Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ušetřím povolením trubice v zářivkách?

Od: franteek odpovědí: 7 změna:

Zdravím. V elektrice se příliš nevyznám a tak by mě zajímalo. Mám v provozovně poměřně zářivkově předimenzováno a tak v rámci úspory energie mě napadlo povolit např. v dvoutrubicovém stropním světle vždy po jedné zářivce. (Nechal jsem jí v patkách pouze jsem s ní otočil) stejně tak u stropních svítidel (kazet) 4 trubicové otočením jedné trubice zhasne dvě tedy půlka.
A moje otázka tedy zní ušetří se tak na daném světle i 50% nákladů na energii nebo je potřeba odpojit celou zářivku od sítě.
Díky za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nic odpojovat nemusíte. Pootočená trubice jakoby v tělese nebyla. Když tam není, nic nežere. Pokud jsou to klasická tělesa se startérem pro každou trubici, je ale vhodnější startér vyndat. Efekt je stejný, ale zabráníte tak případnému vypadnutí nezajištěné trubice na hlavu *smich*.

doplněno 15.08.13 14:17:

v tom případě trubici nechte jak je.

franteek
hodnocení

Ok.. díky za odpověď. Myslel jsem si to, ale raději se zeptám.
Jdu tedy ještě "točit".

figurek*
hodnocení

0x

Já bych vám spíš poradil podívat se na příkon vaší zářivky. Některé mají 25 W, některé 18 W. Jedna hodina nesvícení pětadvacetiwattové zářivky vám ušetří 0,025 kWh elektřiny, tedy přibližně 9-10 haléřů. Dvě hodiny nesvícení jedné zářivky po celý rok vám ušetří ročně přibližně 63-73 KČ. Stojí vám taková úspora za námahu?

doplněno 16.08.13 07:09:

ale ano, ušetříte. Když spočteme dohromady příkon vašich odpojených zářivek, pak vychází 612 W. Za hodinu dělá úspora 0,612 kWh. Jestli zářivky dříve svítily 10 hodin denně, pak je denní úspora 6,12 kWh. Rok má přibližně 250 pracovních dnů, pak ročně ušetříte 1530 kWh elektrické energie. Číslo 1530 vynásobte cenou, kterou platíte za kWh a skutečně ročně může vyjít úspora kolem 5000-6000 KČ. Jen vás upozorňuji na jednu věc. Například v málo osvětleném obchodě se více krade a v méně osvětlené kanceláři nebo dílně klesá výkon zaměstnanců. To není blábol, to je fakt.

Dejte si proto pozor, protože ztráty vzniklé takovým šetřením mohou být vyšší, než samotná úspora energie.

franteek
hodnocení

na dlouhé trubici z dvojitých světel je 36W na krátké z panelových svítidel (4 trubice) je 18W.
K dostatečnému nasvícení jsem vyřadil z provozu 8 36W trubic
a 18/18W
podle vašeho vzorečnku jsem se tedy dopočítal, že za 8h svícení denně bych tak měl ušetřit cca 15 Kč
za měsíc cca 300
za rok 3600
takže mi to za těch 10 minut otáčení trubic zřejmě stojí.
Ale díky za připomínku

hodnocení

0x

Franto, udělal jste dobře.

hodnocení

0x

a co na jednotlivá svítidla namontovat na kousek dvoulinky svůj vlastní vypinač dělal sem to známýmu na takové větší garáži vždy si rozsvítí jen ty co potřebuje :)

humbucker*

Ahoj. A abys nemusel rozsvěcovat ten ponechaný zbytek nepootočených zářivek,když vcházíš jen na chvíli, jde tam někam přidat orientační svítidlo s TZ9 - 9W , trubice za 50Kč.Bliká ti tam tak při rozsvěcování jen tahle jedna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]