Nejste přihlášen/a.
Pravděpodobně máte na mysli destičky z CEMVINu.
Dnes je již většina materiálů pro elektroinstalaci z nehořlavých a samozhášecích materiálů. Zásuvky pro povrchovou montáž je tedy možné montovat už bez izolační destičky, raději však zkontrolujte, jestli jsou opravdu z odpovídajícího materiálu, pokud odpovídají normě tak je na nich vyražen znáček s teplotou 850°C...
doplněno 11.08.13 10:47:Davide, ale já přece nikomu použití izolačních podložek nezakazuji, ani nedoporučuji jejich vyhození!
Pokud si budete řezat podložky sám, musí přesahovat obrys zásuvky o 0,5 cm na každou stranu. Já bych to ale při té ceně nedělal. Kdysi jsem řezal destičky z "lignátu" (což byl dnes již zakázaný azbestocement, tehdy nic jiného nebylo) a byla to nechutná práce. Vyplatí se to snad jen při množství několika set destiček (což asi nebude Váš případ:D).
...dáváme i podložky kovové-třeba 0,6 mm pozink, hliník, dural, titanzinek, měď apod. zkrátka vystřižené plechy ve tvaru krabičky pod el. přístrojem. Čím bude plech tlustší tím líp-ale je tu i estetika, takže do milimetru je to akorát. Jde o to, aby se na materiál (ve tvém případě dřevěný) v případě hoření nepřenesla teplota vzplanutí. Je tu i možnost distance 2 cm od hořlavého podkladu (například navlečené 3x matice M8 na vrut či šroub, který drží svítidlo nebo el.přístroj-ale to je spíše na půdy a méně náročné prostory na estetiku). Plechy tu teplotu rozprostřou na celou svou plochu a z 99% se při hoření kabelu smrští a zuhelnatí izolace vodičů natolik, že se spojí dva vodiče o sebe a vypne jistič . Každopádně dotažené spoje v zásuvkách jsou jistota. V případě přístrojů, kde se vodiče nastrkávají ( rychloupínací ) je po určité době a vetším proudovém zatížení riziko hoření větší ( elektrické stárnutí materiálu). Na dnešních el. přístrojích (ne všech) jsou označení pro možnost montáže na hořlavý podklad- značení velké F vepsané v zaobleném trojúhelníku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.