Nejste přihlášen/a.
Zdravím řemeslníky,
nechal jsem si jedním řemeslníkem zedníkem zrekonstruovat několik věcí v bytě. Dělá docela dobře, ale detaily se mi nelíbí. Nebudu rozepisovat, jde mi hlavně o jednu věc ... nechal za sebou dveřní otvor v koupelně (uvnitř nově obkládal dlažbu a dlaždice) nevyhovující firmě, která má přijít montovat dveře, obložkové. Jako detail, že nahoře chybí dlaždice, bych ještě překousnul, ale když to paní změřila, nestačila se divit. Na jedné straně má zárubeň 11,5 cm a na protější je to 13 cm. Takové dveře prý nedokážou obložit a musím ty dlaždice sundat a udělat znovu. Otázka je, jak a co říct zedníkovi, až dorazí. Podle mne a podle zatím uplně všech mých příbuzných a kamarádů by mělo být bez diskuze, že tak učiní na svoje náklady. Plus mu mám započítat dlaždice, které budu trhat a kupovat znovu. Ptám se, je to tak? Jak mu to podat. Začíná mne ten člověk hrozně štvát, všemu se směje, nic prý není problém a já se podle něj bavím s diletanty, když je 1,5 cm podle mne chyba. Dokonce mi řekl, že to neměřil, prostě přišel, sundal starou dlažbu a nalepil novou. Takže se připravuji na nejhorší .. že se bude bránit. Jenže já chytnu nerva a nedopadne to dobře. Jak tedy postupovat v klidu? Peníze za dosavadní práce jsem mu ještě nedal. Jsem připraven mu říct, že pokud to neopraví na svoje náklady, ztrnu mu z těch 31400,- něco, dám mu je a pozvu si někoho jiného. Udělám tak dobře, že jo? Chci, aby jsme už měli hlavně po rekonstrukci a nehodlám se hádat s idiotem. Ale taky se s ním nechci prát, nebo mít problém u PČR, protože se k němu schyluje
Díky za rady. Majk.
doplněno 07.10.13 10:58:Tady je jedna fotka ...
doplněno 08.10.13 09:31:Tady je náčrtek, jak to vypadalo po skončení práce zedníka ...
doplněno 08.10.13 11:06:Ještě jak to vypadalo před (a po) ...
můžete sem dát foto té samé zdi ještě z druhé strany? podle mě to není tak velký problém
doplněno 07.10.13 12:10:ještě dotaz kam chcete aby se otvýraly dveře a jaké levé nebo pravé?
Bohužel teď u sebe nemám více fotek. Dveře se budou otevírat z pohledu té fotografie směrem k sobě, panty v pravo. Ta zeď v pravo má ve výšce prsou 13 cm a hned naproti tomu ve stejné výšce je 11,5 cm. Dokonce to není stálý rozměr, na obou futrech se od spodu nahoru dá naměřit pokaždé něco jiného. Zkrátka je ten otvor tak křivý, že je to vidět od pohledu.
Než se dohadovat, tak je lepší obložit šířkou na 13cm a spáru zaplnit, nebo obložení udělat dřevěné na míru (to je jen chvilka hoblování). Firma co montuje dveře bude nejspíš z paneláku, ve 100 let starém domě by zešedivěli, v něm je 15 mm nepřesnost sci-fi, všechno lítá o víc a pravý úhel se nevyskytuje
Za mne: nebourat, ale vyměnit firmu na dveře. Pokud jste nedal jasný požadavek že šířka musí být přesně, tak 15mm není nijak závratná chyba.
Firma na dveře už dostala vyplavcenou zálohu a kvůli zedníkovi jsem musel dokonce motnáž dvakrát odložit (stejně jako montáž zaplacené kuchyně). 30. září jsme od zedníka měli slíbeno, že budeme moct vařit. Místo toho teď budu řešit obklady. ANo řešit, nejsem český Jeník, co si nechá nasrat na hlavu. Udělal to blbě, musí to předělat. A na svoje náklady. Jinak mu dám méně, než na čem jsme se doposud domluvili.
