Nejste přihlášen/a.
Zdravim, mozna to bude nekomu pripadat jako opravdu stupdni otazka, ale i takove jsou
Pripojil jsem flexihadici na zavit plynoveho sporaku (nepotrebuji komentare, ze to ma delat opravnena osoba apod. to vim, ale nasroubovat jeden zavit opravdu udelam stejne) a potrebuji zjistit netesnost pomoci jarove vody.
A ted se ptam jak na to? (hloupe, ale nevim)
Mam do hrnku kapnout jar a nasledne potrit spoj? Nebo jak se to konkretne provadi...
Moc dekuji za radu.
Flexi hadici k plynovému sporáku jsem si přišroubovala sama takže klid,jen jsem tam pro jistotu přidala ještě teflonovou pásku. Jar s míchat s vodou, já vám neřeknu poměr,ale asi jako bublifuk, aby to nebylo tak husté jako jar, štětečkem napatlat a pustit plyn do sporáku. Já osobně, poněvadž jsem posera, jsem štětečkem patlala ještě chvíli abych si byla jistá, že nic nevidím, když jsem usoudila, že už bych ten plyn ale opravdu musela cítit, přestala jsem. Vařila jsem na tom 5 let a nic
(v klidu, dřív se plyn i k dost výkonným spotřebičům (myslím, že i k těm sporákům) připojoval obyčejnou gumovou hadicí, co se strkala na takovej kohoutek jak od tý nejjednodušší zahradní hadice - jen se to tam nastrčilo, a to bylo všechno (a asi to oficiálně směl provádět kdokoliv...)); a propanbutanový láhve na různý grily a ohřívače našroubovává i dneska doslova kdokoliv (a ty těsnění teda občas vypadají...) - většinou se to taky zvládne bez průserů (asi ne úplně vždycky))
ten jar by měl bejt asi hodně hustej aby to udělalo filmeček; zřejmě jsem to už někdy dělal, ale už si to nepamatuju, ono při špatném těsnění je mimochodem v tichu slyšet, jak to syčí i když to uchází malounko (když dáte ucho blízko spoje) a je to i cítit (zase musíte nastrčit nos ke spoji); ale další skoro jistě poradí fundovanějc... - kdyžtak s tím jarem vykoušejte tak 2, 3 různý hustoty...
Do jakékoliv nádobky prostě kápněte jar (nebo jiný saponát - značka narozhoduje - a dolejte to vodou - stačí tak polévková lžíce. Aby to bylo, jak už je psáno výše, cca jako bublifuk. A pak to třeba prstem naneste na spoj. Pokud by vám plyn někde unikal, okamžitě se vám tam začnou dělat bublinky - podle velikosti úniku třeba i jen maličké. Když si nebudete jistý, opakujte to. Kdyby byl únik větší, cítil byste to.
Karle, omlouvám se, dříve jsem se nedostal k vnitřní poště.
Hlavní zde již sdělil rádcové a mají naprosto pravdu. Poměr jen odhadem, na dno skleničky jaru, polovic dílu vody. Pak vezmete v kuchyni, pírko, mašlovačku, štěteček, vlažítko a podobně jak se to kde jmenuje. Tím potřete všechny spoje, klidně ať to kape. Páč kdyby unikal plyn, tak se objeví bublina. Osobně beru jěště brýle, abych lépe viděl a hodně světla. Pokud máte oči OK, tak šetřete světlem a brýlemi.
Stačí takto?
Vsem moc diky za odpoved. Sporak pripojen vse bez problemu... nic nikde neutika Prijde mi super vec, kterou jsem pouzil "tekute konopi", kterym jsem pomazal zavit flexihadice na sporaku a utahl. Pisou, ze jiz za 10 minut odolova tesneni tlaku 1 MPa a po 10 hodinach az 5.5 MPa. Kdyby jste nekdo resil, tak doporucuju super vec, namisto teflonove pasky nebo konopi... Koupil jsem v Hornbachu za 37,50 Kc.
