Nejste přihlášen/a.
..."nulak na fazi a jen jedna faze zapojena"... - to je opravdu velmi zvláštní zapojení...
..."jsou dve faze, hnedej a cernej drat a nulak kterej uzemnuje"... - tohle je ovšem taky velmi zvláštní zapojení...
Raději zásuvky zase zakrytuj a nezkoumej...
___
Správné zapojení je třemi dráty - zem, nula a fáze. Nebo dvěma dráty - zem z kolíku na nulu a fáze.
Tohle - podle foto - je ten druhý z mnou uvedených případů - tedy zem z kolíku na jednu zdířku, fáze na druhou - jen - obvykle se fáze zapojuje na levou zdířku.
doplněno 11.08.13 23:11:Tohle je jednofázová zásuvka, takže je přivedena (a zapojena) jen jedna fáze. Rozdíl v obou zapojeních je, zda se tahají tři dráty - zem (PE) a pracovní nula (N) zvlášť a nebo dohromady (PEN).
BTW - tak nějak bych předpokládal, že tohle ví i slaboproudař...
I jako slaboproudař by jsi měl vědět že ve starších bytech a domech se kdysi tahala dvoulinka místo třech drátů tohle je zapojené dobře.
Neni to tak dlouho, co tady byla strasne dlouha diskuze o tom, jestli faze ma byt vpravo nebo vlevo nebo jestli je to jedno. Udajne norma prikazujici fazi vlevo uz dlouho neplati, takze by to melo byt jedno, kam se v zasuvce pripoji. V Cechach presto z pochopitelnych historickych duvodu uprednostnuje spousta lidi pripojeni face vlevo.
U elektrikare (i nesilnoproudare) bych ocekaval nejake zakladni informace domovnich elektroinstalaci. Rekl bych, ze to patri tak nejak k oboru, aby se pak neztrapnoval poznamkami, jak to, ze do zasuvky vede jen jedna faze
Zaroven musim vyjadrit svuj udiv nad tim, kolik lidi pri malovani premaluje i vnitrek zasuvek Opravdu to neni tak tezke se jim vyhnout! Zvlast, kdyz uz jste sundal ty krytky (na druhou stranu jsem videl i lidi, kteri ani ty krytky nesundali a premalovali i ty krytky
)
Vám se nelíbí přemalované vnitřky zásuvek ? A co říkáte na tohle?
...a ještě jedna.
doplněno 13.08.13 07:09:Ještě dodám, že jsem do těch zásuvek lezl proto, že měly na kolíkách fázi. Málem to přizabilo instalatéra ve vedlejším bytě, když přeřízl litinovou odpadní rouru v podlaze a mezi jejíma koncema měl 230 V. Naštěstí ne natvrdo (přes vodu v hadici pračky), ale i tak mu z toho nebylo moc do smíchu. Za to ale nemohl onen kutil (mimochodem inženýr strojař), ale "odborná" (a drahá) firma, když přepojovala byt na nový rozváděč. Kupodivu to tehdy prošlo i revizí (tu si ovšem dělala ona firma sama).
Ty fotky zasuvek jsou opravdu brutalni! Ani se mi nechce verit, jak nesikovni nekteri lide mohou byt! Nekdy se divim, proc se vyzaduje odsouhlaseni instalaci (drahym) reviznim technikem, kdyz si to (zrucny) amater dokaze udelat sam podle norem, ale kdyz vidim tohle, tak zacinam chapat, ze nektere samoinstalace mohou byt opravdu zivotu nebezpecne.
Kdyz jsem maloval jedny prostory, tak mi bylo divne, jak nekdo muze vymalovat jednu mistnost za hodinu, kdyz me to trvalo cely den a rozhodne jsem se neflakal. Pak jsem videl, jak to ten clovek dela. Vzal 30cm siroky valecek a jel. Zadne v jednom smeru, zadne odshora dolu, zadne odstranovani prachu, pavucin, zasuvek a zakryvani vnitrku zasuvek a vypinacu, zadne odtahovani skrini, sundavani policek, proste jel valeckem pres vsechno a jen tam, kam s nim dosahl a kam se ten valecek vesel a za hodinu bylo opravdu vymalovano. Nejvetsi sok ale byl, ze na ten vysledek ten clovek byl pysny!
