Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ytong - proč zdít příčku až po omítkách

Od: samurraj® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, řeším problém, který vysvětlím:

Stavím RD. Hrubou stavbu již mám akorát v koupelně mi chybí dodělat příčku, která bude oddělovat koupelnu a špajz a mezi tím bude sprchový kout.

Zedník, který mi dům stavil říkal, že se to postaví z Ytongu a ať to teď neřeším, že se to postaví až po omítkách. Jenže já nechápu proč až po omítkách, když to může být udělané před nimi a rovnou by se to strojově omítlo (budu dávat sádrovou omítku).

Udělal bych si to klidně z toho ytongu sám, ale potřeboval bych poradit, jak tu příčku udělat.

Jestli se musí u Ytongu sekat do zdí kapsy, aby to líp drželo a nebo stačí jen ke stěnám přilepit a potom také, zda se musí kupovat nějaké speciální Ytongové lepidlo nebo postačí PU pěna popřípadě tenkovrstvé lepidlo Porotherm, které mi zbylo ze stavby.

Moc díky za jakoukoli radu. Hezký večer.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jsou dvě varianty kotvení příček Ytong-buďto kapsy jako klasické zdivo nebo pásky plechu (jsou na to spěšl nebo jen nastříhat z pozinku) přibité hřeby místo kapes.Tak jako tak je lepší před omítkou.Lepidlo zda-li musí být přímo na toto nevím,jsou samozřejmě jen na ytongy,ale u tohoto je to asi jedno.

doplněno 17.08.13 16:05:

Vůbec si s tím nedělejte starost.Nomálně si nastříhejte plechové pásky cca 3x10cm,v půlce přehněte do pravého úhlu,takto přiložte na daný šár ytongů,přibijte do něj dvěma hřeby cca60mm a do zdi také nebo přes zatloukačku.Na to vaš lepidlo jsem také nekoukal ale normálně bych to použil. pokud až po omítkách tak spoje ytongů projet pásem perlinky do lepidla a po zatvrdnutí přeštukovat,on ten Váš zedník to asi takto myslel

doplněno 17.08.13 16:10:

ještě doplnění-stěna koupelna-kuchyně jsem zdil z desítky ytongu-je na ni zavěšena linka a v koup.umyvadlo a kosmet.skříňka,stěna-vstup do koupelny a WC jsem si dal 7cm ytong a na předěl koupelna-WC a obezdívka vany jen pětku (jádro v paneláku,na panel jsem leil jen lepidlem a vstup do WC je tam jen 10 cm kusy do výšky futer jsem 3x navrtal beton a zatloukl roxor aby vyčníval cca 5cm na zpevnění.

doplněno 17.08.13 19:57:

Dělali jsme to takto (viz obr)

PS s dovolením jsem si půjčil obrázek od Hopa a doplnil svým řešením jak jsme normálně kotvili v arbajtu (Takto i ve zdivu Geluz a Porotherm na pěnu!)

červeně plech pásek,fialově hřeby.

doplněno 17.08.13 19:58:

Oprava-ne Geluz ale HELUZ!

Ytong - proč zdít příčku až po omítkách

hop®
hodnocení

3x

Kapsy netřeba, stačí do původní zdi ukotvit, většinou používám natloukací hmoždinky 8x120 po 3., 5. a 8. řadě ytongu, které do původní zdi zavrtám a do ytongu zespoda vyříznu žlábek a zaplním lepidlem.

Montážní pěnu na vlastní lepení ytongu neuznávám, hlavně proto že se s ní blbě dělá rovná zeď, na lepidle si to dorovnáte přitlačením na jednu nebo druhou stranu, kdežto PUR kopíruje nerovnost ytongu. Ale na finální vypěnění vzniklých spár (třeba u kraje příčky) ano.

Neznám přesně Vaše lepidlo, ale pokud je určeno na obklady nebo zateplovací systémy, zcela jistě bude vyhovovat i na zdění z ytongu.

Více vám teď neřeknu, ani Vy jste neřekl více podrobností ;)

hodnocení

To lepidlo je toto:

google.cz/...

