na to, ze ušetřím, at to stojí, co to stojí. V konečném součtu na tom vydělá jen stát.

Tak to není, ale klidně to šiřte dál.

Z demagogie Vám dávám jedničkou.
Jinak ovšem plácáte hlouposti.
doplněno 20.08.13 21:13: P.S. To není na Váš Milane..pochopitelně..

Zdravím, pane Martine.

já jsem to pochopil, co myslíte, je třeba dodávat k doplnění odpovědi?

Milane, pokud bych měl něco dodat k dnešnímu doplnění odpovědi "stirecka"..., pak bych musel použít slova, která se zde používat nesmějí...Zase se mi zvedl puls asi o 100% nad normál..

Souhlasím s Vámi, jelikož nikdy nepíšu hrubá slova, proto taky nereaguji na šptné informace.

stirecek*
No vidíš :) a ja jsem mel dnes ráno klidovou TF 41. A samozřejmě, i kdyz se to nezdá, i na to ma vliv teplota.;)

kvitko*
hodnocení

0x

Svého času o tom na Psovi vyšel článek: neviditelnypes.lidovky.cz/...

Pokud umíte německy, tak originál zde: welt.de/...

Ona je to skutečně tepelná izolace, to jsme už ověřili v rodině: teď musí v baráku víc větrat, aby tam nebyla přes léto zima.

hodnocení

0x

vakr, zde hledejte příčinu "Slunce do těch zadních pokojů moc nesvítí" a upřesním do severních oken nemůže sluce předávat teplo.

navíc to dokazujete tímto "otevřené dveře do pokojů na jižní straně, kde svítí slunce a je tam teploučko."

nevím o Všem domě nic, ale nevím proč tam dáváte položená nopová fólie a drenáž co čekáte od drenáže u zdi?

aaaaaa*
hodnocení

0x
a jak jsi na tom s vodorovnou izolací? Zejména zdí, ale i podlah. Jak vlhko tak teplo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]