Obávám se, že ten zedník má pravdu. Obložky se dají v pohodě nasadit, ta firma asi nebude moc košér, když si s 1,5cm neporadí. Je to jen otázka přemýšlení, zkušeností a specielně u tohohle asi 10 minut práce navíc. Pokud tě zedník pošle někam, nediv se mu. Míra 1,5cm je opravdu k smíchu.
Já nevim, jste všichni normální? Vždyť sakra 1,5 cm je dost velký rozdíl! Si to představte ... fungl nová, uplně komplet nová koupelna, dveře, vana, všechno ... a já budu koukat, jak jedna strana futer sedí na dlaždicích a mezi druhýma futrama a dlaždicema je 1,5 cm mezera vyplněná bílým akrylem? To si snad děláte srandu, že to považujete za normální?! Tohle jsem teda nečekal. Je vidět, že se spokojíte s takovými chybami a neřešíte je .. chudáci například vaše manželky
Ja tomu nerozumim, ale z toho co je tu napsano sem pochopil, ze neni treba nic zakryva akrylem. Ze se to proste nastavi o ten 1,5 cm tak, aby bylo vsechno v pohode. Ono uprimne si myslim, ze 1,5cm napriklad u starsich staveb neni zadny problem, aby to neslo treba tam.
Omlouvam se, jen muj nazor. Pochopitelne chapu, ze nova koupelna by mela na cm sedet.
Ano, rozděl si 1,5 cm na dvě části z každé strany a jsi na 7,5mm - v zedničině opravdu šílená míra s ohledem na to, že ve starým baráku není problém 4-5 cm na 2,5 metrech. Prostě, pokud tomu nerozumíš, nesnaž se to pochopit. Namontovat to tam jde i bez nějakého akrylu, kdyby ti o tom neřekli, tak to ani nikdy nezjistíš. Spíš chudák tvoje manželka, jestli se takhle sereš do každého řemeslníka a ti na tebe díky tomu z vysoka kálej.
Nejradši bych vás vzal za ruku, dotáhl bych vás do mého bytu a ukázal vám to místo, o kterém se bavím. V okamžiku, kdybyst emi řekl, že toto je v pořádku, tak bych vás kopnul do zadku a vyhodil ze dveří. Takže asi tak.
Jestli opravdu někdo vidí v nove rekonstruovaném bytě rozdíl 1,5 cm jako normální, tak je podle mne blázen.
Toto není 100 let starý dům, toto nejsou dveře od chléva, toto je fungl nová koupelna. Nejsem blbec, nikoho nebudu honit za 5 mm na dvou metrech, to jsem i říkal zedníkovi. Nepeskoval jsem ho za křivou zeď, že nebyla do pravého úhlu. Bylo mi jasné, že tak ta zeď prostě byla a on jí jen vyštukoval. To mi naprosto nevadilo, to jsem pochopil. Ale tuhle zeď (otvor) měl na starost komplet celou a když mi řek, že jen ztrhal původní obklad, dal tam vrstvu lepidla, aby to měl svisle a pak obložil a vůbec to neměřil, tak to jsem mu ale řekl, že je vůl. Nezlobte se na mne, ale to je fušeřina! Přece příjdu, vemu váhu a metr, zjistím stávající stav a řeknu si: asně, tady bude obklad a obložky, takže to udělám tak, aby to bylo co nejvíc rovně. 5 mm bych neřešil, centimetr by mi už teda vadil, ale 1,5 cm fakt vidí jako v pořádku jenom diletant!
Napíšu to ještě naposledy - u obložek se 1,5cm ztratí, že ani nepoznáš kde, stačí jen šikovný montér, který je zakládá - prostě to jde a dělá se to tak běžně. Tím tuto diskusi končím, protože nehodlám ztrácet čas s idiotem, který to nepochopí ani po několika vysvětleních.
