Nejste přihlášen/a.
Poprosím odborníky z této poradny, kteří se zúčastňují diskuse, zda by mi poradili, jakým způsobem se správně osazuji plastové nožičky na kuchyňskou linku. Dostal jsem se do sporu právě s dodavatelem a montážníkem linek a tak bych prosil fundovanou odpověď. Zajímá mne zejména počet nožiček na skříňku, počet šroubků šroubků a použití kovových přírub, do kterých se až pak našroubují plastové nožičky. Tato poslední část věty je pro mne nejdůležitější. Zdá se mi totiž, že tyto kovové příruby nepoužívá z dodavatelů téměř nikdo. Tudíž se mi nabízí otázka, zda se vůbec mají používat.
No právě, on totiž zřejmě nikdo toto nepoužívá a proto mi nejde do hlavy, proč na této nožce , resp,. na všech podobných druzích těchto nožiček, je nahoře uprostřed 8 mm závit dovnitř nožičky - na snímku je částečně vidět, nechci to znova fotit. Tento závit je provedený již do bytelného plastu a proto - otázka - k čemu tam závit je? Pro mne by bylo logické, že taková váha kuchyňských skříněk by si všude zcela zasloužila bytelné nožičky a NE, aby držely na milimetrovém skořepinovém plastu a mnohdy jen na 2 šroubkách, jak jsem viděl. Ve škole v kuchyni byla prováděna rekostrukce podlahy, proto se musely vyklidit skříňky od linky, a při posunování došlo právě k vylámání asi 6 ks nožiček, které držely ledabyle pomocí malých vrutů. Kdyby nožičky byly našroubovány na kovové přírubě se čtyřmi otvory pro vruty, určitě by se to nestalo. Ať je to jak je to, mne však zajímá, zda tyto příruby jsou vyráběny a proč se toto nepoužívá. Pokud někdo z diskutujících podobné nožičky s přírubami má, prosím přispějte do diskuse. Přece kuchyňské skříňky nejsou stavěny s vědomím, že nikdy nikdo je nebude vystěhovávat. Ve škole drží desítky a desítky kilogramů talířů, hrnků a podobně. Nepoužívání pořádného připevnění u kuchyňských linek je možná tím, že se jedná o kapitalistický výrobní postup, jiné vysvětlení snad ani nemám. Přivítám i vysvětlení dodavatelů, k čemu ten 8 mm závit tam vlastně na nožičce je?
Truhlařinu dělám už čtvrtstoletí, ale přiznám se, že termín ,,kovová příruba´´ v souvislosti s kuchyňskou nohou nějak minul. Jinak co se týká nožek - už jsem viděl i kovové, ale to jen zcela vyjímečně. Jako u všeho - rozhoduje cena a tam jsou plasty neporazitelné. Počet šroubů - na nožce na obrázku mají být zcela evidentně 4. Jenže - ta noha je evidentně rozvalená - to mohlo nastat dvěma způsoby - 1. montážník byl pako a použil vruty s kuželovou hlavou, ale nepoužil správný dotahovací moment, následkem čehož nožku rozlámal. Možnost č.2 - doha došla úhony při stěhování - tyto nohy nejsou dělané na boční síly, takže pokud někdo skříňku popotahoval po podlaze, tak mohl prostě nohu vylomit. Možná je i kombinaceo obou příčin - při montáži to načali a pak už stačí málo a nooha upadne.
@promon: nemám co dodat!
Jen možná, že ty kovové nožičky si lidé kupují jako designovou záležitost, nebo pokud nechtějí mít dole lištu, pak mají možnost si vytřít i pod linkou a sebrat tam třeba to co jim zapadne dírou od dřezového odpadu...
Taktéž nemám k této odpovědi co dodat.O žádných kovových přírubách jsem za svých více než 30 let truhlařiny taktéž neslyšel.
Na normální skřínku stačí bohatě čtyři nožičky. Není od věci je dávat do kraje, aby alespoň kousek nohy zasahoval i přes stranu skříňky, pak nenese všechnu váhu jen dno, ale i přímo strana korpusu.
Tady bych to taky viděl na kombinaci obou věcí. Moc utažený a k tomu ulomený při stěhování..
Počet na skříňku bývá většinou 4ks.
Velikost šroubu se musí volit tak, aby jej bylo možné prostrčit připraveným otvorem a délka tak aby neprošel zkrz desku skříňky.
Zajímalo by mě jakou kovovou přírubu myslíte. Nevidím žádný přínos pokud by tam nějaká byla.
Pokud se Vám nožičky vylamují, pravděpodobně je máte špatně seřízené. Skříňka stojí šikmo, případně je nadměrně zatěžována.
Fotku neolámené nožičky nemáte? Kdo je výrobce / typ?
Pak by bylo možné najít podrobnou dokumentaci
Raguji na doplnění: tyto plastové nožičky na tlak unesou slona. Pokud někdo skříňky s plastovými nožičkami stěhuje v jednom člověku stylem "opřu se a posunu", tak se nesmí divit, že nožičky rozláme. Pokud by skříňku stěhovali dva průměrní chlapi, tak ji nadzvednou, přenesou a položí na jiné místo, pak by nožičky neutrpěly žádnou újmu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.