Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkoupení všech bytů

Od: essi odpovědí: 5 změna:

Ahoj,je to tu můj asi třetí dotaz.Chci se zeptat znalců v realitách a právu v nemovitostech.Vím že jde koupit podíl na nemovitosti(1/12 BD nebo 1/5BD...atp.) V případě že si koupím byt v bytovém domě - byty mají soukromý vlastníci a mají tedy pouze podíl na domě(př.500/5500). Takže platím pouze fond oprav,atp..A můj dotaz konečně:Jak je to v případě kdy majitel odkoupí všech 11bytů = vlastní podíl ve výši 5500/5500 = 100% Nemovitosti. Má tedy právo rozhodovat o všem na nemovitosti? - Fond oprav,výše nájmů,rekonstrukce,...atd..?V případě že jsou ve všech bytech nájemníci.Děkuji :)) Essi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, rozumím otázce takto. Jedna osoba odkoupí od všech vlastníků bytů jejich byty, které mají ve svém vlastnictví. Tím nastane situace, kdy jedna osoba vlastní celý dům, zanikne SVJ a ze všech majitelů bytů se stanou nájemníci. Pak je jeden majitel celého domu a má veškerá práva a povinnosti majitele (včetně určení smluvních nájmů). Jediný problém je, že je to situace v praxi velmi málo pravděpodobná a nereálná. Zdravím!

essi
hodnocení

S tím nájmem jsem to myslel trochu jinak :)) z domu jsou v současnosti na prodej 4 byty z 11ti. Které budou po prodeji ihned volné. Byty nový majitel koupí a až poté shání nájemníky. :)) A vím že byly ještě 2 byty k prodeji ( nyní už jsou v rukách nových majitelů) :)) Díky za odpověď :) Koukám že mi odpovíš na každý takovýto dotaz,takovýho bych potřeboval na rady :D

ben®

Dobrý den, to je ale jiná situace. Pokud někdo odkoupí jen část bytů, tak to bude spoluvlastnictví.

Zůstane SVJ a jenom jedna osoba bude vlastnit více bytů. Ostatní zřejmě každý jenom ten svůj.

Potom se nelze chovat, jako vlastník domu. Ten nájem lze určovat jen v bytech, které by ta osoba vlastnila, ale ne v jiných. Byl by to majitel několika bytů v OV v jednom domě. Zdravím!

doplněno 13.08.13 23:31:

No, je to možné, ale stačí jeden vlastník, který nebude chtít prodat a bude problém. Je to loterie.

essi
hodnocení

Ano,nyní je na prodej pouze část bytů...ale ty byty se prodávají další a další ( v minulosti prodávali)...takže jsem myslel poté,co by byl na prodej i ten poslední a i ten poslední by majitel všech ostatních koupil :)) Taky zdravím :)

V tom případě se stáváte jediným majitelem domu se všemi právy, ale taky povinostmi, které z toho vyplývají. A těch poviností a starostí není zrovna málo. Rozhodovat pak můžete (musíte) v mezích zákona a řady různých předpisů a vyhlášek zcela sám.

Ovšem jak psáno výše, pravděpodobně se Vám to nepovede.

doplněno 14.08.13 09:34:

"...byly ještě 2 byty k prodeji ( nyní už jsou v rukách nových majitelů)..."

Myslíte, že tihle noví majitelé se třesou na to byty zase prodat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]