Pane idiote, netykejte mi. Firma, která si před časem změřila stavební otvory, nechala předvyrobit obložky, které se pak (zítra) budou montovat. Očekávali 10 cm sílu zdi v koupelně (tak byla původní síla .. plus mínus pár milimetrů). Přijeli si to pro jistotu znovu zaměřit a zjistili, píši po několikáté .. 11,5 cm a 13 cm. Řekněte mi, nebo nakreslete, nebo vyfoťe, jak byste tento rozdíl dohnal a čím, aby to nebylo vidět. Pak vám zatleskám a smeknu. V opačném případě si dejte facku, děkuji
A tomu zedníkovi bylo řečeno, jak to má vypadat, míry? Pokud ano, nechť to do toho požadovaného stavu uvede.
Za to se nám paní z firmy, která dělá dveře, omluvila. Prý jí mohlo napadnout, dát nám nějaký podklad pro zedníka, aby věděl, co očekávají. Já říkám (pořád dokola), že je to v pořádku, jen v koupelně udělal a nikdo neví proč to, že nejprve odsekal původní obklad a pak vzal a nikdo neví proč lepidlo a napatlal kolem dveří (pouze u krajů, nehoře ne!) lepidlo v tloušťce cca 2 cm, na to pak natáhl znovu lepidlo a do něj vlepil obklad.
Závěr: původní tloušťka zdi, včetně obkladu = cca 10 cm, někde skoro 11. Paní změřila a řekla, ok, sem se dá "desítka" maximálně "jedenáctka". Co udělal zedník jsem tedy napsal. A paní přijela a změřila co ... no sakra 13 cm na jedné straně a 11,5 cm na straně druhé.
Každý v tom máme svůj podíl. Největší zedník, protože ho nenapadlo se zepta a nenapadlo ho nejprve přiložit vodováhu a metr, prostě to sundal a zbabral. Paní říkala, že mu opravdu mohla poslat požadavky, ale nenapadlo jít, že to někdo tak přežene. A já? Sorry, ale já jsem "pouze" investor a majitel. Kfdybch to všechno uměl udělat sám, tak nepotřebuji člověka s živnosťákem.
Jestli tohle fakt někdo nechápe, tak asi žiju v zemi blbů ... Opravdu smutná a nehostinná je tahle doba
Nebo taky zedník srovnal křivou zeď do roviny...
Firma na dveře si rozměry otvoru změřila až po vyrobení obložek, zedník nevěděl s jakým rozměrem počítají. To je hlavní problém a zedník za to může až jako poslední.
Jsem rád, že se tady vyjádřil taky někdo, kdo tomu rozumí, už jsem začínal mít pocit, že hučím do dubu.
Vynechme ten rozdíl v šířce (požadované firmou na dveře a tou, co udělal zedník.) To ta paní říkala, že by klidně přeobjednala třeba "třináctku" nebo "dvanáctku". Jde mi jen a pouze o to samé od začátku .. je správně rozdíl 1,5 cm? To říkala, že přece nejde zaklopit tak, aby to nějak vypadalo. Doslova řekla zedníkovi: "Podívejte se kolem sebe, tady ti mladí dali hromadu peněz ze kompletní rekonstrukci, mají všechno nové, krásné ... a vy říkáte, že se ta mezera vyplní akrylem?! Prosím vás jak to uvažujete, vždyť to bude vypadat hrozně.". A má pravdu. Půl cm bych neřešil, ale 1,5 cm je sakra mezera pro akrylovou spáru. To je fakt na pozvracení. Kdo tohle nevidí, žije asi ve stodole ...
Ono další věc je ta, že tam nadělal více takových věcí. Ale se všemi bych se holt smířil. Tohle ne, tohle já platit nebudu. Dokonce obložil záchod tmavými dlaždicemi, které měli přijít na vanu. Takže mi zbyly tři balení světlých dlaždic a tmavé jsem musel dokopupit. Co mi na to řekl? Samozřejme to je moje chyba, měl jsem se podívat do těch vašich návrhů. A já říkám dobře a kdo mi zaplatí ty extra dlaždice a co budu dělat s těmi světlými? A on, tak si s nima vypodložíte třeba stůl .. a začal se světoborně smát. Haha, opravdu vtipné, málem jsem umřel smíchy.
