Nejste přihlášen/a.
Nechci se zastávat řemeslníků, ale tady si myslím, že je v pozadí něco jiného. Kuchyň jsi převzal, to znamená, že jsi byl s provedením spokojen. Vyskytlo se možná několik drobných, snadno odstranitelných nedostatků, které je navíc řemeslník ochoten odstranit. Ty ale najednou hledáš další a další důvody, proč jsi nespokojen a to je samozřejmě pro řemeslníka nepřijatelné. Takže ti nezbývá než jít do soudního sporu se vším, co to obnáší a s nejistým výsledkem. Zvaž, jestli ti to stojí za to.
doplněno 15.08.13 12:09:Mowlo, mám úplně stejný dojem. Já když objednával kuchyňskou linku, tak jsem si ji sám namaloval a s truhlářem dohodl předem veškeré detaily a představy.
doplněno 15.08.13 14:46:Já myslím, že už tu zaznělo dost názorů, abys věděl, kam jít. Ale ty máš svoji hlavu.
Jestli vám jde o ty úchytky ...(20let montuji kuchyně, obložkové dveře, truhlářské zakázkové práce)
doufám že vás v životě nepotkám
Využijí této "kuchyňské" diskuse a učiním dotaz - jaké jsou prosím zásady montáže těchto plastových nožiček na kuchyňské linky. Dostal jsem se do sporu právě s dodavatelem a montážníkem linek a tak bych prosil fundovanou odpověď. Zajímá mne zejména počet nožiček na skříňku a počet šroubků šroubků - díky. Přikládám foto.
Přeji krásný den.
Nožičky se přidělávají na čtyři šroubky/to je jasné, jsou tam dírky/ a dávají se čtyři na menší skříňky/do 60 cm/, na větší ještě jedna na prostředek/popř. dvě, pokud je třeba ještě chytit uprostřed sokl.. Pokud je to nad metr, tak adekvátně více. Ale jestli je to někde přesně normované, to nevím. Takto se to dělá běžně.
No ale přeměřit jste si to mohl hned to neříkejte a rozdíl 2mm je přece do očí bijící
Také nová dvířka jste mohl požadovat při výběru.
Na seřízení pantů stačí šroubovák. To za provozu linky během let budete muset dělat běžně.
S reklamací asi neuspějete
ale nějaké peníze advokátovi můžete darovat.
Pošlete sem foto - ale podle popisu soudím, že pan truhlář má svatou trpělivost...
..."Ale přece není možné si všeho všimnout ihned"... - omlouvám se, já myslím, že takových ´do očí bijících´ ("úchyt na šupleti, co je níž") věcí si člověk všimne hned - nyní, domnívám se, že hledáte hnidy.
Pokud jde o reklamaci - pokud se stav linky oproti převzetí (které jste podepsal) nezměnil, nemáte šanci něco vyreklamovat.
doplněno 15.08.13 11:48:Prochy - jak tak čtu vaše ´zmítání se´ od domněnky ke smyšlence, mám jedinou radu - dejte dohromady doklady, které máte (smlouvy, ´projektovou dokumentaci´ k lince, faktury atd.), zdokumentujte stávající stav, definujte vady - a navštivte právníka znalého věci (rozvodový advokát nebude ten pravý). Tak se nejlépe dozvíte, zda je co reklamovat a jakým způsobem.
A mimochodem - máte záruku 2 roky, ale záruka se týká vad (i skrytých), netýká se provedení, které jste převzetím odsouhlasil.
doplněno 15.08.13 12:03:Sanyo - jen ať také nepodléháte mylnému dojmu - "Truhlář musí mít na podobné věci šablonu a pak je jedna dírka jako druhá a to na 100 %" - Prochy nepíše, že je každá "dírka" jinde, ale že madla na šuplících jsou jinde, než na dvířkách - a to skutečně může být záměr, ne vada (pokud zákazník předem nespecifikoval, že mají být ve stejné výši). Podle mne se vůbec nejedná o špatnou práci, ale o to, že zákazník některé věci předem vůbec neřešil a nyní - aby nemusel žehrat na vlastní ´blbost´, zkouší obviňovat kohokoli zúčastněného (studio, truhláře).
