Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zástavní právo výmaz nezdařilý prodej

Od: johnl* odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny, mám dotaz na který se mi nepodařilo nalézt odpověd. Týká se návrhu zástavního práva vloženého na katastr nemovitostí. Vlastním pozemek a prodávám jej, nový majitel bude mít hypotéku, takže před podpisem kupní smlouvy budeme dávat návrh na zástavu na katastr (bylo mi řečeno že návrh je na jeho jméno atd...) co když ale z celého obchodu sejde? Bude návrh automaticky smazán, nebo musím žádat já? Neplynou mi z toho nějaké problémy? Myslím tím aby tam pak návrh nebyl buhví jak dlouho. A další věc ví někdo jak dlouho to trvá než je návrhzástavy zapsán, u převodu nemovitosti je to 30 dní, je toto stejné?

Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

z vlastní skušenosti ti radím mít ve smlouvě napsáno že peníze s prodeje půjdou na tvůj ůčet nebo na tkzv depozitní ůčet ze kterého ty peníze po prodeji a zapsání do katastru přejdou na tvůj ůčet a číslo tvýho ůčtu at je taky v tý smlouvě

já už dnes po skušenostech a nekonečných soudních tahanicích bych si zašel za advokátem a poradil se s ním a tu smlouvu nechal napsat jeho věř že je lepší dát pár tisíc advokátovy než se nekonečně soudit a ve finále nedostat nic ;)

zabu

Zcela souhlasím s Dáblem. Je potřeba to vše, mít ošetřené smluvně v kupní smlouvě, a tu dobře napsat umí jen právník.

Např, je rozdíl: ta zástava bude na kupujícího, nebo na tu třetí osobu, co půjčuje peníze? Toho bych se já bál, dát zástavu třetí osobě, např.

borax76

Zástava v tomto případě je vždy pro třetí osobu, která půjčuje peníze. A je jedno zda se jedná o fyzickou osobu nebo banku. Jinak je samozřejmě pravda, že je lepší když smlouvu sepíše právník. Ne proto, že by nemohl udělat chybu, ale proto, že když ji udělá, tak jde náhrada případné škody za ním.

borax76
hodnocení

0x

Návrh smazat nelze, protože je to jen návrh na vklad práva na jehož základě je právo zapsáno, v tomto případě zástava. Pokud bude zástava zapsána, tak bude zapsána ve prospěch banky. V případě, že z obchodu sejde nebude zástava smazána automaticky a už vůbec ne na Váš návrh. Pouze banka může požádat o výmaz zástavního práva. Zápisy zástav mají zákonnou lhůtu stejně jako jakýkoliv jiný vklad, tedy 30 dní, průměr v ČR je cca 18 dní. Co se výmazu práva týče, tak ten bývá proveden většinou do jednoho týdne. Lhůty zápisů/výmazů se liší okres od okresu, ale dnes už nikde nepřekročí 30 dnů.

johnl*
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Abych to uvedl na pravou míru, tak smlouvu a vše okolo bude dělat právník, mě jen vrtalo hlavou jak je to s tou zástavou, neboť peníze bude kupujícímu půjčovat soukromá osoba, která tam chce tu zástavu mít, jak jsem psal pokud by z celého obchodu sešlo, co by obnášelo se takovéhoto zápisu zástavního práva zbavit, co jsem četl tak je to zcela normální pokud půjčuje banka, ale ta soukromá osoba mě trochu děsí, přece jen může si to rozmyslet do hlavy jim nevidím. Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]