Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebovala bych radu k následujícímu dotazu.Dcera se zeťem si chtějí rekonstruovat garáž a kolnu(stavba z roku cca1960)bez zápisu v katastru na RD.Garáž stojí na pozemku kde je můj a manželovo RD.K hypotéce potřebují samozřejmě ručení nemovitostí.My s manželem bychom ručili naším RD do dostavby nového RD,na který bude hypotéka.Je možno nějak právně ošetřit,že budeme naší nemovitostí ručit jen krátkou dobu cca 1 rok a pak dojde ke zrušení zástavního práva k našemuRD,který je bez dluhů?děkuji za pomoc
Já bych to řešila tak, že bych dceři se zeťákem darovala/prodala pozemek, na kterém stojí stavba a kterou chtějí rekonstruovat na RD. Jde o to, aby stavba už byla na jejich pozemku.Stavba, pokud není zapsána na KN nebyla buď kolaudovaná a nebo postavená načerno. To je jako kdyby nebyla. Já osobně jsem měla problémy s nezapsanou garáží při dědickém řízení a následném prodeji RD po matce. Takže by mohly být problémy i se stavebním úřadem. To, zda by bylo možné ručit Vaším RD na jejich hypotéku jenom s omezenou platností, je třeba si především ověřit u banky, která by hypotéku poskytovala a s event. změnou zástavního práva souhlasila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.