Mimochodem - relativně nedávno jsem byl svědkem, jak kuchyni vymýšlely a objednávaly dvě holky - jejich největší starostí bylo sladění barev, fungování neřešily. Výsledkem je, že na práci na lince není vidět (vůbec neřešily osvětlení), největší a nejlépe dostupnou skříňku ´zabírá´ dřez, odpad hůře odtéká (´přípojka´ je o 2,5 m delší, než počítal projekt), digestoř musí být připojena vlnovcem (sporák je jinde, než předpokládal projekt). Výsledek ´zhodnotily´ slovy - "no, to nevadí, majitelka stejně moc nevaří - ale barevně se nám to povedlo"...
Prochy: ..."Úchyty přece musí být rovně"... - vzhledem k tomu, že jste pořád (nevím proč) nedodal žádné foto, vycházím z vašeho prohlášení "jinak vysoko úchyt u dvířek a šuplat" - a to se tak skutečně dělá. Ne vždy (také záleží na vybraných madlech), ale dělá.
Víte - pokud zadavatel chce ..."kuchyňskou linku na míru "... a nedodá další parametry, vychází truhlář z praxe a zkušeností - nemůže ´googlit ve věštecké kouli´, cože to zákazník vlastně chce a jak.
Opravdu si myslím, že v tomto případě je třeba obdivovat vstřícnost truhláře.
doplněno 15.08.13 12:25:..."ale to já nechci"... - a proč jste to nespecifikoval předem? Připomínáte mi malé děcko, promiňte - objednal jste si ´nevím co´ a nechcete, co jste dostal.
Ten řemeslník nemůže - bezplatně - dodávat kuchyně ´na zkoušku´.
Ještě...žádný předávací protokol jsem nepodepsal. Já ještě neměl tu digestoř, takže jsem jen převzal fakturu. Na té tedy je, že slouží jako předávací protokol, a peníze jsem dával, když tam pověsil tu digestoř. Nechtěl jsem to doplatit, dokud nebude viset, i když on říkal, že má jen nainstalovat dodané věci a když jsem jí nedodal, nevidí důvod k nezaplacení. Slíbil, že mi jí stejně přijede namontovat. Dohodli jsme se, že to tedy pošlu, ale já se pak radši rozhodl s platbou počkat, až přidělá digestoř. Je to vůbec takto převzaté? Mohu tvrdit, že jsem to ještě vlastně nepřevzal, a tak je jeho argument, že jsem to měl říci v době předání špatný?
Ale přece křivě navrtané úchyty jsou vada. I když jsem si toho hned nevšiml, pořád je to vada. To přece není provedení ale jasná chyba. Úchyty přece musí být rovně.
Já reklamuji jak tu nestejnou výšku u šuplat a dvířek/přece to musí být vše v jedné rovině/, tak to, že jsou úchyty nakřivo. A to některé až o 2 mm. On by to opravil, ale to já nechci/tedy ty úchyty, o té nestejné výšce tvrdí, že to tak vždy dělá/. Buď by to vyvrtal o trochu větším vrtákem, nebo zatmelil a o ten milimetr každou, která potřebuje převrtal. Prý by to vůbec nebylo vidět.Ale já to nechci opravované, ale nové.
Nechci Vás urazit, ale lidé jako Vy nebudou spokojeni ani s novými dvířky. To je tak, když někdo chce za "supermarketovou" cenu špičkovou kvalitu...Tak to prostě nefunguje.
Pokud budou udělané na 100%, tak proč bych nebyl. A kuchyň není ze "supermarketu". Je udělaná na zakázku. A cena 30000, Kč bez spotřebičů mi přijde také dost za kuchyň cca.7metrů. Takže by kvalita měla být špičková. Ostatně, nějaké normy na to musí být, že to musí být vyvrtáno rovně...