Jinak Vás nechápu, jak myslíte dělat to pomocí hmoždinek. Nevím, jak bych měl ten ytongový blok přišroubovat ke zdi.

hop®

Koukám na to lepidlo, ale podle mne je to spíš malta, její použití pro lepení ytongu bez vyzkoušení nemohu doporučit, je to materiál na spojení cihloviny, nikoli ytongu.

Nemyslím přišroubovat, do původní zdi - těsně nad ytongem v ose příčky navrtám díru, do ní "zatluču" natloukací hmoždinku. V dalším ytongu vyříznu zespoda žlábek kterým ten ytong posadím na vyčnívající číst hmoždinky, aby byla příčka ukotvena k původní zdi. Tato kotva drží jako hmoždinka na tah, ale především drží celou příčku proti bočnímu utržení od původní zdi...

doplněno 16.08.13 22:36:

mám to zkusit nakreslit? ;)

hodnocení

Už začínám chápat, ale kdybyste to nakreslil, tak bych Vám byl velmi vděčný :)

hop®

Nooo, to jsem nechtěl slyšet :-D

Ale možná to bude až zítra...

doplněno 17.08.13 16:32:

... tak dodávám slíbený náčrt, snad je trochu pochopitelný...

... jen dodám, že první řadu je důležité usadit do roviny, opravdu si s tím pohrát, pokud usazení podceníme tak bude další zdění a udržení roviny podstatně problematištější. Pokud je podlaha rovná tak usazuji do hustého lepidla, pokud je boulovatá nebo svažitá tak je lepší si rozdělat trošku betonu, kvůli lepšímu přichycení je dobré nanášet lepidlo i na spodní stranu ytongu a do betonu usazovat tím lepidlem...

doplněno 17.08.13 18:01:

Není zač, rádo se stalo! :)

doplněno 17.08.13 18:36:

14cm + omítka je skoro zbytečně moc, nejde o napojení zdiva, ale hlavně o místo, které si tím uberete.

Koupelnová jádra se běžně zdí z ytongu 7,5. Výjimkou bývá pouze zeď sousedící s kuchyní, kvůli zavěšení linky se používá desítka...

Ytong - proč zdít příčku až po omítkách #2
hodnocení

Moc Vám děkuji za nákres a za rady,pomohl jste mi. A díky i Vám všem ostatním.

olaf71*
hodnocení

0x

to jste nevěděli, jak bude koupelna, že jste se nechal blbě ukecat na dodatečné dostavění příčky? teď budete muset řešit svázání s jinou zdí a modlit se aby to nepraskalo.

jak je zde psáno, narval bych nějakou kotvu do zdi, na kterou se bude přizdívat, nechá se koukat např.10 cm a v Ytongu se udělá v tom místě,kam to bude vycházet,otvor nebo drážka.

hodnocení

Věděli, vždyť píšu, že zedník řekl ať to neřešim, že to udělá po omítkách z Ytongu a pak to jen natáhne... mě se to taky nezdálo, ale prd tomu rozumim, tak jsem to odkejval. Teďka milej zedník nemá čas, tak bych si to rád udělal sám, ale nemám zkušenosti v tomto směru.

doplněno 17.08.13 09:46:

Ještě by mě taky zajímalo jakou tloušťku ytongu na tu příčku použít... Jinak zbyla mě doma po stavbě ještě paleta cihel porotherm 140mm, ale čtrnáctka je asi moc silná že?

olaf71*

klidně bych porotherm použil. vysekat kapsy a přizdít. nekupovat nový materiál kvůli třem kapsám se snad vyplatí.

kodlik*
hodnocení

0x

Sekat se nemusí,staší navrtat sem tam třeba na každé stěně na tři body vyngle a vrch po dozdění zapěnovat.Lepydlo,které Vám zustalo určitě stačí.Stěna se také spevní potažením perlynky a vystěrováním lepydlem.

doplněno 17.08.13 13:59:

10cm ytong stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]