Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké mám koupit krbová kamna?

Od: lounacek odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem. Požádám dobré lidi o radu na toto téma. Chci začít vytápět rodinný dům dřevem. Hodlám si zakoupit krbová kamna s teplovodním výměníkem,nebo kotel na dřevo. Potřebuji kamna s výkonem okolo 20 ti kw jmenovitého výkonu. Nevím zda mám koupit prity,abx či jiná,nebo teplovodní kotel. Nemám s tímto žádné zkušenosti a proto prosím o cenné rady co koupit. V podstatě krbová kamna mohu zapojit paralerně k plynovému kotli,ovšem kdybych koupil kotel na dřevo plyn musím zrušit. Mám v domě dva komíny. Děkuji všem

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

topic
hodnocení

0x

20 kW = určitě kotel v kotelně. S kamny by to byla kotelna v obýváku... Plynový kotel může být i u klasického (není místo?) A kotel ideálně s aku nádrží...

bonie*
hodnocení

0x
Dovolím si odporovat příspěvku nade mnou, mám v obýváku krbovky s výměníkem o výkonu 24kW a rozhodně nemám v obýváku saunu ani nic podobného. Plocha místnosti je cca 24m2. Je tedy pravda, že v obýváku otevírám radiátor minimálně, jen když přeženu hooodně topení a zvládne se vyhřát i bojler, ale saunu nemám.
topic

Já nemluvim o sauně, ale o kotelně tj. o nepořádku. Pro 20 kW je paliva i popela už hodně. To neni pár polínek, ale bedny dřeva (20kW = 5-6 kg dřeva za hodinu, 10 hodin = 50 kilo).

A plynový kotel bych určitě zachoval, hlavně pro možnost temperovat při nepřítomnosti, nemoc atd.

bonie*
Ok, pochopila jsem to jako horko,. Mám dva koše bramboráky, velké, nevím koli se tam vejde dřeva na kila, ale ty koše mi na den stačí. Když jsem větší mrazy, tak tři. Kolem kamen má udělanou dlažbu o cm níž než je okolní podlaha, olemovanou lištou. Co mi opadá okolo, můžu smést hned, většinou jsem líná, tak to zůstavá tak na jednou denně. Jediné, kdy naděláme doma od topení svinčík je, když kamna čistíme a někdo, zapomene zavřít dveře. Cž v zimě je tak 1x za 14 dní, jinak 1x za měsíc.V zimě = když jsou teploty kolem -10°C. Nevím, kdysi jsem proti tomuhle způsou vytápění hodně nadávala, právě z důvodu nepořádku ale topím tak už 5 zim a pro mně pohoda, jsem navíc sama s jedním synem.Na vnitřek koše radím ušít látkový potah aby nepadaly piliny.Jediné, co se také dá časem vychytat, jsou piliny všude,když se řeže doma dříví, po pravdě stěhujeme kozu sem a tam, protože to z trávníku nejde dost dobře vyhrabat. A také bych asi měla říct, že mám prostor na to abych měla připravený koš s dřevem a mohla odložit spálený koš aniž bych musela ven.
Také radím plynový kotel nechat, sama to tak mám, ale už ho vůbec nepoužiju, krom situací kdy jedeme pryč na několik dní.
doplněno 16.08.13 07:44: O: ... ale ty koše mi 2 na den stačí.
topic

Nejde ani tak o binec na podlaze, ale o prašnost a o nízkou vlhkost vzduchu (ta jde udržet nejlíp externím přívodem vzduchu)

Ad piliny v trávě - řežte nad plachtou a pak se piliny jen sesypou, hrabat z trávy je zbytečnost. A piliny nejlíp hoří tak, že se nasype celý spalovací prostor a nahoře se zapálí - pak hoří čistě bez čmoudu, není potřeba různé sypání do pytlíků nebo lisování.

bonie*
osobně nemám problém ani s prašností ani s nízkou vlhkostí... prostě já nemám žádný problém, krom toho občasného čištění, to mně neba
asi se dá říct,že patřím k těm štastným, kterým tenhle způsob topení sedí a vyšel ;)

hodnocení

0x

Plynový kotel nerušit! Také topím dřevem (krb), a když jedeme v zimě celá rodina na týden na hory, jak jsem rád že mi plyn temperuje dům. Krbová kamna mají své kouzlo, ale taky jak je tu psáno musíte počítat nebudete mít v místnosti kde kamna budou labolatorní prostředí. Záleží jaké vy máte priority, v tomto Vám nikdo moc neporadí. Takže nejdříve si ujasnit jestli kotel, či kamna a pak se ptát jakého zvolit výrobce.

jendad
hodnocení

0x

Rozhodně dejte kotel - pokud máte tak velkou tepelnou ztrátu , tak potřebujete okolo 0°c asi 15-18kw. Krbová teplovodní kamna nejsou stavěny na stáložárné topení . To znamená ,že se počítá u nich každou hodinu nebo dvě přikládáte .Oni vyrobci často píšou zajímavé hodnoty ve vykonu ,ale duležitější je objem topeniště .To znamená kolik paliva dáte na jedno přiložení .Kolik paliva za den spálíte a kolikrát chcete za den přikládat

četl jsem zajímavou diskusi na tento kotel - dum.bazos.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]