Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má cenu dávat soláry na TUV v podhůří?

Od: rudiik® odpovědí: 9 změna:

Zdravím! Přemýšlím, zda když už na ná je náš stát tak hodný, že nám chce přispěn na solární kolektory, zda toho při rekonstukci RD nevyužít. I přes dotaci je to ale investice za cca 40 tisíc, takže zvažuju, zda to má reálný smysl. Moje představa je, že by sloužily na ohřev TUV předevsím v létě, abych nemusel nechat běžet plynový kondenzační kotel, když nebude potřeba topit. Umístění je celkem příhodné, střecha je orientována na jih, sklon 45° co víc si přát. Horší je to s lokalitou, RD se nachází v podhůří Jizerských hor kousek od Jablonce nad Nisou, kde to s tím sluncem není zas až taková výhra. Uvažoval jsem o trubicových kolektorech, ale pořád si říkám, zda to má vůbec smysl do této oblasti pořizovat...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Pro Váš případ...počítal jsem 4 osoby v domácnosti..je roční zisk v dané oblasti cca 3200kWh. Pokud šetříte vodou, pak to bude spíše tak 70% z této hodnoty.

Jestli se Vám to potom vyplatí...je snadný výpočet, který už zvládnete.

P.S.: uvažoval jsem 3 trubicové kolektory o součtové ploše cca 5,7m2.

V případě použití klasických plochých kolektorů by však zisk byl v podstatě "stejný"..liší se to jen o procentna..

hodnocení

Můj odhad roční spotřeby TUV je kolem 80 m3. Tzn. pokud dobře počítám dostávám se na nějakých cca 4500 kWh energie potřebné na ohřev. Zkusím to zítra propočítat a uvidím, jaká mi vyjde návratnost...

hodnocení

Tak jsem to přepočítal a vychází mi návratnost 10 let a to při započtšní dotace ze zelené úsporám. Bez ní je to vůbec mazec. A to do toho nepočítám prostupové tašky pro trubky k solárům a podobné "drobnosti". Asi si nechám zajít chuť...

Ano..to by tak v reálu mohlo plus mínus souhlasit.

pepiiiiiiiiiiik
hodnocení

0x

rudiik, ... ale určitě tam velice dobře "fičíííí"nějaký ten větřík, takže nebylo by zajímavé se orientovat na nějakou tu větrnou "minielektrárničku"( třeba na střeše, či na nějakém samostatném stožárku ), ... a tak si vyrobit el. energii ... a tu pak využít k ohřevu vody? Zní to sice trochu složitě, ale kdysi jsem se o to také zajímal ... a na youtube např. pro inspiraci

by se snad něco mohlo najít ... i pro Vaši menší spotřebu, než je na zmíněném videu. Já osobně bych prošel všechny možné "příbuzné"stránky a mrkl na dostupná videa ( co všechno za nápady je na nich ) a "vsadím boty", že vhodné řešení určitě najdete. Já bych - v okolí Jablonce, či Liberce - moc na to sluníčko asi nespoléhal. To by se to sluníčko muselo ale "fest"snažit, abych s ním byl takový kamarád, že bych mu "zakoupil""bandu"kolektorů.

hodnocení

Tak mě tam moc nefičí, navíc nejsem zrovna fanda větrníků...

aaaaaa*
hodnocení

0x
80m3 teplé? Tolik vody ve 3 nespotřebujeme celkem. Za Q je to 17-21 m3 vody celkem. .Jinak mám taky kombi kotel a v období kdy netopíme, tedy tak dub/kvě-zá spotřebujeme 140-200m3 plynu, údaje za 13 let. Tak počítej. Také jsem uvažoval a vychází mi, že nevyplatí a jsem od Tebe tak 50 km jižněji.
hodnocení

Tak vychazel jsem z odectu v byte, kde jsme (hlavne diky zene) zvladali i 70m3 za rok. Ted uz se sice naucila trochu setrit, ale zas je nas vic. Navic na baraku nemusim resit vodny a stocny, takze se nemusim tak moc soustredit na spotrebu. Za ty udaje na spotrebu plynu diky. Zkusim od toho nejak odhadnout a dopocitat jak by to vychazelo. Ale teda 17-21 m2 za Q dela nejakych 68-84 m3 za rok, coz neni tak mimo uvazovanou spotrebu...

aaaaaa*
ale to je voda komplet, neumim zjistit kolik z toho ohřeje kotel. Ženské jsou plácalky, já byl celý Q sám s dítétem a 7m3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]