Kdysi jsme dělali rekonstrukci jedno prostoru. Odpjily jsme staré akumulačky a přesunuli je ke zdi, kde nepřekážely a čekaly na likvidaci. Jinak byla místnost prázdná. Přišel malíř se stříkačkou, postavil se doprodtřed místnosti a vše, tak jak to leželo a běželo nastříkal malbytem a bylo vymalováno . Trvalo mu to fakt jen pár minut. Když se pak akumulačky odvezly, zůstal po nich na zdi špinavý obdélník. I tenhle patlal si myslel, že je malíř.
Dvě fáze v jednoofázové zásuvce? Nikdy nebylo. Dvě fáze nedají přece 220V, to bylo dááávno tomu už. To jaksi patří k všeobecným znalostem. Autoelektrikáři neměli nářadí na 220 V?
severoamericke domovske instalace maji dvoufazove rozvody v nekterych zasuvkach pro ziskani 220v misto beznych 110v. Ta druha faze je v podstate ta prvni faze pootocena o 180°. Dela se to v transformatoru na sloupu pred barakem, kde se faze privede na vinuti, pak se vyvedou oba konce a stred vinuti. Stred vinuti je nova "nula" a jeden konec je tech 110v ve stejne fazi jako vstupni napeti a druhy konec je take 110v, ale v protifazi.
Tech 220v se pouziva pro pristroje, ktere maji velky odber a u kterych by 110v vyzadovalo uz moc velky proud. Temi 220v se tem pozadovany proud snizi na polovinu.
Vyskytuje se nekdo v cechach v domovskych bytovych instalacich 3x400v, resp. 2 faze? Predpokladam, ze asi ne, protoze takovou zatez doma v byte nikdo nema a tedy ani nepotrebuje.
3 x 400/230 V se běžně vyskytuje v domácnostech s elektrickým sporákem. Nejde ani tak o větší příkon, ale o rovnoměrnější zatížení fází.
3 X 120 V byla ještě relativně nedávno používaná síť ve starších částech Prahy. Byla to síť izolovaná od země, ochrana byla zeměním. Dneska už to snad nikde není (teda v Evropě).
Severoamericke domovske instalace maji dvoufazove rozvody v nekterych zasuvkach pro ziskani 220V misto beznych 110V. Ta druha faze je v podstate ta prvni faze pootocena o 180°. Dela se to v transformatoru na sloupu pred barakem, kde se faze privede na vinuti, pak se vyvedou oba konce a stred vinuti. Stred vinuti je nova "nula" a jeden konec je tech 110V ve stejne fazi jako vstupni napeti a druhy konec je take 110V, ale v protifazi.
Tech 220V se pouziva pro pristroje, ktere maji velky odber a u kterych by 110V vyzadovalo uz moc velky proud. Temi 220V se tem pozadovany proud snizi na polovinu.
Vyskytuje se nekdo v Cechach v domovskych BYTOVYCH instalacich 3x400V, resp. 2 faze? Predpokladam, ze asi ne, protoze takovou zatez doma v byte nikdo nema a tedy ani nepotrebuje.
Samozřejmě, že ano, stačí třeba před rekonstrukcí elektro požadovat instalaci vývodu na plnohodnotnou elektrickou varnou desku a 3F přípojka je na světě. Mimoto je to běžný přívod i do bytů bez plynové přípojky s původním elektrickým sporákem. Bavím o panelákových bytech...
Ano, u průtokových ohřívačů vody je také specifikováno, zda jsou na 1x230V nebo 2x400V, ale v domácnostech se větší výkony instalují pouze výjimečně.
Diky za doplneni a upresneni. Porad se tady dozvidam neco noveho a zajimaveho.
Tim "prubeznym" ohrivacem jsem opravdu myslel "prutokovy"
Nekde jsem videl priklad vypoctu prikonu pri ohrev nejakeho standardniho prutoku (pro sprchu?) a vyslo asi 18kW!
O tom, jestli to ještě platí se vedou dlouhé diskuse. Protože mě to ale vtloukali řadu let do hlavy, dodržuju tohle pravidlo i nadále. Rozhodně tím nic nepokazím.
Dnes norma povoluje obě varianty, ale je doporučeno v celém objektu (za jedním elměrem) dodržet stejné umístění fáze. Alespoň takto mi bylo řečeno mým revizákem. Nicméně stále dodržuji fázi vlevo, podobně jako většina rozumných elektrikářů...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.