To je cena ze supermarketu, bez debat, 7 metrů zakázkové kuchyně s odpovídajícími parametry za 30 000, to je nejlevnější lamino, panty i zpracování. Vyvrtáno rovně, by to ale mělo být, ovšem na reklamaci to 100% nebude, protože 2 mm, je 1 mm na každé straně, úchytky mají běžně 4mm závit, který se vrtá 5 mm vrtákem. No, co z toho vyplývá, to už snad napadne i Vás. Seřízení dvířek u prázdných skříněk, a jeho změna po zatížení nádobím po takové době není potřeba asi komentovat.
Nejsem člověk, který si nechá všechno líbit, ale nejsem ani zatvrzelý stěžovatel a hnidopich. Rozdíl 2 mm není patrný. Pokud by to byla skutečně závažná, do očí bijící, chyba, všiml byste si toho už při předání. Můj názor je takový, že na nová dvířka nárok nemáte. Kvůli dvěma milimetrům. A jestli jste jen kapku šikovný a máte doma základní nářadí, seřízení dvířek je otázkou 5 minut. Nechápu, proč byste truhláře žaloval, myslím si, že odvedl, co měl a žádná hrubá chyba nenastala. Oni jsou ti řemeslníci někdy sice pěkně vykoukaní, ovšem zákazníci občas taky. Jaga.
Přece to ale musí být vyvrtané přesně. A mám na to přeci dva roky záruku. On chtěl dirky o něco zvětšit, aby se dali úchyty přesně vyrovnat. To ale nechci, jsou špatně vyvrtané, tak to podle mě není odstranitelná chyba. A ty dvířka- možná byli neseštelované už při tom předání, já jsem si nevšiml. Ale pokud jsou teď rožtelované, měl by je seštelovat. To mi sice, pravda nabídl, ale já myslím, že mám právo na nové.
Vy jste slíbil zaplatit i před dodávkou digestoře - neudělal jste to. Toto je první podraz z vaší strany.Truhláš ZDARMA vám přijel namontovat digestoř. Prvně bych vám vystavila fakturu za montáž digestoře i s cesťákem. Byla to vaše chyba, že při montáži jste digestoř neměl. Při předání jste tvrdil, že je vše v pořádku, pokud ne, zajděte si k očnímu lékaři.
Proč jsem nehodíte foto? S takovým přístupem od vás bych vám ani ty úchyty neopravovala. Běžte se soudit, aspoň se vám linka prodraží o dalších 15 - 20 tisíc. Pak budete spokojen? Člověče, vzpamtatujte se.
Říkám to každému - pokud chcete poradit od zdejších rádců, doplňte pokud možno v ž d y text fotografií, stačí jedna a odměnou Vám bude důvěra za důvěru. Dvířka nejsou v žádném případě problémem, tyto se dají dost dobře seřídit, s křivými madly může být problém. Pokujd je místo pod madlem, "dírka" se dá opravit ( natvrdo zatmelit a znovu převrtat), záleží pokud základna madla je dost široká. Ať je to tak či onak, v každém případě máte nárok min. na slevu. Pokud někteří rádci radí, že je to tzv. jedno a je to v mezích normálu - tak se nenechte odbýt, protože zřejmě je to u nich také pravidlo, a nejsou zvyklý dělat věci tip top. Truhlář musí mít na podobné věci šablonu a pak je jedna dírka jako druhá a to na 100 %.
doplněno 15.08.13 15:50:Prochy, prochy - proč vyměnit dvířka, aby to nebylo jak jedna moje známá, postupovala obdobně a místo třešně pak chtěla vyměnit vanilku či jak se ten odstín jmenuje, a pak řemeslník chce seřídit dvířka (má na to právo, když jste ho oslovil) a vy budete prohrávající ...!
On tvrdí, že to na reklamaci není, protože jsem kuchyň takto převzal a měsíc používal. Řekl mi, že i přesto je ochoten je převrtat, jak píšete. Že tam je dost místa a nic nebude vidět, protože stačí převrtat max. o 1mm.
Já bych ale rád ty dvířka nové, ne nějak předělávané. Řekl jsem mu, že s tím nesouhlasím a že ho budu žalovat. Řekl, že v tom případě si tedy stojí za tím, že to na reklamaci vůbec není...