Pro info, dnes jsem si se zedníkem volal a v půl jedné máme sraz na bytě. Řekl mi, že to samozřejmě opraví na svoje náklady tak, aby to bylo minimálně vlevo i vpravo stejně široké. Takže se dostaneme na těch 11 cm a bude spokojená i ta paní, i její montéři a především my, majitelé bytu
Jsem rad, ze jste to vyresil ke spokojenosti vsech, Jinak na ty oblozky by se urcite nedaval akryl, ale oblozky by se zhoblovali tak, aby sedli. Jedny mam v novostavbe takto upravene take diky obkladaci a kdyz se na ne nebudu divat uplne z blizka na horni hrane, tak neuvidim nic.
Ano, zabroušení a hoblování se určitě dělá, ale máme dveře, které prostě přivezou, namontují a rozhodně mi tam nebudou něco brousit, o tom nikdo nechtěl ani slyšet. Držte palce, právě teď se montují a večer uvidím výsledek.
Chapu, ale to ej spis s dohodou od firmy. Take jsem si nechal vyribit dvere s oblozkami. Monteri prijeli, vse zahoblovali, upravili na miste by to sedlo a zasilikonovali oblozky u pdlahy, aby tam nesla vlhkost. To je podle me normalni postup pri montazi.
Takže jak to tak čtu je největší problém že vyrobené obložky jsou malé a neschovají otvor. Potřeboval bych vydět ten otvor z druhé strany . Tn roh je obložen s lištou nebo jsou hrany broušené? není možnost dodat větší obložky?
Ne ne .. nejvetší problém je v tom, že nejsou obě strany STEJNĚ široké. Jak jsem psal, nebyl by problém tam dát "třináctku". Ale na druhé straně by bylo mezi obložkou (dřevem) a obkladem (dlaždicí) 1,5 cm mezera. A tu on chtěl vyspárovat bílým akrylem. To je to, o co mi jako jediné jde. Že tam bude prasácká hnusná bílá patlanina. Na jedné straně a na druhé straně ne. Já nevim, ale ještě mi jednou někdo řekne, že to je v pohodě, tak si ho už vážně najdu
Foto bohužel nemám, včera večer jsem ty dlaždice z větší části sundal.
nechápu ty obložky . Ty přece nejsou jen 12 nebo 13 ale jsou 10-12 , 12-14 rozhodně by tam nebyla díra , pohledově by byl vidět klín tech 1,5cm . To by vyřešilo přidání dlaždic na užší stěně . Nevým ale jak jste vyřešil tu horní díru kde nejsou dlaždice a pokud už šel obklad dolu je tento příspěvek bezpředmětný
Tou mezerou na horní obložce, pod kterou by právě nebyl obklad, tak tou to začalo .. toho jsem si všiml sám. Zedník že prý tam se dá akryl. Už v tom jsem mu říkal, že to teda nevim, to bude vypadat hrozně. Argument, že tam zeshora nebude vidět, mi přišel směšný. No a den na to přišla paní s metrem a už od dveří viděla, že to bude špatně ... stačilo vidět mezi ytongem a novým obkladem 2 cm napatlanýho lepidla. Přiložila k tomu metr a zděsila se .. 13? Máte objednáno na 11 (v koupelně). Pak se otočila, změřila to samé na druhé straně a bylo to jasné ... 11,5? To musíte nechat předělat.
A tak vznikl tento dotaz, zda si to má předělat na svoje náklady a nebo "má právo" po mě chtít doplatek.
Jste asi první, kdo tady napsal rozumný příspěvek, díky.
Měl by jste spíš vyjebat toho, kdo vám stavěl tu příčku z ytongu. Protože jestli jste obkladačovi řekl, že tady to chci takhle obložit a chci to rovně, tak svůj úkol splnil na 100%. Jestlivá Vám někdo podělal příčku z přesných tvárnic tak, že to pak obkladač musel nahonit 2 cm lepidlem, tak spíš jste měl startovat na něj, potažmo to po něm hned měřit. BEZ LIBELY, METRU A PÁRU ŽELEZ, NA KONTROLNÍ DNY NELEZ!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.