Nic ve zlém, ale myslíte, že to půjde ještě někdy povolit?
doplněno 13.08.13 06:36:Mimochodem, těsnit něčím závit převlečné matice je k ničemu. Tenhle spoj je těsněný plochým těsněním mezi dosedacími plochami, nikoliv zalepením závitu. V budoucnu budete tenhke svůj krok proklínat.
Magdone, souhlasím, navíc nadměrné (a zcela zbytečné) utěsnění závitu převlečné matky brání řádnému dotažení těsnění mezi rovné plochy spoje!
Ať žijí plynaři amatéři! A hlavě ať to přežijí jejich spolubydlící a sousedi...
Karle, musím souhlasit s Magdonem a Hopem. Ten závit jste neměl ničím mazat. Nasucho dotáhnout až k těsnění. Nijak silně, jen dotáhnout.
taky jsem amatér a do ledasčeho se pustím sám, ale když jde o převlečnou matku, stačí mi zdravý selský rozum, abych věděl, že nemá smysl závit jakkoliv utěsňovat. Navíc, ať si každý říká co chce, přece jen jde o plyn a nemá cenu riskovat nějaký prů.er. Proboha, lidi, to fakt je Vám ušetřených pár stovek za návštěvu odborníka milejší, než vlastní život?
Teď mne napadlo, že asi každý má doma nějakou nádobku s mechanickým rozprašovačem.
Pokud nalejete roztok jaru a vody do rozprašovače, tak se z toho snad vytvoří pěna. A je to jednodušší než nanášet štětcem.
Ještě existuje jedna dobrodružná metoda zjištění úniku plynu. Popisovat ji nebudu, protože bych byl pro výstrahu odstřelen.
No vidite, kazda chyba je dobra k tomu, ze priste uz budu vedet Nicmene tento stejny spoj jsem mel na sporaku pres 5 let a zadny unik nebyl a povoleni poradnym klicem bez problemu, takze nevim o zadnem problemu, ale s nazorem, ze je lepsi si nechat za par stovek pozvat odbornika nesouhlasim, protoze par stovek muze byt i 1500 a navic kdyz je clovek amater, tak se spolehne na odbornika a ten muze udelat taky chyby, takze to asi vyjde na stejno. Kdyz si amater pozve odbornika, tak muze jedine verit, ze je to spravne, protoze tomu stejne nerozumi... Ale jak jsem psal, pro priste budu vedet a uz nikdy takove tesneni nepouziju. Myslel jsem, ze samotna hadice netesni a musi se davat nejake konopi apod. ted uz vim... Diky za pouceni a snad bude povoleni bez problemu... V horiznotu nekolika tydnu planujeme stejne vymenit sporak za novy vc. nove hadice, takze na novem si to jiz udelam jako profesional a zadarmo
Vzpoměl jsem si na Vás hned druhý den, když mne volal nájemník, že mu odšla varná deska na plyn. Koupili si novou, přijel technik na zapojení a sdělil. Špatný ventil, špatná hadice, vyměnit cena 3000Kč. Poslal jsem tam známého firemního technika, ten sdělil, že je sice kohout rok starý rovněž hadice, ale nemůže to připojit takto. Musí být vče nové. Cena 2500Kč.
Tak jsme tam došel a zapojil. Vše je OK.
Přeji hezký víkend
Milan...
a někdy někde na viděnou...
No, když se někdo ptá, jak namíchat jarovou vodu, tak by se opravdu v plynu neměl hrabat. O těsnění závitu převlečné matice nemluvě. Ano, může to chodit bez problémů třeba 20 let. Stejně tak i Milanova výměna, která jistě proběhla na mnohem vyšší úrovni než tazatelova. Oba jste ušetřili 500-3000 Kč.
Ovšem jednou za čas se něco stane. Nikde není psáno, že to musí být zrovna tady, ale taky není psáno, že nemusí. A pak se bude vyšetřovat - kdo, proč, kdy a jaké na to měl razítko. Udělá-li to plynař se štemplem, nese si za to zodpovědnost. A stejně i vy dva (respektive tři s tou paní na začátku). Jste ochotni nést toto riziko? To už je jen a jen vaše věc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.