Ve smlouvě je, že odpovědnost za vady je podle § 560 a násl. Obchodního zákoníku.
ještě se chci zeptat, musím to reklamovat písemně/ dopisem/ nebo stačí email a to že jsem mu řekl své požadavky.
Já to reklamoval v tom kuch. studiu, paní to sepsala a poslala tomu truhláři email, jaké jsou tam chyby. Byl se na to podívat a řekl, že to není na reklamaci, ale je to ochoten opravit a seřídit. Nato jsem mu řekl, že chci dvířka vyměnit. A že jestli to neuzná, budu ho žalovat. Nato odjel. Jak mám teď postupovat?
Člověče, vy si pořád vedete svou. Jako beran. Nejste narozen ve znamení skopce? Pokud jste opravdu tak neschopný na mužské práce, ať Vám ta dvířka truhlář sešteluje. Ale nic to není, zvládnu to i já jako ženská a jen byste si uřízl ostudu. Proč byste měl právo na nová dvířka, když jde jen o seštelování? Příklad: Krejčí Vám ušije kalhoty, jedna nohavice je o centimetr delší než druhá. Když na to upozorníte, krejčí tu delší rozpáře a kapánek zkrátí. To si, safra, myslíte, že Vám kvůli tomu bude šít nové kalhoty? My si objednali kuchyň a přivezli ji ve velikých plochých balíkách. Jenom prkýnka, desky a pytlíky šroubů. Jo a taky návod. Skládali jsme to s manželem postupně asi 3 dny po chvílích a zažili jsme u toho plno srandy. Máme moc pěknou kuchyň. I když se nám taky stalo, že jsme něco dali obráceně a museli to předělávat. Takovýto systém by asi na Vás nebyl vůbec, to byste asi byl raději bez kuchyně.:D Jaga.
Umíte vkládat fotky? Tak sem jednu vložte, líp se vidí, kde je chyba, než to dlouze popisovat. Podíváme se a hotovo. Už Vás o to žádalo víc lidí. Kdoví, možná, že Vám křivdím, ale mám takový divný pocit, že jste si objednal třeba ta dvířka červená a teď jste přišel na to, že by se Vám víc hodila zelená a to zadarmo. A tak hledáte hnidy. Chudák truhlář, asi bych Vás za to přetáhla hoblíkem!
On by je byl ochotný převrtat, ale já si myslím, že mám nárok na bezvadné zboží, ne nějak předělávané. Ty dvířka bych chtěl nové. Křivě vyvrtaná dvířka přece jsou na reklamaci a to, že jsem si toho hned nevšiml-mám přece záruku dva roky...
To je asi jedno, jak je dlouhá. Teď je to cca. dva měsíce, před měsícem jsem napsal chyby. Teď jde o to, jestli můžu žádat výměnu dvířek po tom cca. měsíci používání, protože jsem si nevšiml hned, že jsou křivé úchyty...
Pozadovat muzete leccos, ale narok mate "pouze" na uvedeni do bezvadneho stavu (mysleno bez vad). Pokud toto lze realizovat bez vymeny dvirek, tak narok na jejich vymenu nemate.
Jakou máte stanovenou záruku ve smlouvě? Dva roky je v Občanském zákoníku, vy jste podepsal smlouvu dle Obchodního.
Převrtání = oprava = vyřešení reklamace. Pokud to nebude mít vliv na funkci výrobku, což pravděpodobně nebude a nebude to ani patrné, těžko uspějete s výměnou dvířek. Chtít nové samozřejmě můžete, ale v tomto případě bych se do žádného sporu raději nepouštěl. Nechcete rovnou vyměnit celou linku?
přímo stanovenou ve smlouvě nemám. To je snad automaticky vždy 2 roky ne? Když to převrtá, tak přece už nebude to dílo"bezvadné", ale opravené. I když to nebude vidět. Ale on to ani jako vadu nechce připustit., když jsem to takto odsouhlasil.
Ale když ten spor vyhraju, tak to musí zaplatit všechno ne? Veškeré moje výdaje. A nějakou strátu, pokud opravdu nebudu moci linku používat. A to jí vážně nebudu moci používat? Je to někde dané, nebo je to jen váš názor? Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.