Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou krbovou vložku

Od: chucky1® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,
prosím o radu jakou krbovou vložku. Každý mi řekne něco jiiného a už jsem z toho zoufalý :( Jedná se mi o použití na jaro a podzim a na přitopení v případě velké zimy. Jinak je nainstalováno podlahové topení. Nechci vložku s vodním výměníkem. Je lepší vložka celolitinová, nebo litinová s vermikulitem, nebo ocel? Vložku hodlám obestavět šamotovými cihlami, kvůli akumulaci a taky se mi to líbí, a vršek ze Silka desek. Vytápěný prostor bude obývací pokoj 55m2 a přes zeď chodba cca 15m2, stropy 2,7m. Chci hlavně kvalitní vložku, abych to nemusel po pár letech předělávat. Regulaci by měla mít cca 4Kw - 10Kw. Komín je Schiedel 200mm. Intenzita přikládání taky co nejdelší, a ne každou hodinu.
Nechci Romotop a Steko z důvodu špatných zkušeností u sousedů (pořád musí přikládat).
Mám už nějaké doporučené, ale rád si nechám, poradit případně něco jiného. Cena by měla být do cca 40 000Kč.
krbova-kamna-krby.cz/...
krbova-kamna-krby.cz/...
krbova-kamna-krby.cz/...
krby-stavba.cz/...
krby-stavba.cz/...
Děkuji za každou radu i na jiný výrobek než uvedený...

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x

A co jit do kanadske krbove vlozky? Melo by to na prikladani vydrzet rozhodne dele.

topic
hodnocení

0x

Jsem pro bezroštové spalování (uhlí bych do bytu netahal), dobře vyřešený přívod sekundárního vzduchu (CB a podobné) a oplach skla, spíš litina, i když dobře udělaný plech je lepší než špatně řešená litina. Bral bych něco od kvalitních výrobců, umí kamna udělat a nešidí materiály (Dovre, Jotul atd.), účinnost 80% (kvalitní výrobci ale udávají nižší čísla aby měli rezervu, kdežto číňan napíše 80% na všechno), externí přívod spalovacího vzduchu je výhoda.

Ideální je asi litina s vermikulitem (izolace spalovacího prostoru = vyšší teploty = lepší spalování), ale záleží na konkrétním provedení, tj. nedá se říct že bez vermikulitu jsou špatné, to samé plech.

Bezroštové spalování - topeniště je vana ve které se dlouho drží žhavé, nízký výkon zůstává ještě po dlouhou dobu, je z něj i málo popela (shoří všechno a zbyde jen čistá popelovina). Pokud je rošt, tak žhavé rychle vyhoří, vychladne a zhasne. Pro uhlí je rošt nutný.

Dobré budou v podstatě všechny v odkazech (ty bez roštu), vemte co se vám líbí jak vzhledem tak umístěním madel, ovládáním atd. Rozdíly budou minimální. Spíš bude zásadní zabudování vložky a její obtékání vzduchem (dostatečně velké otvory vstupu i výstupu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]