Nejste přihlášen/a.
Potřebuji radu, máme vydané stavební povolení na přestavbu a rekonstrukci domu. Z původního domu měly zůstat 2 zdi. Bohužel jedna zeď tam vůbec nebyla a druhá spadla. Nyní tedy stavba zanikla a banka po nás chce, abychom předělali stavební povolení na výstavbu nového domu. Jak se na to bude tvářit stavební úřad? To asi nejspíš stavbu pozastaví a přijedou se podívat na místo a budou zjišťovat, jak k tomu došlo, že? Máte s tím někdo zkušenost?
Takže jste měli projektovou dokumentaci na domek, který jste měli z větší části zbourat a jako základ pro novou stavbu měly posloužit dvě stávající zdi z onoho objektu? Chápu to dobře?
Během stavebních prací však došlo k pádu jedné ze zdí, a o druhé se zjistilo že sice v projektu byla ale ve skutečnosti NE.
Udělal bych to jednoduše, vedete stavební deník, tak proveďte zápis, že vlivem stavebních prací došlo ke zborcení zdi té a té v té mstnosti (můžete nakreslit takový "detail", nemusí být ale).
Teď zeď číslo dvě, buďto uvedete že vlivem prací také spadla, nebo ji zbourala ona, co padala (záleží jaká je situace, kde jsou ty dvě zdi). A nebo přiznat, že prostě tam ta zeď dříve nebyla.
Můj postutp:
do zápisu ve stavebním deníku, uvedu pád jedné ze zdí. vezmu půdorys a vydám se za příslušným úředníkem/úřednicí která vydala SP a seznámim jí se situací.
Posup bude asi takovýto: Projekt, změna stavby před dokončením + stanoviska + PBŘS (to bude záležet jak se domluvíte na úřadě) a toto podáte na stavební úřad. Ten pak buďto provede změnu zápisem do stavebního deníku a nebo vám vydá papír, že změna stavby před dokončením na tu a tu akci.
Jako bát se, že vám úředník utrhne hlavu bych se nebál. Ono se stane že zeď spadne. Důležité je, že nikdo nezařve. To by byl větší průser. O té druhé stěně se také domluvíte s patřičným ouřadou...ale asi vám řekne, ať prostě napíšete že spadla taky...nebo něco jiného, záleží.
Ano, pochopil jste to dobře. Měly tam zůstat 2 zdi na sebe kolmé.
Stavební deník bohužel nevedeme a ani ho sami vést nemůžeme :o( Dům, který hodláme postavit je nad 150 m2, takže by ho měla stavět firma, která za všechno odpovídá a která by měla vést onen st. deník.
Kdybychom to ale zadali firmě, asi bychom se nedoplatili :o( , takže jsme se do toho pustili sami. Bojím se toho, že by pak stavební úřad šel po té " fiktivní firmě " , kterou jsme nahlásili :o(( Je to dost zamotané, tak nevím, zda-li to chápete.
Další problém je, že si chceme vzít hypotéku a banka to nechce povolit. Byl tam od nich odhadce a ten do posudku napsal, že dům zanikl a je potřeba ho vyjmout z katastru a udělat nové stavební povolení na výstavbu nového domu :o((
Tak já fakt nevím, jak teď dál? :o((
Asi bych udělal hned sezení s tou "fiktivní firmou". Jestli je to stavební firma, tak prostě se dá s nimi domluvit, že prováděli bourací práce a během polední pauzy se zřítila stěna vlivem čeho se rozpadla i ta druhá.
Co se týče hypotéky, tam je to smůla, mají to postavené jinak a s tím asi nehnete, možná stavební úřad poradí, ale tohle jsem neřešil.
Záleží ale, co je to za firma, to musíte vědět. Pokud to je známý a je to stavební firma tak se to dá udělat.
Stavební deník je to nejmenší jako...
doplněno 16.08.13 13:47:Následkem čeho poté, třeba stavební úřad řekne. Dobře, uděláme tedy zápis o odstranění stavby, vydá příslušný doklad, vy toto "zanesete do katastru" a katastr toto odstraní. Pak dostanete hypotéku a můžete žádat znovu o SP (ale tohle je zbytečně náročná cesta, které už se ale asi nevyhnete. Říkám, záleží co vymyslí stavební úřad.
Ještě dotaz, tu bouračku jste si chtěli dělat sami a stavbu poté firma a nebo si chcete stavět i sami?
Zkusím si tedy domluvit schůzku s firmou, která by to měla dělat.
Možná jsem zapomněl uvěst, že dům sousedil s jiným domem. Jednalo se tedy o řadovou zástavbu ( pouze z jedné strany )
Paní na stavebním úřadě nám tehdy poradila, abychom to udělali jako rekonstrukci, protože kdybychom to brali jako novostavbu, pak bychom museli dodržet odstup cca 2-3 metry od souseda a to jsme nechtěli.
Kdybychom teď tedy předělali stavební povolení na výstavbu nového domu, asi by nám nepovolili ho postavit podle nynější projektové dokumentace :o((
Vidím tedy řešení jen v tom, že by provedli změnu ke kolaudaci a s tím by pak asi měla banka souhlasit. Vždyť přeci co jim je do toho, jestli je to novostavba nebo přestavba, když je to od stavebního úřadu schváleno?
Chceme si domeček postavit sami bez firmy.
Tohle mi vůbec nesedí ... jedna zeď tam vůbec nebyla a druhá spadla
Vy jste si nechal dělat projekt a něvěděl, že tam zeď není? To je asi blobost, že? Jelikož si vše chcete postavit sám, tak si myslím, že neodborným zásahem spadla zeď vám. Ono není od věci, že platí zákon, že si nemůžete sám postavit dům nad 150 m2. Jak chcete kolaudovat? Sice jsem vám nepomohla, ale vidíte, že tak moooc obcházet zákony se vymstí.
Bance se budete muset podřídit, tudíž máte projek a st. povolení k ničemu, tomu já říkám vyhozené peníze. A když to půjde rychle, tak letos již asi stavět nezačnete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.